Post Tøger-shortlisten

Kan Tøger Seidenfaden erstattes? Nej. Skal han erstattes? Ja. Her er feltet af folk, de taler med og om på Rådhuspladsen lige nu. Tretten gode bud fra Knudsen til Krasnik, fra avissnedkeren til talkshow-værten. Spørgsmålet er, om Politiken vil have en Tøger-klon eller en Tøger-kontrast. Og vil de have en kulturseismograf, en politisk aktivist eller en nyhedshund? De færreste kandidater kan rumme alle Tøger-rollerne, med undtagelse af Connie Hedegaard – feltets ubestridte favorit ud over Clement Kjersgaard og Poul Erik Tøjner fra Louisiana naturligvis.

 

 

Hvis Tøger var en kvinde: Institutbestyreren Anne Knudsen
Et bud er Weekendavisens mor, Anne Knudsen. Den ældre antropolog ligner Lisbeth Knudsens kusine – og Tøger i en lidt tyndere og mindre rød udgave. Hun passer perfekt ind i mediefamilien Danmark og i Gyldendal, Politiken, DR, Weekendavisens kulturmeningsindustrielle kompleks. Det er et plus, og det kan skabe tryghed. Hun er intellektuel med stort I og leder Weekendavisen som et mindre samfundsvidenskabeligt institut. Altså med nul ledelse, nul udvikling og nul nye ideer. Kanske vejen til faste, veluddannede WA-abonnenter, men næppe vejen til hjørnekontoret på Rådhuspladsen.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 4

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: 100 % holdninger

Hvis nu hun var en engelsk forfatter: Fay Weldon

Svaghed: elitær og underspillet

Styrke: hun er godt begavet – næsten for godt til Politikens læsere

Tøger-faktor: hun ligner Tøger, og det er dejlig trygt

Missing link: mere madlavning end markant aktivisme. 

 

 

Hvis Politiken skulle vælge, hvad Politiken skulle vælge: Carsten Jensen
Alle debatmænds far og forbillede. En perfekt Politiken’sk personlighed som få andre kandidater. Han har debatteret om alt og alle i umindelige tider. Ansigtet og pennen er slidt af de mange spaltemeters meninger. Han har ment for meget om for mange ting i for mange medier. Det gør ham til en ”has been” – selv om han har fået en sand revival med nogle helvedes gode skriverier om Helmand-provinsen. Feltets veteran.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 3

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: Mange holdninger, ingen nyheder

Hvis han var en avis: Politiken

Svaghed: old hat over the hill

Styrke: han skriver, som Rafael Nadal spiller tennis – hård serv og aggressivt flugtspil ved nettet.

Tøger-faktor: helt sikret; men den bliver svagere mening for mening.

 

Hvis Politiken vælger en insider: Anders Jerichow

Firmaets usynlige, driftsikre mand. En robust avissnedker med internationalt udsyn, og han kan sit kram. Han kender forretningen, og forretningen kender ham. Lidt bleg, lidt veg. Der står bestemt ikke T for tough leder Tøger i panden på ham. Han deler dog Tøgers aktivistiske sind og kender chefredaktørrollen fra tidligere, og det giver vel også nogle point. Han har stor respekt internt i huset. Spørgsmålet er så, om stor respekt i huset giver stor respekt uden for huset. Det bliver ham, hvis noget skal forandres for at forblive det samme.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 7

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: nyheder på den kloge måde

Svaghed: han er firmaets mand, men også debattens mand?

Styrke: han kan håndværket og organisationen

Tøger-faktor: nej, men måske netop derfor.

 

Hvis Politiken hopper med på distanceblænder-hypen: Bo Lidegaard

Det største blærerøvsbrand i statsadministrationen. Han er djøf’ernes Lady Gaga. Han skriver kloge historiske bøger, som vi andre skriver statusopdateringer, og han er god til at sælge arbejdsomhed som ånd. Hokus pokus. Alle tror nu, at den mand er genial, på trods af at han står bag de to største diplomatiske skandaler siden tabet af Skåne. Han er på listen, fordi han er smart og kunne give Politiken lidt tiltrængt statsmandskab. At fucke muhammedkrisen og broken-hagen-klimatopmødet op er jo også en slags sans for at rydde forsiden med et par gode historier. Med ham ville Politiken en gang for alle besegle ægteskabet med landets skrankepaver, spindoktorer og specialkonsulenter. Med ham vil den endelige djøficering af kulturradikalismen ske fyldest.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 4

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: Holdninger, ud over de fuckups han selv laver

Svaghed: har vel aldrig været på en redaktion

Styrke: okay, det ville uden tvivl give Politikens udenrigspolitiske dækning et powerboost og et løft – for nu at være fair.

