Skærmtroldene ud af direktionslokalerne

Efter heftigt kritik af flere DR-værters lukrative bibeskæftigelse som skærmtrænere og medierådgivere for toppen af dansk erhvervsliv, har DR Nyheder nu skærpet linien over for de ansatte.

"Det er helt afgørende, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved DRs troværdighed og uafhængighed. For at sikre klare retningslinier på området, har vi nu indført et sæt nye regler. Det er samtidig vigtigt at give medarbejderne mulighed for at være i dialog med det omgivende samfund. Men det skal ske på en måde, så seerne ikke er i tvivl om hvilken rolle studieværterne har, og at de ikke er betalt af eksterne kilder", siger nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen i en netop udsendt pressemeddelelse.

Dermed bliver der sat en stopper for, at fx Morten Løkkegaard om formiddagen træner en erhvervsleder i at undvige journalisternes nærgående spørgsmål og samme aften stiller selv samme nærgående spørgsmål til selv samme person.
Tv-værter som ordstyrere, foredragsholdere og lignende er dog ikke en afsluttet epoke. Lisbeth Knudsen ser positivt på, at DR-medarbejdere bruges eksternt og dermed er med til at styrke DRs brand. Fra nu af er det op til nyhedsdirektøren at vurdere, hvorvidt et eksternt job styrker DRs image eller skader den troværdighed, som institutionen er så afhængig af. Der er dog sat en fuldstændig stopper for alle jobs ”hvori der indgår hverken direkte eller indirekte medietræning, kommunikationsøvelser, eksempler på konkret oplæring i medieteknikker m.v.”, som der står i de nye retningslinier.

Retningslinierne kan ses som en positionering i forhold til det faktum, at erhvervslivet bruger stadig større midler på at forberede sig på mødet med pressen, og den aktivitet kan DR som troværdigt nyhedsmedie altså ikke længere indgå i. For som der står i pressemeddelelsen: ”Troværdighed og uafhængighed er grundpillerne i DRs nyhedsformidling. Derfor forvalter vi DRs bibeskæftigelsesregler med et skarpt og kritisk blik for, at der aldrig, hverken internt eller ekstern må kunne rejses tvivl om en medarbejders loyalitet og forpligtelse overfor disse grundlæggende værdier. I den sammenhæng er det ikke tilstrækkeligt at sikre, at der ikke internt kan stilles spørgsmålstegn ved vores troværdighed og uafhængighed. Det er lige så afgørende, at en DR-medarbejders bibeskæftigelse ikke i befolkningens øjne kan rejse nogen berettiget tvivl om vores uafhængighed.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job