Statement eller slutshaming anledning?
#onefingerchallenge

En ny, vovet udfordring har set dagens lys. Betegnelsen er #onefingerchallenge, der basalt set beskriver udfordringens formål: at dække de mest intime dele af sin krop ved hjælp af én finger. Men hvordan skal vi forholde os til #onefingerchallenge? Er det et sejt statement, eller er det en oplagt lejlighed til at kaste sig ud i nedsættende slutshaming?
Kvindekroppen skal ikke gemmes væk!
#onefingerchallenge blev introduceret herhjemme af bloggeren Fie Laursen, der valgte at tage udfordringen op på grund af tidligere oplevelser med slutshaming (mænd og kvinder, der taler nedladende om at vise sin afklædte krop). Fie udtrykker beslutningen således: ”Jeg synes kvindekroppen er smuk og jeg synes ikke den skal gemmes væk og så er der bestemt ikke nogle kvinder der skal slutshames, bare fordi de er stolte af deres kroppe!"
 
 
Lidt selvmodsigende blev det dog, da Fie efterfølgende valgte at gemme billedet væk fra sin Instagram-profil, da kritikken blev for omfattende. Formålet var at skabe et statement med udfordringen, men i stedet endte billedet med at blive endnu et offer for slutshaming. 
 
 
Hot at være slut!
Det er blevet hot topic at tale om sluts og slutshaming. Vi har længe kendt til stærke kvinder, der gerne vil stå ved deres seksualitet eksempelvis gennem Sex and the City og Girls, men indenfor de seneste par år er stilen blevet mere og mere direkte. Nu insisteres der ”out in the open” på, at det skal være legitimt at være ”billig”. Både hvad angår beklædning, udseende og opførsel.
 
Journalisten Karley Sciortino bag Instagram profilen @Karleyslutever dokumenterer løbende det løsslupne liv, og selv Vogue er begejstret for Karleys spændende livsførelse og har nu hyret hende til at dele gavmildt ud af sine oplevelser i Vogue.
 
Irina the Diva og Twerk Queen Louise er også gået med på slut-bølgen. De viser regelmæssigt deres kurvede og letpåklædte kroppe med rank ryg og insisterer på at være stolte sluts. I blogindlægget ”Ja, jeg er en luder og hva´så” skriver Louise følgende:
 
”Ja jeg er en luder
Ja jeg er en slut
Ja jeg er en Bitch
Ja jeg er en whore
 
OG ja jeg har selv magten over mit liv, min krop, mine valg og min seksualitet
Det er jeg stolt over, og derfor OPFORDRER jeg alle kvinder til at tage deres seksualitet tilbage og ikke lade sig kue af noget så åndssvagt som en så forældet fornærmelse, nemlig at have en fri og selvstændig seksualitet”. Læs blogindlægget her.
 
Louise re-claimer dermed betegnelsen ”slut”, på samme måde som homoseksuelle har gjort med ”gay”-udtrykket. Så snart du tager skældsordet til dig, taber ordet sin magt, lyder det ifølge Louise. 
 
Irina the Diva (længst til højre) sammen med sin letpåklædte entourage. 
 
Også Irina The Diva har valgt at byde ind i debatten med blogindlægget Er det billigt at vise sine bryster frem?" Hvor hun spørger ind til, hvorfor store bryster per definition skal anses for at være vulgære. Læs blogindlægget her.
 
Det lader til, at mange kvinder ikke længere vil finde sig i at lade begrænse seksuelt på grund af deres køn. Den norske serie SKAM tager ligeledes emnet op som et gennemgående tema i serien. Her diskuteres det flere gange, hvorvidt det er fair, at en kvinde er billig, når hun har et seksuelt forhold til flere mænd, hvorimod en mand er en tyr, når han har noget kørende med flere af det modsatte køn. 
 
Slutshaming kan også udløses af manglende hud-flashing og seksuel aktitvitet. I serien SKAM slutshames muslimen Sana, fordi hun afviser en fyrs tilnærmelser.  
 
Så selvom vi insisterede på ligestilling og smed bh'en tilbage i 60'erne, er det stadig legitimt at forskelsbehandle mænd og kvinder, når det kommer til seksualitet. Men en ny form for feminisme har set dagens lys, og den forbinder den stærke feministiske kvinde med de symboler, vi hidtil har tolket som underdanige og billige. Den moderne feminist er ikke fra ungdomshuset med uvasket hår. Hun er nedringet, sexet og ”in your face”!

Lady Gaga er blevet en slags frontfigur for LGBT+ miljøet og har tilmed skrevet sangen "Till it Happens to You" til dokumentaren "The Hunting Ground", der omhandler den massive voldtægt, som finder sted på amerikanske universiteter. 
 
