Web-identitet: Se din sjæl i striber
Web-identitet: Se din sjæl i striber

Skrevet af

Asger Liebst

44 artikler

7 indlæg

Hvilket billede har verden af dig? Er du mest kendt for dine artikler, din forretningssucces, din undervisning, dine sportspræstationer – eller måske dine ulovlige aktiviteter? Det afsløres af The Massachusetts Institute of Technology (MIT), som med en ’installation’ på nettet gør det muligt for dig at downloade et kunstnerisk og stribet udtryk for din aktuelle globale identitet. Kforum har prøvet programmet af på en række kendte personer.

The Massachusetts Institute of Technology (MIT) tager temperaturen på internet-personligheden med programmet Personas. Som bruger taster man fornavn og efternavn ind. Så begynder et farverigt lysshow, mens programmet i løbet af et par minutter søger aktuelt på nettet efter spor af navnet. Farvefelterne, som undervejs flimrer over skærmen, afspejler, hvorledes bestemte søgeord, som søgemaskinen støder på i tilknytning til navnet, underordnes emnekategorier. Kategorierne er blandt andet undervisning, online, sport, politik, ulovligt, bøger og ulykke. Hver kategori har sin farve, og søgningen afsluttes med en enkelt broget bjælke, der repræsenterer 'internetpersonligheden' lige nu. Den kan se anderledes ud i næste uge.


Forsiden af MIT's persona-kunstmaskine

MIT gør selv opmærksom på, at programmet er at betragte som en kunstnerisk installation. Søgningen og den konkluderende bjælke er da også behæftet med uvidenskabelighed. Først og fremmest kan programmet ikke skelne mellem personer, der hedder det samme. De mest tankevækkende resultater kommer derfor på personer med unikke og usædvanlige navne, helst uden æ, ø og å, som behandles vilkårligt af systemet.

Kforum har kastet en håndfuld navne i maskinen.

Peter Brixtofte - en kamp mellem politik og forbrydelse
Den tidligere bykonge i forstadskommunen 3520 Brixtofte har været inde at ruske tremmer for en slags kreativ bogføring, og mere af den slags siges at være vente. Hans persona er dog stadig mest præget af politik. Men det ulovlige felt (grøn illegal) synes at vokse faretruende.


Stein Bagger - først var der vækst og berømmelse
IT Factory og priser for forbløffende vækst har sat flotte spor i Stein Baggers personlighed. Men det har flugt og fængsling bestemt også. Det ødelægger sikkert lidt hans fornøjelse ved de ikke-grønne felter i personlighedsbjælken.Ikke-arkitekten Bjarke Ingels
Den sprælske arkitekt, der blandt andet står bag bakkeformede bygninger på Amager, scorer forbløffende lavt på sin kunstneriske præstation. Ifølge internettet er han i virkeligheden mest af alt en dygtig forretningsmand - og selvfølgelig genstand for de (arkitekt)studerendes store opmærksomhed.


Katja K i blonder
Undertøjs-designeren Katja K har ved hjælp af flere navneskift søgt at vriste sig fri af en fortid som pornomodel. Er øvelsen lykkedes, og hvad husker nettet? Designblokken står flot, men de frække film er ikke udryddet. Og så har hun en spændende del-identitet i undervisningsverdenen. Hvilke af hendes film har mon fundet vej til klasseværelserne?Den sportsinteressede Adolf Hitler
MIT mener, at Hitler er vældigt kendt for sin tilknytning til sportsverdenen (det skriggule felt). Det må være hans store verdenspolitiske eksponering i forbindelse med OL i 1936 i Nazitysklands Berlin, som slår igennem. I 1936 fandtes der ikke så meget internet, men eftertiden har kompenseret så rigeligt herfor ved i nyere tid at skrive udførligt om den historiske person, hr. Hitler.


Aggressive Gunhild Agger
En af Kforums grand old ladies, hvis livsmission står lysende klart og blåt. Tænk, hvor må det være enkelt og rart at sidde inde i hendes persona. Men hov, hvad betyder den der lilla 'aggression'?


Margrethe Vestager med lille ulykke
Lige så tydeligt undervisningsagtig, som foregående persona er, lige så politisk er De Radikales leder, Margrethe Vestager. Pas dog på, for aller yderst ligger en orange accident, måske foranlediget af de middelmådige meningsmålinger.
Helle Thorning-Schmidt søger ikke soul mate
Bortset fra at Helle Thorning-Schmidts sjæl tilsyneladende er mere sporty end Vestagers, minder de to politikeres personas ret meget om hinanden. Alligevel er deres politiske ægteskab opløst, og Helle er den gamle radikale partner utro med Villy Søvndal, hvis navns indbyggede ø modsætter sig entydig analyse.


Kom så i arbejde, Claus Hjort Frederiksen
Det må være indpisker Claus Hjort Frederiksens indsats på posten som beskæftigelsesminister, der står kraftigt igennem med den store blå management-bjælke. Hvad i alverden blev der af finansministeren?


Henrik Who?
Og så ville vi selvfølgelig vældigt gerne have analyseret Henrik Byager, ja ham fra medierne. Men MIT melder "no digital traces found." Sådan er der så mange overraskelser på det store stygge net.

Relaterede artikler

Solen skinner stadig på Star Tour - Der er gået mode i at skifte navn. Mange virksomheder i Danmark konsulterer i disse dage enten brandingbureauer eller må...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

31 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Content Manager

Frist: 25. januar

Presseansvarlig

Frist: 4. februar

Kommunikationsmedarbejder

Frist: 31. januar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.