Øhhh… kender du en god coach?

At vælge den rette coach kan minde lidt om at vælge den rette håndværker. Det handler om at skille skæg fra snot. Anbefalinger, stor erfaring, stor faglighed, behagelig at omgås… Læs her om gode råd, når du skal vælge din coach.
af Kim Gørtz, Jens Larsen
Googler man coach, kommer der en uendelig række af hits frem. Det samme gælder, hvis man taster tømrer, VVS-mand eller murer. Så hvordan er det lige, man finder den rette? Ja, skal man have lavet sit toilet eller bygget en skillevæg i huset eller lejligheden, spørger man typisk naboen eller en bekendt, om de kan anbefale en, der er god til jobbet. Kan de ikke det, er det en idé at undersøge markedet lidt nærmere. Det hedder sund fornuft. Gør man ikke det og ringer til den første og billigste, man finder, kan man ende med en charlatan eller en klamphugger, som det er dokumenteret i DR´s gabestokprogram af samme navn. Resultatet kan meget let blive, at man ender med endnu flere problemer, end man havde, inden håndværkeren gik i gang. Det samme kan ske med dit valg af coach.

Kend dit behov – det kan kræve specialviden hos coachen
Inden du vælger din coach, er det en idé at gøre dig klart, hvad det er for en type udfordring, som du står over for. Har du brug for at blive coachet på din ledelse? Er du stresset? Overvejer du at skifte karriere? Har du brug for en kreativ sparringspartner til et projekt? Eller har du behov for at trække håndbremsen, rulle sædet tilbage og generelt kigge på, hvad du skal med dit liv? Selv om mange coacher påstår, at udfordringen ikke har den store betydning, oplever vi, at det er en god idé at vælge en coach, der har erfaring med det problemfelt, du har brug for at få kigget på – specielt coaching af stressramte kræver en anden faglig baggrund end andre former for coaching, ikke mindst fordi der er rådgivende element i det. Coaching af ledere kan også kræve særlig viden og erfaring fra coachens side, fx en særlig evne til at coache på værdier. Både lederens og virksomhedens.

Pas på med anbefalinger
Når du har gjort dig klart, hvad dit behov er, kan du som med håndværkeren spørge rundt i dit netværk, om der er nogen, som kan anbefale en coach, som de har haft gode erfaringer med. Eller om de i deres netværk har nogen, som kunne gøre det.  Problemet med anbefalinger af coacher er, at de fleste, der bliver coachet, synes rigtig godt om deres coach, og at du måske derfor ender med det næstbedste eller tredjebedste.

40 forskellige coachcertifikater
Som de fleste ved, er der et utal af coachkurser og uddannelser og certificeringer udi at blive coach. I England eksempelvis findes der mere end 40 forskellige coachcertifikater. Nogle af dem er alment anerkendte, men de fleste har ingen reel værdi. Og der er coachuddannelser fra få dage til 2 år. Skal man vælge en coach med en god teoretisk og praktisk viden, er det en idé at finde en, som har taget en uddannelse, som er akkrediteret og anerkendt officielt, eller en, som lever op til standarden af at være på masterniveau og gerne har en lang uddannelse på 2 år, hvor coachen har haft tid til at fordybe sig og få et nuanceret blik på coaching.

Faglighed – evnen til at designe coaching
Udover at coachen som sagt kan være specialiseret inden for ledelsescoaching, stress, karriere o.a., er der en række forskellige tilgange til coaching, fx NLP, systemisk, kognitiv, psykodynamisk og filosofisk m.m. Fordelen ved at vælge en coach, som har viden og erfaring med forskellige tilgange til coaching, er, at vedkommende har et fagligt overblik og derfor en faglig troværdighed, samt at coachen evner at designe sin coaching efter dine behov. Eller sagt lidt snusfornuftigt: ”Virker det ene ikke, må vi prøve noget andet.” Det kan eksempelvis være en viden om, at det ikke altid er hensigtsmæssigt at opstille mål for coaching, eller at visse problematikker skal have længere tid end andre.  Faren kan være, at den coach, der har kendskab til mange tilgange, ikke har forankret sin store viden. Derfor er det værd at vælge en coach med stor erfaring.

Erfaringer og evt. udtalelser
Som hos håndværkeren skal man selvfølgelig vælge en coach med erfaringer. En, som har en lang række dokumenterede coach-sessioner bag sig, og er du leder, så vælg en, der har erfaringer med ledere, gælder det karriere, så vælg en, som har erfaringer dér. Alle kan sige, at de har mange coach-sessioner bag sig, men kan de dokumentere det, og har de udtalelser, så synes det i hvert fald formelt set at være i orden. Et andet er så personlig smag, stil og grad af lyst til udfordring.

Den der kemi
Endelig tyder alt på, at det er afgørende, om kemien passer. Coaching er nemlig meget mere end evnen til at stille de rette spørgsmål. Find en coach, der kan skabe tillid og tryghed. En, som er troværdig i sit fag. En, som kan udfordre og sætte rammer, tage ansvar og give dig følelsen af, at du er i trygge og sikre hænder. Indimellem har vi brug for at blive udfordret og stukket til, det kan fx være, hvis du er leder, andre gange har vi brug for at finde et helle, et sted, hvor vi kan finde os selv. Så om det er håndværkeren eller coachen, så er det vigtigste ekspertise, troværdighed og seriøs professionalisme. Det gælder for coaching, og det gælder i andre brancher.   

---

Kim Gørtz er filosof og seniorkonsulent i Copenhagen Coaching Center. Han har skrevet en række bøger om coaching og ledelse og har netop indleveret en ph.d.-afhandling om coaching i Nordea.
Jens Larsen er coach og seniorkonsulent i Copenhagen Coaching Center. Han har en 2-årig coachuddannelse på masterniveau. Han er bl.a. medforfatter på bogen ”Protreptik – filosofisk coaching i ledelse” med bl.a. professor Ole Fogh Kirkeby fra CBS.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også