Tøger-faktor: aldeles ikke.

 

 

Hvis kærligheden med Louisiana skal leves helt ud: Poul Erik Tøjner

Han er en rar kulturradikal Politiken Plus-fætter. En rigtig coffee table muffin-person, som du har lyst til at spise i Louisianas kantine. Han har en fortryllende pen og et fortryllende væsen samlet bag et livsklogt designerlækkert fjæs. Borgerlig nok til at holde de røde nede på redaktionen, men rød nok til at holde hånden under Socialdemokraterne. Et kultiveret menneske med stor ledelseserfaring, der burde hænge på væggen som en anden Bestlite-lampe. Han er tidligere kulturredaktør på Weekendavisen og Information. Altså en fed fyr fra slænget uden at være en del af det selvfede slæng. Problemet er så bare, at han nu har verdens bedste job, med verdens bedste kontor, med verdens bedste havudsigt over Øresund. Nu tusser han rundt og låner Picasso-malerier eller tænker stort i sin Poul Kjærholm-stol. Ville du bytte det for Rådhuspladsen og Flemming Rose i nabokontoret plus hans livvagter? Nej, vel? Du ville vel også blive oppe på Louisiana og se solen gå ned over Øresund. Politiken elsker Louisiana, men elsker Louisiana Politiken?

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 10

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: holdninger på en fortryllende magisk, dansk akademi-måde

Svaghed: nok en smule for arty-farty, og kan han komme ud over kultursektionen?

Styrke: mindre ego mere substans, og mere kultur end nyheder

Hvis han var en kunstner: Olafur Eliasson

Hvis han var dansk design: ægget i brun ruskin

Tøger-faktor: nej overhovedet ikke, men han har Poul Erik-faktor. Han er alt det, Tøger ikke var, på den rigtige måde

Fremtidsvision: Louisiana Plus, hvor man får Politiken og en Monet-serviet hver uge i postkassen.

 

 

Hvis Politikens kærlighed til Deadline skal bekræftes: Jes Stein Pedersen

Jesser-drengen er også flink. Meget kultur og kommentator, kun lidt nyheder og ledelse. Lige nu har han landets bedste badebillet-job i DR, hvor han arbejder mindre end Lene Espersen og fylder mere end Tøger. Hvorfor opgive det for en masse ballade og et hjørnekontor? Han har jo allerede sit eget hjørnekontor inde i fjernsynet med få faste mødetider.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 5

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: holdninger med stort H

Svaghed: coffee-table-kommentator

Styrke: Politiken’sk personlighed

Hvis han var en film af Kieslowski: Blind Chance

Tøger-faktor: bob-bob …

Fremtidsvision: 12 minutters mindre arbejde.

 

Hvis Politiken kunne vælge frit på alle hylder: Connie Hedegaard

En tilpas venstresnoet konservativ, kvindelig klimaforkæmper. Politiken Plus-segmentet vil elske hende. Hun er klog. Hun er kendt. Hun har karisma. Hun har den rette journalistiske kredit fra DR. Hun er kvinde. Hun er en knivskarp politisk insider. Hun er og bliver den eneste fuldendte kandidat. Her ingen smalle steder eller huller. Men gider hun?
 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 10

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: nyheder med stort N og holdninger med stort H

Svaghed: hun gider sgu da ikke

Styrke: Connie, bare Connie

Tøger-faktor: Connie-faktor.

 

Hvis Politiken skal springe ud af skabet som radikalt partiblad: Anita Bay Bundegaard

Det kan ikke blive mere politisk korrekt. Politikens helt egen radikale kronprinsesse. Vi kan kun håbe, at DR’s bestyrelsesformand læser hendes ansøgning til jobbet som generaldirektør og ansætter hende. For ikke at sige noget politisk ukorrekt, som ikke følger Politikens linje, er der ikke yderligere kommentarer til hendes kandidatur til begge stillinger.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 8

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: ingen kommentarer

Svaghed: ingen kommentarer.

Styrke: ingen kommentarer.

Tøger-faktor: nej, mere bold flytter end ord tryller.

 

 

Godmorgen, godaften og godnat: Peter Mogensen

Alle drengerøves dreng, som ser alt som politiske drengestreger. Tv-bolsjet har omdannet Politiken til en politisk variant af Tipsbladet. Stor respekt på TV 2 News. Lille respekt i huset. Stor selvrespekt. Denne politainment-profet og djøf-yndling har gode chancer. Vi ønsker ham held og lykke herfra og ser frem til tv-livedækning af tiltrædelsen og hans sang om sejren. Måske er Politikens fremtid et trykt tillæg til et debatprogram på TV 2 News sponseret af Terma?

