Opgør med vanetænkningen

"Spindoktorer og professionelle kommunikationsrådgivere ensretter og hæmmer den politiske debat, og reducerer den til et friktionsløst pele-mele af overfladisk kommunikation uden indhold."

Adam Holm er født i 1969.

 

1996 Cand.mag i historie og engelsk.

 

1999-2001 Kommentator på Weekend-Avisen.

 

2001 - Debatredaktør på Politiken.

 

Skriver i øjeblikket på en Ph.D.-afhandling med titlen: "Intellektuel højreradikalisme"

 

Det mener Politikens ny debatredaktør Adam Holm - ugens profil på Kommunikationsforum. Vi har talt med ham om de professionelle meningsdanneres stadig større rolle i opinionsdannelsen:

 

"For ti år siden, var der kun ganske få politikere og ministre, der benyttede sig af en kommunikationskonsulent. I dag har enhver folketingspolitiker en rådgiver ansat. I en verden hvor politik er blevet stadig mere professionaliseret, har de folkevalgte ikke længere tid til at deltage i den demokratiske debat. De læserindlæg vi modtager fra politikerne, er ofte skrevet af en professionel kommunikationsrådgiver," siger Adam Holm.

 

Professionalisering af debatten hænger sammen med den stigende kamp om opmærksomheden. I denne situation har både politikere og interesseorganisationer indset nødvendigheden af hurtigt og effektivt at få deres budskaber kommunikeret i en form alle kan forstå. Men ifølge Adam Holm, skal man passe på, at den stigende effektivisering ikke dræber debatten:

 

"Brugen af professionelle kommunikationsrådgivere skaber en usund ensretning af den politiske debat, hvor de mest ekstreme over- og undertoner filtreres fra. Under de vilkår bliver debatten al for forudsigelig - både i form og indhold. Man har indtryk af at se på et nøje koreograferet spil, hvor man på forhånd ved, hvilken position de enkelte aktører vil indtage. Vi er efterhånden blevet så lammede, at det ligefrem virker overraskende, og måske endda forfriskende, når Venstres Jørgen Winther ikke vil indføre brugerbetaling på sundhedsområdet," fortæller Adam Holm.

 

Som eksempel på denne forudsigelige debat nævner Adam Holm, den nyligt overståede kønspolitiske debat - igangsat af den nyfeministiske debatbog "Nu er det nok, så er det sagt", og dens mandlige duplik "Hvordan mand":

 

"Den kønspolitiske debat blev lidt sensationelt fremstillet som om rødstrømpernes sønner og døtre efter et par år med fredelig sameksistens nu var i vild slåskamp og endnu mere uenige om ligestilling end deres forældre. Men da det kom til stykket var uenigheden formmæssig - substantielt var parterne enige. Dette mønster synes at gå igen i mange sammenhænge," mener Adam Holm.

 

Som nyudnævnt debatredaktør har Adam Holm mulighed for at præge opinionsdannelsen - bl.a. ved at arbejde mere målrettet med debattens indhold:

 

"Jeg vil forsøge at fremme indlæg, hvor de skæve vinkler står frem i forhold til de færdige meninger. Vi skal forsøge at dæmme op for den politiske vanetænkning. Naturligvis skal partierne ikke udelukkes fra debatten, men de skal heller ikke overeksponeres. Det vil vi forsøge at undgå ved at satse på indlæg fra unge, og folk uden for det politiske establishment. Professionaliseringen af debatten har gjort, at folk ikke længere kan se forskel. Man mangler en markant stemme, der besidder integritet og ægthed. I fremtiden vil det være de personlige og engagerede meninger, der kan trænge igennem debattens larmende kor af enslydende meninger," afslutter Adam Holm.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også