Protester mod lukningen af Cafe Pixie på Østerbro
Breaking: Børnehave kanøfler Østerbros eneste hipsterkvarter

Skrevet af

Joachim Sperling

joachimsperling.dk

126 artikler

249 indlæg

Nedlæg Bopa Plads! Det budskab ville næppe gøre sig på Københavns valgplakater, men budskabet er ikke desto mindre blevet et lokalpolitisk tema på Indre Østerbro. En støttegruppe for Bopa Plads har nu 13.500 likes, og protesterne over kommunens planer om en ny børnehave griber om sig.
Stærke kræfter arbejder åbenlyst på at udrydde Østerbros hipsterlommer for at gøre bydelen endnu mere konform. Først truede Dansk Supermarked med at overtage Normann Copenhagen, og senest vil Københavns Kommune gå amok på Bopa Plads for at gøre plads til endnu en børnehave. Taberen bliver den populære Cafe Pixie, der har modtaget en opsigelse fra ejeren af lejemålet – Københavns Kommune.
 
Den hyggelige Cafe Pixie, der sammen med Cafe Bopa, ofte samler 300-400 mennesker på pladsen udenfor
Foto: Nils Meilvang
 
Hverken Cafe Pixie eller Cafe BOPA har sat noget særligt gastronomisk fingeraftryk på bydelen, men Bopa Plads er med sine to cafeer et lyspunkt i den mørke del af Indre Østerbro mellem Viborggade og Randersgade. Pladsen med den hyggelige boulebane kan på varme dage samle 300-400 mennesker omkring de små borde. Men politiske løfter om flere daginstitutionspladser trumfer åbenbart den voksende skare af Østerbro-hipstere med hang til Leffe-øl og burgere med bacon og guacamole.

Planerne om en børnehave har givet anledning til masser af protester, men sagen er også temmelig speget, for de kommunale embedsmænd har åbenbart sneget slagtningen af Bopa Plads ind ved at undlade at nævne pladsens navn på listen over mulige beliggenheder, da den skulle igennem den politiske behandling. Til Østerbro Avis udtaler socialdemokraten Simon Strange:
 
”Simon Strange erkender, at han og andre politikere har nikket ja til en lang række adresser fra embedsmænd, hvor det kan lade sig gøre at bygge daginstitutioner. Men han havde ikke fantasi til at forestille sig, at det drejede sig om Bopa Plads.”
 
Måske når projektet om at nedlægge Bopa Plads ikke så langt. Medlem af borgerrepræsentationen Simon Strange (S) vil nemlig gøre alt, hvad han kan for at forhindre, at de erhvervsdrivende skal væk fra Bopa Plads og erstattes af en daginstitution
 
Det, Simon Strange reelt siger, er, at adressen Løgstørgade 2 (hvor Cafe Pixie ligger) hele tiden har figureret som mulig beliggenhed, men at embedsmændene har ført politikerne bag lyset. For Simon Strange siger jo lige ud, at havde han vidst, at det drejede sig om Cafe Pixie på Bopa Plads, var beslutningen næppe gledet så nemt igennem. Simon Strange har jo hipsterattitude og kan godt se, at børnehavens placering passer dårligt ind i hans personlige brand.

Nu er problemet, at beslutningen er truffet. At omgøre den vil være dyrt . Simon Strange og co. må nu genvurdere situationen.
 
På "Bevar Bopa Plads"' Facebookside kan du læse om alle protesterne om omlægningen af Bopa Plads
 
Kommune i kattepine
Det er ikke nemt at være Københavns Kommune i denne sag, for i takt med at Bopa Plads er vokset i popularitet, har kommunen fået sværere ved at benytte sin ret til at rive Cafe Pixie ned og bygge en børnehave – som der så åbenbart er et kæmpe behov for – navnlig i et valgår. Kommunen siger, at Cafe Pixie hele tiden har vidst, at de lå der på lånt tid, men sådan har cafeen åbenbart ikke selv opfattet det, og nu vil de kæmpe for at blive.
Kommunen vil gerne slippe så billigt som muligt og henviser i deres opsigelsesbrev til Cafe Pixie til, at det ikke hører til deres opgave at sikre, at byen har et cafemiljø. Beliggenheden på den lille plads vil passe ideelt til en børnehave, og kommunen har næppe råd til at investere i flere villaer i Rosenvængets Kvarter. De starter nemlig ved 12 mio. kr., hvis de skal kunne rumme en børnehave.

Man må gå ud fra, at den kommunale sagsbehandler ikke har læst Richard Floridas og Tyler Brüles talrige lovprisninger af København. Mon ikke de to herrer vil foretrække, at byens kreative hjørner banker frem for at ødelægge dem med endnu en børnehave?

Hipsterne mod børnefamilier
Det er to vidt forskellige behov, der kolliderer. På den ene side rummer kvarteret omkring Bopa Plads et hav af studerende og enlige, der anser Cafe Pixie som en oase på Østerbro. De er ligeglade med børnehaver, lige ind til den dag de selv får børn. 
 
Bopa Plads bliver ofte brugt af Østerbros hipsters, og de kan ikke (endnu) sætte sig ind i Københavns voksende problem med for få pladser i daginstitutionerne
 
På den anden side er der også masser af børnefamilier, der ikke kan få plads på de lokale daginstitutioner. Det er kommunen nødt til at løse, og med de krav, der er til daginstitutioner i dag, er det ikke længere nok at indrette sig i en lejlighed på 1. sal. Der skal langt mere til, og det gør beliggenheden på Bopa Plads ideel, for her er der både plads til moderne pædagogik og legeplads. Men børnehaven vil også give den tilbageværende Cafe Bopa åndedrætsbesvær, og pladsen vil derfor miste en god del af sin magi.

Sagen viser, at kommunalpolitik er lige så røget, som den er speget. Kan det virkelig passe, at Simon Strange og resten af politikerne ikke vidste, at det var Cafe Pixie, der var i spil? Og hvorfor vil kommunen ikke udvikle et blomstrende byrum frem for at afvikle det? De spørgsmål kunne godt havde været vendt i det åbne, men det blev de ikke, før beslutningen var truffet.

Men konfronteret med sagen blev det alligevel for meget for kommunen. Ikke mindre end tre borgmestre har nu sagt, at beslutningen skal omgøres, og det slipper man ikke helskindet af sted med uden rent faktisk at levere.
Bopa Plads er opkaldt efter de gamle (kommunistiske) frihedskæmpere Borgerlige Partisaner, og det har folk taget til sig. Borgerne omkring Bopa Plads har moderniseret de gamle partisaners metoder og ser nu ud til at vinde slaget om Cafe Pixie.
 

Relaterede artikler

Iskrig i 2100 Spelt - Iskrigen er brudt ud på Østerbro. Her koster en gourmetispind 38 kroner, og en pastabutik har indtaget hjørnet af Lille ...

Giv din stemme

12 stemmer
4,2/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

37 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.