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 4

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: tv-viewers views

Svaghed: co-brandet med TV 2 Fox News.

Styrke: den mand kan optræde med alt, hvorfor ikke også Politiken?

Tøger-faktor: næppe.

 

Hvis Politiken vælger Tøger-klon: Martin Krasnik

Den mand bør ikke google amerikanske medier resten af sine dage. Et godt bud, der som Tøger evner at lade andre føle, at han er en del af en større europæisk samtale og debat. Det giver point på Politiken, men hvem lytter i New York og London? Han mangler ledererfaring, journalistisk tyngde og ikke mindst noget tyngde som meningsdanner. Altså at mene noget om noget som helst ud over det med hans søns forhud og Obamas mulige muligheder for genvalg. Den slags går på Weekendavisen og TV 2 News, men det holder ikke i længden på hjørnekontoret på Rådhuspladsen.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 5

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: lige dele 

Svaghed: meningsløs 

Styrke: Tøger-klon-kvalitet

Tøger-faktor: ja

 

Hvis Politiken vælger en Tøger-kopi: Clement Kjersgaard

En af branchens helt unge superbrands. Journalister synes, han er lige så klog som Albert Einstein. Politiken-læserne synes, han er sjov. Hardcore-akademikere synes, han er en postmoderne pastiche-intellektuel. Hvad der ikke er ros, men det forstår man kun, hvis man har læst Jameson. Han taler også mere, end han lytter.  Det forveksler folk på Rådhuspladsen med, at han tænker mere, end han siger. En ren Tøger-kopi med fagligt fokus på udenrigsstoffet. Han har egoet, og han har muligvis også evnerne. Måske lidt for ung og lidt for dårlig en skribent med lidt for lidt redaktionel erfaring. Helt sikkert stor karisma, drive og læsernes ubetingede kærlighed. Kan man kræve mere af Politikens næste chefredaktør? Næppe. Uden tvivl blandt feltets top 3-kandidater.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 8

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: holdninger

Svaghed: snakker mere, end han lytter; og lyder klogere, end han er

Styrke: han har chefredaktør-dna

Tøger-faktor: nej, men Clement-faktor.

 

 

Hvis Politiken vælger at give Information lidt ære: Rune Lykkeberg

Uden tvivl landets klogeste og mest velskrivende kommentator. Et godt valg, som vil forstå Politikens rolle i samfundet og ikke mindst avisens aktivistiske strategi. Han har evnerne, men har han egoet og aggressiviteten? Han er muligvis ikke stærk nok i konflikter og magtkampe, som jobbet ellers kræver. Alt i alt en lidt mere afslappet udgave af Kjersgaard og måske også lidt klogere.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 6

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: holdninger

Svaghed: lidt for flink

Styrke: klog

Tøger-faktor: nej, men Rune-faktor.

 

Hvis Politiken skulle være med på beatet :-) :Erik Rasmussen

Det er på tide, at den mand får noget opmærksomhed og indflydelse. En ældre udgave af Clement. Vores lokale Klaus Schwab-klon. Han har et ego på størrelse med Tøgers, men har levet hengemt og glemt – på trods af at han ved hjælp af en række artikler i Mandag Morgen har fundet ud af, hvordan civilisationer kan sameksistere. Han kører lige nu med klatten. Har netop startet eget parti med vennerne fra Hellerup Golfklub og kaster som altid rundt med tænketanke og dagsordener, som levede han i Davos året rundt. Han har med succes netop narret Berlingskes Lisbeth Knudsen til at tro, at Mandag Morgen er det nye sort. Det næste bliver vel, at Berlingske udkommer på fax ligesom Mandag Morgen i gamle dage. Han må også kunne narre Politikens redaktion, læsere og ledelse. Ingen tvivl: Erik eller kaos på Rådhuspladsen. Og vi foreslår naturligvis, at der helt i Eriks ånd først nedsættes en tænketank i Mandag Morgen-regi omkring ansættelsen med en dagsorden som et konsortie.

 

Sandsynlighed fra 1 til 10: 11

Nyhedsformidler eller holdningsgenerator: holdninger oppefra

Svaghed: ser let alle omkring sig som sine PA’er

Styrke: Davos-drive og mindset. Sjovt de første 20 minutter du møder ham

Bonus-info: Kåret som verdens mest betydningsfulde person i en eller anden tænketanks tekstsamling. 

 

Run-ups, wildcards og dark horses: Mylenberg, Ørskov, Svane, fodboldfætteren Rothstein, magtmennesket Grarup, Trier Mogensen, røde Madsen og Adam Holm. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job