Podcast: At sige ”rend og hop”, når politikerne ikke kan gøre det.

I deres nye bog ”Krigeren, borgeren og taberen” sætter sociologen Henrik Dahl og filosoffen Ole Thyssen fokus på, at der har udviklet sig en from for tabermoral, der kræver anerkendelse for inkompetence og hvis konsekvens er at man kan få succes som fiasko.

Kommunikationsforums podcast indeholder denne gang et interview med de to forfattere, hvor de fortæller om bogen og ridser videre perspektiver op for nogle af bogens standpunkter.

 

Tre måder at tackle tilværelsen på

Bogens hovedpointe er konstruktionen af tre idealtypiske måder at forholde sig til tilværelsens kampe og nederlag på, tre psykologiske anlæg, som vi alle besidder i et eller andet omfang. Krigeren er den, der er villig til at ofre alt for kampen og vil kæmpe til sidste mand. Borgeren er mere beregnende og overvejer nøje, hvor kampen skal tages og som vælger sine kampe med omhu. Taberen fralægger sig ansvaret for sine fiaskoer og vil, selvom indsatsen ikke stod mål med det krævede, have del i gevinsten. Så må andre være tabere.

 

Succes som fiasko

Denne sidste indstilling har været medvirkende til en holdning om at velfærdsstaten skal kompensere alle former for mangler, man kan komme ud for, det være økonomisk, socialt eller fysisk. Den yderste konsekvens af denne tankegang er at man ved at være en succes som fiasko kan komme til at leve som ”feudal herremand med tolv tjenere omkring sig”, som Ole Thyssen udtaler.

 

Når velfærdsstaten bliver en intimstat, opstår der et misforhold mellem de forventninger, befolkningen har, og det, som staten faktisk kan opfylde, og derfor bliver man aldrig tilfreds. Politikerne kan vedtage love og bidrage med penge til områder, men de kan ikke garantere folks lykke.

 

Der findes mange kampe

Tabermoralens krav om anerkendelse kan også antage mere private former, hvis man for eksempel mener, at man fortjener langt mere ros, end man har fået, eller hvis man føler sig snydt for en gevinst i en kamp, man ikke har kæmpet. Dahl og Thyssen mener at det er vigtigt at kæmpe for det, man vil opnå. De understreger at ikke alle kan kæmpe i første division, men at det gælder om at tage kampen op på det niveau, man befinder sig på. Uanset om det drejer sig om økonomi, kærlighed eller en formandspost i svømmeklubben har man en moralsk forpligtelse til at gøre sit bedste.

 

Velfærdsreklamer

I velfærdskomplekset findes krigere, der kæmper for de svage ud fra en egeninteresse. Ole Thyssen gør opmærksom på, at nyhedsartikler om velfærdsproblemer bør læses som reklamer for velfærdsindustrien: Læger, psykologer og konsulenter har ydelser, som de vil have kunder til. forfatterne håber at bogen kan være med til at åbne øjnene op på politikere, så de bliver bedre i stand til at sige nej til nye velfærdskrav.

 

Går ind for velfærdsstaten

Selvom Dahl og Thyssen beklager at både regeringens støtteparti og det største oppositionsparti har en politik, der fremmer tabermoralen, går de begge ind for velfærdsstaten. ”Skat er et tegn på civilisation”, som Dahl påpeger. De gør også opmærksom på, at der er tendenser i samfundet, der går imod tabermoralen, for eksempel at ledelse som begreb er blevet langt mere accepteret end det var for få årtier siden.

 

 Download podcast her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job