WTF, er det nyhedskriteriet?

En topplacering på netavisen er ikke længere tilstrækkelig. Nej, din historie skal ud og leve på de sociale medier, hvis den virkelig skal slå igennem bredt. Nu har Metroxpress lanceret fem sociale kriterier, der bestemmer netavisens valg af historier. Men hvad betyder det for dit pressearbejde?
af Mathias Holm Pedersen
Metroxpress lancerede mandag fem sociale kriterier, som fremover – ved at bygge ovenpå de klassiske nyhedskriterier – vil danne baggrund for den journalistiske nyhedsproduktion på avisen. Baggrunden er et ganske omfattende analysearbejde, hvor MX har undersøgt over 800 artikler og fundet frem til, hvad der har fungeret på avisens sociale kanaler og genereret klik, delinger og kommentarer.
 
De fem nye sociale kriterier, som fremover danner baggrund for nyhedsudvælgelsen på MX.dk. Kilde: Mxmedia.dk.
 
Overordnet betyder de nye sociale kriterier, at MX i højere grad vil vælge historier og vinkler efter, om artiklerne kan få et langt og succesfuldt liv på de sociale medier – især på Facebook, hvor avisen lige nu har 97.305 brugere. Samtidig vil den ti mand store social media-redaktion ”re-designe” størstedelen af historiens indhold, når de deler den på Facebook, sådan at det lever op til kriterierne og fungerer socialt.
 
Dette er som sådan ikke nyt. De fleste danske medier har indset, at sociale medier kan være en særdeles effektiv måde at drive læsere og klik til artiklerne på. Facebook-feeden har i en vis udstrækning overtaget rollen fra den klassiske netavis-forside, og hos de største netaviser sker det ikke sjældent, at historier henter mere trafik fra Facebook end direkte fra forsiden. Det vil være naivt at tro, at dette ikke allerede har stor betydning for udvælgelsen og produktionen af nyheder.  
 
Mere af det samme?
Men hvor nye er de nye sociale medier-kriterier overhovedet? Ændrer det måden, du som PR-m/k skal tænke og agere på, når du vil have dine historier ud til målgruppen?
 
Metroxpress’ tre første kriterier er:
 
  • Mig
  • WTF (What The Fuck)
  • Det vækker en 'feeling'.
 
Døm selv: Har Metroxpress' Kanye West-historie WTF-potentiale? 
 
Uden at stille yderligere spørgsmål til, hvad der helt præcist menes, minder de tre kriterier en del om de klassiske kriterier “identifikation” og “sensation”, du har terpet på Journalisthøjskolen og RUC. En god historie skal vække identifikation hos modtageren, overraske på bedste mand-bider-hund-vis og gerne indeholde en portion patos, så modtageren bliver følelsesmæssigt engageret i nyheden.
 
De to sidste kriterier er:
 
  • Det giver mig lyst til at engagere mig
  • Det forfører mig.
 
Forførelseskriteriet minder til dels om de tre foregående, omend en lidt mere drømmende og romantisk stemning bliver slået an. Vi skal som udgangspunkt føle en trang til at læse mere og klikke på linket, gerne så stærk, at vi slet ikke kan lade være. At vække engagement er naturligt som socialt medie-kriterie og ligger i forlængelse af kriteriet om at vække en feeling. Hvis brugerne vil læse, like og dele en artikel, så fungerer den, og klik-tallet kan mangedobles.
 
 
Brug de sociale kriterier aktivt i dit PR-arbejde
MX.dk er sammen med Dagens.dk det medie, der er længst fremme med at tænke sociale medier ind i nyhedsproduktionen. Her er historiernes potentiale og egnethed til især Facebook med til at bestemme prioriteringerne og vinklingerne. Derefter følger ekstrabladet.dk og bt.dk, og også tv2.dk lader Facebook få en meget direkte indflydelse på udvælgelsen og udformningen af historierne.
 
Det er stadig alt for tidligt at kalde de sociale kriterier for en dominerende tendens blandt danske medier. Men flere medier vil sandsynligvis følge i MX’ spor. Derfor skal du som PR-m/k kende spillereglerne og vide, hvordan du udnytter dem til at få din historie igennem:
 
Tænk sociale medier ind i vinklingen af din historie
Du tænker allerede på, om historien kan engagere mediets læsere og dermed din målgruppe. Springet til at tænke i engagement på Facebook bør ikke være enormt. Spørg dig selv: Vil historien blive delt på Facebook? Hvad fungerer ellers på mediets Facebook-side? Og kan du ændre vinklen eller krogen, så den lever op til nogle af de sociale mediers dynamikker og tiltrækker likes?
 
Hjælp journalisten på vej
Forbered nogle ideer til, hvordan mediet kan bruge historien på de sociale medier. Det kan være, at du skriver en del af den YouGov-analyse, der ligger til grund for din PR-historie, om til en kort statusopdatering.
 
 
Overvej på forhånd, hvordan din historie kan bruges på mediers Facebook-side. Det øger dine chancer for at få den afsat.
 
Hvis du i din dialog med journalisten kan forklare, hvordan historien vil skabe engagement på mediets Facebook-side, så øger du chancen for, at de tager historien. Men gør det med forsigtighed og gefühl, da nogen vil opleve det som indblanding i den redaktionelle proces.
 
Udnyt, at sociale medier ikke er bundet af klassiske kriterier
Sociale medier giver plads til en ny type historier. Her er klassiske kriterier som væsentlighed og aktualitet ikke på samme måde herskende. Din historie behøver ikke lige være sket, og den behøver ikke at være væsentlig for samfundet som helhed. Det kan være, at den ligger i forlængelse af en YouTube-film, alle kender, eller berører emner, der er omtalt på Facebook. Levetiden er også generelt længere på Facebook end på netavisens forside, sådan at historien kan være interessant for brugerne i længere tid.
 
De fem klassiske nyhedskriterier - ikke så aktuelle på de sociale medier? Kilde: Zoomboom.dk.
 
Tænk i formater, der fungerer på sociale medier
Sociale medier elsker billeder og video. Tænk derfor på, om du kan ledsage din historie med et billede, en video eller en infographic, der vil fungere på de sociale medier.
 
 
Del på egne kanaler
Denne kan for nogle være kontroversiel, da det fundamentalt rykker på magtforholdet mellem journalisten og den afsender, der vil have sin historie og sine budskaber i medierne. Morten Messerschmidts rådgiver, Kristian Wederkinck Olesen, har fortalt, hvordan journalister beder ham om at dele deres historier på Messerschmidts Facebook-profil, så journalisterne får flere klik. Der er ikke overraskende, og det foregår uden tvivl også andre steder. Som virksomhed kan du være med til at få klik til historien, hvis du deler dem på egne kanaler. Men lad være med at love, at dine 200.000 “likers” på Facebook vil gøre journalistens historie til månedens mest læste.
 
Det er langt fra på alle medier, hvor de nye sociale kriterier har afgørende betydning. Men MX’ fremstød giver et kraftigt fingerpeg om, hvor vi er på vej hen. Det kan du sige “WTF” til, eller du kan omfavne det som en naturlig del af medieudviklingen.
 
Det vigtigste er dog, at du deler denne artikel på Facebook.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job