Gode råd til kommunikationsstuderende
Ind i k-branchen - insiderguide

Skrevet af
Vil din jobansøgning drukne blandt de 200 andre? Som studerende skal du have erfaring fra k-branchen for at få en plads i k-branchen. Det er branche-erfaring fra studie-relevant arbejde og praktikperioder, der tæller. Du skal kunne kommunikere digitalt og helst forstå, hvordan et budskab tilpasses medier og platforme. Og så skal du have en personlig vinkel, en kant eller erfaring, der gør dig ekstra k-lækker.
Kommunikationsbranchen vokser, og der følger mange og nye arbejdspladser, opgaver og udfordringer. Umiddelbart den ideelle situation for de nyuddannede der nu kan vælge mellem flere medier, retninger og funktioner. På den anden side ser vi flere uddannelser med kommunikationsstudier end nogensinde før, og trods variation i retning og fag vil mange i sidste ende sidde med enslydende profiler og søge samme jobs. Spørgsmålet er så, hvordan du skiller dig ud i et bassin af synkron-svømmere - og om vi i virkeligheden bare skiller os ud i flok?
 

I k-branchen gælder det ikke blot om at gøre sig lækker, men også at skille sig ud

Du skal søge relevant studiejob og få erhvervserfaring
Et studiejob er ofte en økonomisk nødvendighed, og selvom weekend- og aftenvagterne på en cafe, restaurant eller bar kan virke nemmest for dig, er der andre fordele ved det branche-relevante job. Og der er mange jobs. Næsten hvert fjerde opslag på Kforum henover sommeren er henvendt studerende.
 
Erfaring, netværk og øgede kompetencer indenfor branchen er vigtigt. Hverdagen som studerende og hverdagen på en arbejdsplads kan være meget forskellig, så også det er en god erfaring. Det handler altså om at få udbygget dine kompetencer med mere end “og så har jeg skrevet en opgave om målrettet kommunikation” eller “ja jeg har læst mange sociologer og teoretikere diskutere netop dette”. Suppler din faglige viden med praktisk erfaring.
 
Det svære kan være at finde balancen mellem studiejob og studie – og gerne lidt privatliv også. Det er en kompetence i sig selv at kunne prioritere sin tid efter behov, krav og kunnen.
 

På en god praktikplads bliver du som studerende udfordret, motiveret og guidet
 
Også praktikophold er i høj kurs når hammeren senere falder over de mange enslydende profiler. Som praktikant indgår du som studerende i en større sammenhæng og rolle på arbejdspladsen og får ofte mere ansvar og flere opgaver. Praktikperioden kan også være en tiltrængt afveksling i studietiden og ofte tildeles merit. For en arbejdsgiver kan et praktikophold på ansøgerens cv tolkes som modenhed, initiativ og ansvarlighed.
 
Hvis du alligevel skal supplere SU’en hvorfor så ikke finde noget relevant. I k-branchen kan du finde studiejob, som presseklipper, kommunikations- eller marketingassistent, medhjælper i et reklamebureau eller skribent på et blad eller et magasin. I teorien kan du få k-erfaring alle steder fra. Er du kirketjener, så opdater kirkens hjemmeside og er du butiksassistent, så sæt dit præg på reklamer eller kundekommunikationen. Al erfaring tæller og det kan være mindst lige så vigtigt at opdage hvilke faglige retninger man ikke vil forfølge, som hvilke man vil.
 
Du skal kunne kommunikere digitalt
På Kforums jobside indeholder 22 ud af 32 jobopslag pt ønsker til kvalifikationer omkring web-XXX. Et godt eksempel er screen-dumpet her. Opslag til en kommunikationskonsulent, til kommunikationsafdelingen.


Udkast fra jobopslag til stillingen Kommunikationskonsulent
 
Eksemplet giver et godt udtryk for en udvikling hvor kommunikation ikke længere enten er digital eller analog. Arbejdsroller er blevet mere overlappende og det er ikke længere kun IT-teknikere der arbejder i CMS’et og journalister der skriver artiklerne. Som fremtidig medlem af k-branchen skal du kunne kommunikere og formidle over flere genrer, medier og platforme og have en forståelse for teknikken bag det hele.
 
At du forholder dig til digital kommunikation og dens kultur er et minimum. Udover det kan du overveje hvordan du kan sætte et personligt præg på disse kvalifikationer. Er du storbruger af sociale medier så forhold dig til platformen, vedlæg eventuelt ansøgningen et forslag til en social mediestrategi eller en analyse af arbejdspladsens rolle på platformen. Du kan se på arbejdspladsens online markedsføring, visuelle identitet, sprogbrug eller brugerflade. Eller noget helt andet. Gør det kort, præcist og konstruktivt.
 
