OMer

Skrevet af
Alt er OMer siden Tuborgs satiriske metareklame. Her ser vi en reklamemand, som altid skal gøre alting om. Alle hans forsøg på at være kreativ ender med at chefen råber OMer. OMer har bredt sig i landet som fugleinfluenza på en kinesisk kyllingefarm. Fremmedord er illegale indvandrere i det danske sprog. De lever gemt i samfundets udkant, skjult på landets universitetsbiblioteker. Mens de mest smitsomme vendinger på dansk uden tvivl er sprogets jyder. OMer er et af de få smitsomme ord fra et Københavnsk reklamebureau. Derfor skal vi være søde ved det.

Esbjerg
Tænk blot på, hvor mange smitsomme ord der er født i Esbjerg. Det-er-ikke-så-ringe-endda bredte sig for eksempel fra Esbjergs fiskeauktioner til resten af landet i løbet af få timer. Mens Bob – Bob håndtegnet også kan spores tilbage til Esbjerg. Her bredte håndtegnet sig fra et lille hus på marken ud til resten af Danmark efter 24 dages intens bombardement fra The Julekalender. Pludselig var alting Bob – Bob, og hvor var det egentlig fedt at stå og dreje lidt med højre hånd som et lille propelfly, der vipper med vingerne. Siden har det været sparsomt med vellykkede virale ordspredninger fra det mørke Jylland. Det sidste desperate forsøg var nogle mærkelige mælkehyl hulemandslyde for Arla fra Rold Skov. Hvor nogle jyder hoppede rundt i egnsdragter og havde taget landsholdet til fange i et træbur. Det slog fejl. Naturligvis.

Hammer hammer fedt
Hvad der aldrig slår fejl, er dog det helt geniale jyske udtryk: hammer hammer fedt. Hver gang man hører den dejlige sang, begynder man automatisk mod sin vilje at synge med på hammer hammer fedt. Det er simpelthen hammer hammer godt gået. Kun Lars Lilholts kald-det-kærlighed-kald-det-lige-hvad-du-vil-der-findes-ingen-ord-der-helt-slår-til har tilnærmelsesvis samme sing along kvalitet. Den eneste jyske pendant til det københavnske skide godt egon er selvfølgelig det tunge all-time classic: træls, som straks gør enhver træt og trist i hovedet. Det er det eneste ord på dansk, som er passiv-aggressivt. Det, der derfor er træls, er træls. Derudover er der kun Nils Malmros-ordet noller tilbage i den jyske kanon af smitsomme ord. Hver gang, jeg hører det, tænker jeg på en følsom jysk medicinstuderende, som får for meget af alt for lidt.

Århus by Night er noller
Jeg ser for mit indre blik Nils Malmros i den selvbiografiske film Århus by Night, hvor han er ulykkeligt forelsket i den smukke kvindelige hovedperson. Filmen igennem prøver han kejtet at tilnærme sig. Først til sidst bliver det klart for ham, at ærkekøbenhavneren Lars Hug har været i buksen på skuespillerinden, siden optagelserne begyndte. Hans ansigtsudtryk, da han opdager den katastrofale sandhed, er den ultimative visualisering af begrebet noller. Noller er nemlig at være nobody og ligegyldig for de vigtige. Noller er derfor indbegrebet af den besynderlige mindreværdsfølelse overfor København, som er DNA-koden for Århus. Noller er et let håndvåben, som kan bruges i og uden for Århus med skræmmende effekt. Det brænder som hvid fosfor. Det er nemlig meget smertefuldt at få sin bil, sin tissemand eller øvrige udstyr kaldt noller. Personligt er jeg stadig ikke kommet mig over, at min elskede hvide Ipod 20 gigabyte ved en lejlighed er blevet kaldt noller, fordi den ikke var på 40 gigabyte. Det tilgiver jeg lige så lidt som, at en del af min krop ved en anden lejlighed engang blev kaldt gnalling af en jyde.

OMer er en sort Ipod Nano
Nok om Jylland. Nu slår den københavnsk reklamebranche igen med OMer. Det top seje, kanon, konge, optur, selvfede selvsving er, at OMer ikke kommer fra Esbjerg. OMer er vores begreb. OMer er et udtryk, der muligvis kan bryde 1000 års træls jysk dominans. OMer er begrebernes B.S. Christiansen på københavnsk. OMer er beviset på, at vi københavnere er simply the best - better than all the rest. OMer er FCK. OMer er en sort Ipod Nano. OMer er fra havnen. OMer har fast plads på Zoo Bar. OMer gik i byen, dengang Aura var sejt. OMer er Mads Nørgaards bedste ven. OMer har været med til alle julefesterne hos Bruuns Bazar. OMer har gået på filmskolen. OMer er en blå uldtrøje med lynlås fra Prada Sport. OMer kan stave til Cafe Macchiatto. OMer styrer for vildt. OMer stemmer på de radikale. OMer handler om, at det ikke er godt nok uden OMer. Med OMer melder vi ud fra vores ejerlejlighed med knivskarp G&T holdning, at der er noget, som er godt, og så er der noget, der er OMer. Tiden er fuld af sjusk og selvsving. Derfor OMer. For OMer er rettidig OMhu. Kald det kærlighed, men jeg elsker OMer. Det er ikke træls, det er ikke noller, det er da et hammer hammer fedt ord. OMer er en rigtig sød københavner.

Relaterede artikler

Det skizofrene magasin - Cover Man er på gaden. Skal Euroman føle sig truet? Nej. Cover Man mangler sammenhæng og retning. Hvad er sammenhængen m...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

37 JOB

Press Manager

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationsansvarlig

Frist: 2. august

Pressechef

Frist: 5. august

Rådgiver

Frist: 14. august
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.