Slutwalk –Talk the talk or do the walk
Hvis du virkelig vil anerkendes som en sand slut, så er en deltagelse i en såkaldt slutwalk oplagt. En slutwalk er et initiativ, der startede som konsekvens af, at en politibetjent i Toronto rådede kvinder til at klæde sig mere anstændigt, hvis de ikke ville voldtages. Det ville kvinderne ikke finde sig i og skabte en slutwalk, som blandt andet Amber Rose er frontfigur på.
 
Her Amber Roses officielle sammenklip af årets slutwalk. 
 
Derfor hitter #onefingerchallenge?
Men hvorfor hopper “hele verden” med på en udfordring, der i bund og grund handler om at vise så meget hud som overhovedet muligt? Er det fordi vi vil lave et politisk statement, eller vil vi bare vise vores nøgne kroppe frem?
 
Årsagen kan være disse fire ting:
  1. Nøgenhed (sex) sælger
  2. Grænserne skal konstant rykkes
  3. Mennesker tenderer til at være lidt skadefro, og her er der rig lejlighed for underholdende “fuck-ups”
  4. Udfordringen kræver lidt eftertænksomhed, så du kan dermed vise, at du har både “body and brain”.
 
Undskyldning for at smide tøjet
Uanset hvad du gør, så gør du det af en årsag. Så selv om en udfordring som “Ice-bucket challenge” primært handler om at skabe bevidsthed om sygdommen ALS, deltog mange med en intention om at promovere sig selv… 
 
#onefingerchallenge er en anelse mere gennemskuelig, og de fleste har luret, at de, der tager udfordringen op, ønsker at flashe deres kroppe for et publikum. Men alligevel kan udfordringen godt camouflere ens behov for at blive set, da man kan undskylde med, “at det jo var en udfordring, og den slags siger man jo ikke nej til…"
 
Vi er blevet nøgen-immune
“Grænser er til for at blive brudt” lyder mottoet for mange eventyrlystne mennesker. Og netop dette citat stemmer godt overens med den tid, vi befinder os i lige nu. Der skal efterhånden mere og mere til for at fange vores opmærksomhed, og det betyder altså, at vi skal rykke nogle grænser, hvis vi ønsker at blive set.
 
Nøgenhed skaber opmærksomhed og likes, så det er primært indenfor dette område, at grænserne rykker sig. Og i takt med at vi dagligt ser nøgne mennesker både på de sociale medier, i reklamer og på nettet, har vi stirret os blinde på nøgenhed. Det betyder, at der skal mere kød på bordet, hvis vi skal rykke os frem på stolen og tage et ekstra kig på skærmen, hvilket er afgørende hvis du skal være sikker på et like eller måske endda en deling.
 
Ikke alle formår at lykkes lige godt med naked dress-looket.
 
Nøgen på den røde løber
Immunitet overfor nøgenhed har resulteret i, at der efterhånden tages drastiske medier i brug, når også kendte skal ses og huskes. “Red carpet evolution of the naked dress” er et udtryk for, at kjolerne bliver mere og mere usynlige på den røde løber. Lidt a la kejserens nye klæder. Vi kan simpelthen ikke se andet end den nøgne krop. Glem alt om Angelina Jolies blottede ben eller Elisabeth Hurleys kjole med sikkerhedsnåle! I dag skal du være nøgen på den røde løber! Og denne tendens illustrerer på bedste vis, at vi stadig lader os fascinere af nøgenhed.
 
Rihanna til CFDA Fashion Awards, hvor hun vandt prisen som Style Icon 2014.
 
De nøgne kontraster
Men hvordan skal vi egentligt forholde os til den nøgne krop? Nogle religioner forbinder den med lyst og skam og mener, at den skal skjules, hvorimod andre religioner hylder den og er overbevist om, at jo mere nøgen du er, des tættere er du på guderne.
 
Politisk set er vi heller ikke enige om, hvordan den nøgne krop skal opfattes og forstås. Her kan den afklædte krop både anses for at signalere selvstændighed, magt og opgør, men omvendt kan den også forbindes med sårbarhed og slaveri. Nadia Tolokonnikova fra Pussy Riot deltog eksempelvis (nøgen) i et sexorgie som et politisk statement, der i nogle kredse blev hyldet. Omvendt er porno noget, mange tager afstand fra.
 
Nakedness makes a human being particularly vulnerable but in certain circumstances strangely powerful”. Den nøgne krop skal altså forstås i en kontekst, men reglerne for, hvilken værdi vi skal tillægge nøgenhed, ændrer sig stadig. Der er med andre ord ingen reel facitliste i forhold til, om vi skal hylde den nedringede bluse, eller om vi skal tale nedsættende om den (og kvinden bag).
 
Nøgenhed kan vække vores lyster og begær, men det kan også vække vrede og forargelse. Den nøgne krop er dermed mere modsætningsfuld end noget andet her i verden. Vi kan gå på kunstmuseum og eftertænksomt betragte renæssancemalerier af nøgne kroppe der, men en blottet brystvorte på de sociale medier accepteres ikke. Det virker ikke logisk, men alligevel lever mange med dette modsætningsfyldte syn på den nøgne krop.
 