Digitale kompetencer er i dag en nødvendighed indenfor k-branchen. Som studerende skal du altså forholde dig til emnet på dit cv og også gerne udover de generiske krav.

Du skal udnytte din personlige vinkel i branchen
Studiet er dit valg - forfølg den interesse og motivation der i første omgang fik dig til at vælge dit fag.
En hobby eller fritidsbeskæftigelse kan udvikle sig til et projekt eller en publiceret artikel og en opgave fra studiet kan være starten på et personligt initiativ eller et fagligt samarbejde.

Opstart af selvstændig virksomhed er heller ikke længere forbeholdt håndværkere og detailhandlere. Også IT- og kommunikationsbranchen avler iværksættere som aldrig før og specielt unge i it- og k-branchen er aktive. Iværksætter-kulturen er ikke længere eliter eller fagbestemt, snarere smidig og potentiel. Innovative og konkurrencedygtige ideer kan være din indgang, også selvom du stadig studerer.


Fem unge danske fyre lancerede i december 2010 sitet Graduateland.com, der allerede har modtaget flere tilbud om kapital, vundet priser for projektet og været positivt omtalt i medierne, både danske og internationale

Frivilligt arbejde er en anden mulighed for at markere sig i branchen. Det kan være i funktioner som skribent, anmelder, aktivist, projektmedarbejder eller underviser og er ofte både personligt styrkende samt fagligt udviklende.
 
En undersøgelse understøtter betydningen af frivilligt arbejde i ungdomsårene. 57 procent af de adspurgte mener det har haft betydning for deres karriere, at de har haft foreningserfaring
 
En undersøgelse af DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd) blandt 200 erhvervsledere har ligeledes vist en sammenhæng mellem frivillighed og kompetence i senere karriereforløb.
 
Undersøgelsen viser også, at erhvervslederne i høj grad skeler til ansøgernes fritidserfaringer, når de ansætter nye medarbejdere, og at 82 procent af lederne finder det positivt, hvis en jobansøger har erfaring fra foreningslivet.

Erfaring fra k-branchen er din vej ind i k-branchen
Din uddannelse skal suppleres med branche-erfaring og personlighed, hvis du vil have job som nyuddannet. Sørg for, at din profil lever op til de generiske krav – og derudover har en personlig vinkel. Som studerende er der flere grunde til at kaste sig tidligt ind i branche-manegen. Samspillet mellem teori og praksis bliver håndgribeligt, og du får et mere nuanceret billede af k-branchens mange muligheder.


Forfatter Ross Perlin skriver i bogen ”Intern Nation” (direkte oversat: praktikant nationen) om den skæve udvikling i den amerikanske praktikant-kultur. Han kritiserer den voksende trend, med ulønnede praktikantstillinger uden akademisk indhold og udvikling for de studerende
 
Det er ingen hemmelighed at studerende og praktikanter kan opfattes som billig arbejdskraft og rutineopgaver kan løses af os. Dette bør dog ikke være ensbetydende med en stilling som ren løntrykker eller kopi- og kaffehenter. Advarselslamperne blinker i artiklen: Du siger praktikant, jeg siger slave, hvor fænomenet med praktikanter som den ny økonomis slaver, sættes på spidsen.
 
Man kan også overveje om de mange muligheder og de senere tilhørende krav, blot skaber en ligeså ensartet, omend fyldigere studieprofil i sidste ende. Men hvad kan man gøre?! Jeg bøjer mig i K-branche-støvet og tager imod de studiejobs, praktikker og netværks-skabende muligheder jeg kan få.

Guiden her kan ikke sikre dig et job men den peger på tendenser og krav fra branchen, som du som studerende kan forholde dig til.
 
 
Andre gode råd eller erfaringer er meget velkomne. Bidrag gerne i kommentarsporet nedenfor.
 

Relaterede artikler

Afdelings-K vs. bureau-K - Kommunikations­afdelingen synes tit, at konsulenterne er lige lovligt hurtige og smarte, mens konsulenterne oplever, at ...
Sig det nu bare! - Gitte Gravengaard og Lene Rimestad har skrevet en grundig bog om journalisternes praktikforløb og det svære ved at arbej...
Av av, dårlige afslag slår hårdt - Vi kommunikationsfolk går op i modtagerorienteret kommunikation, personaopbygning og i at sætte os i modtagerens sted. M...

Giv din stemme

9 stemmer
4,1/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

49 JOB

Senior brand konsulent

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Troels Karlskov

Troels Karlskov er ny pressechef i Topdanmark, landets næststørste pensions- og forsikringsselskab. Han tiltrådte stillingen 1. april 2021.

Job

Marketing Manager

Frist: Hurtigst muligt

Live-projektleder

Frist: 7. maj kl. 18.00

SoMe-specialist

Frist: 12. maj
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.