Renæssancemaleri af Raphael Sanzio fra 1518.
 
Så tager du udfordringen op? Skal #onefingerchallenge blive et statement om selvstændighed og retten til at bestemme over egen krop, eller skal vi holde os fra at blive til grin og nøjes med at læse slutshame-kommentarerne på sidelinjen? Valget er dit.
 

Relaterede artikler

Nøgenhed er det nye sort - Nøgne mennesker vælter pludselig ind i reklameblokkene. Hvorfor? Måske vil man i disse krisetider vise verden uden omsvø...
Normbod er det nye - En ny nøgenhed florerer. Den består af dig og mig, mennesker med lidt for høj fedtprocent og lidt for lidt solkysset hud...
Sikker sexting for de nøgenstolte - Sexting er kommet for at blive. Rigtig mange sender vovede billeder eller pikante film til kærester og andre interessere...
Køn, klasse og stripper-tweets - For nylig gik internettet amok over en historie om to pigers voldsomme strippereventyr til Florida. Historien udkom på T...
Lider du af hudsult? - Prøv at smage lidt på ordet h-u-d-s-u-l-t. Det lyder kannibalsk, næsten frådende vulgært. Du savner hud så meget, at du ...
Instagram Stories: Enden på Snapchat? - Instagram har netop lanceret en af deres største opdateringer nogensinde og tager i samme åndedræt for alvor kampen op m...
Selfie-selvmordet - Enlige, vrede unge mænd begår terror som aldrig før. Islamistisk radikalisering og højrepopulistisk ultravold byder sig ...
Er du også like-liderlig? - Mange gemmer deres likes til særlige anledninger – men ikke jeg. Jeg deler hele tiden likes ud med rund hånd af alle mul...
Luderen i porcelænsbutikken - Anmeldelse af "Den lyserøde elefants guide til sociale medier". Forlaget People’s Press har fortjent en bøde af betragte...
#Pussygate: Trump er færdig - Donald Trumps præsidentkampagne er kollapset, og partiet er i frit fald efter videoafsløringen fredag af The Donalds san...
SKAM III – en verden af følelser - Anmeldelse af SKAM III: Det særegne ved serien er stadig, at den etablerer dvælende øjeblikke, som man kan flyde ind i, ...
Hashtag ColourfulNuuk - En undersøgelse af narrativerne bag Nuuks Brand, og sociale mediers indvirkning på destinationsbranding.
Keep calm and rest your Bitch Face - Du gik måske rundt og troede, at fænomenet Resting Bitch Face – dét, at ens neutrale ansigt ser utilnærmeligt og fjendtl...
Sikkerhedsnåle mod chok på sociale medier - Når vi rammes af noget uventet, så rystes vi – og vi får brug for at holde hånd – også online. Udfaldet af det amerikans...
Trold kan tæmmes? - Ny bog undersøger demokratiet i internettroldenes tidsalder. Det er en informativ og bevidstgørende beskrivelse af de så...
-
Shame on Fie - Først rejste en moralsk mediestorm sig mod svenske PewDiePie. Nu er den danske youtuber Fie Laursen havnet i en storm om...
Mode og identitet: De nye statusmarkører - Mode bliver politisk, når vi forhandler social status til omverden gennem vores ydre. Hver morgen komponerer vi udgaver ...
#HashtagsViHader - Når den amerikanske rapper Jay Z synger “Fuck the hashtags and the retweets!” på sit Magna Carta Holy Grail-album fra 20...
Er din virksomhed intersektionel? - Begrebet intersektionalitet har fået helt ny vind i sejlene i de seneste måneder, især i USA siden indsættelsen af den m...
Ødelæg alt muligt med et bogstav - En gang imellem griber en raptus SoMe-Danmark, og så fyldes alles feed med samme slags indhold. Senest overspringshandle...
Kald mig bare luder - Ludermanifestet er en højæstetisk billedbog. Forfatternes gode intentioner fortaber sig i venstrehåndarbejde og uinteres...
Lider du af selfitis? - Ny forskning mener at have dokumentation for populærdiagnosen ”selfitis” – en overdreven trang til konstant at tage self...
Insights fra Instagrams maskinrum - Instagram har altid været meget båret af stærke private profiler, der flittigt gør verden opmærksom på egen lækkerhed, m...
Længe leve croptoppen! - Croptoppen er langt mere end en beklædningsdel. Den er et symbol på frihed, selvkærlighed og empowerment, og derfor pill...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

37 JOB

Presseansvarlig

Se alle job Indryk job

Job

Grafiker

Frist: Hurtigst muligt

Head of Investigations

Frist: 22. februar

Kommunikationskonsulent

Frist: 2. marts
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.