Nasers farlige farvel

Mandag den 7. maj gik Mediedanmark i selvsving over Naser Khaders nye parti. Nyhedsavisen forudså, at partiet kan få op til 61 mandater ved næste valg, og David Trads udnævner Khader til Danmarks svar på Kennedy. Men sandheden er, at Naser Khader har bevæget sig ud på en farlig vej.
af Joachim Sperling

Da Peter Mogensen hørte radioavis om morgenen den 7. maj, kunne han gnide sig i hænderne. For omsider var der nogen, der kunne bekræfte den historie, der nær havde kostet ham al ære og værdighed i hans nye kommentatorjob på Politiken.

 

Nu var det Helle Ib, der havde historien om, at Naser Khader skulle være partiejer, og hun forstod bedre end Mogensen at time sin historie, for hvor Mogensen blev gjort til grin, har Helle Ib i den grad positioneret sig som en driftssikker kommentator med kildenettet i orden.

 

Helle Ib havde dog ikke fået opsnappet, hvilket navn partiet skulle have, og lige indtil en halv time før pressemødet var der gisninger om, at det skulle være det svenskklingende navn Moderaterne. Reklamemanden Joachim Nielsen, der stod bag den meningsmåling, som indikerede, at CD kunne få 20 mandater med Khader som formand, havde nemlig fået navnet godkendt i Indenrigsministeriet, men Khader ville åbenbart ikke vide noget af Nielsen.

 

I stedet har man valgt navnet "Ny Alliance". Det er et usædvanligt partinavn, men det er også et usædvanligt parti, for hvornår har man sidst set et nyt midterparti med en indvandrer fra Syrien i spidsen? Det er godt nyt for dem, der mener, at etnisk herkomst ikke skal spille nogen rolle i dansk politik, men måske er det knap så godt for dem, der tror på, at det er politiske holdninger, der skal gøre en forskel på Christiansborg.

 

Pressemøde uden for kategori

Partiets pressemøde var også helt uden for kategori. Naser Khader ville hurtigt i gang, men tv-billedet blev gang på gang forstyrret af journalister, der ikke havde fået sat sig ned. Og da der skulle stilles spørgsmål, havde man glemt en mikrofon, hvilket gjorde det næsten umuligt for seerne at høre, hvad der blev spurgt om. Indholdsmæssigt var der også begyndervanskeligheder. Naser Khader kunne nemlig ikke svare på, hvad den politiske forskel var på Ny Alliance og Det Radikale Venstre, og måtte have hjælp af Gitte Seeberg. Det var også Gitte Seeberg, der tilsidst måtte tilføje, at det var Naser Khader, der skulle være partiets formand.

 

Hjemmeside til tælling

Det nye partis hjemmeside var oppe at køre 5 minutter inde i pressemødet, og den skulle få en central placering i nyhedsdækningen, for på en tæller centralt placeret på siden har man nemlig kunnet følge med i tilstrømningen til Ny Alliance. Men det virker næsten overvældende, at 12.000 mennesker i løbet af 36 timer skulle have meldt sig ind i det nye parti. En af forklaringerne kunne være, at Marianne Jelved er blevet meldt ind 11 gange, og at den radikale landsformand Søren Bald også er meldt ind. Også Anders And er blevet meldt ind 700 gange. Sikkert er det dog, at 4.000 mennesker allerede har betalt deres kontingent, og det er ganske enkelt uden sidestykke i den politiske Danmarkshistorie.

 

Langt mere end et logo

Et anden markant nyskabelse er, at Ny Alliance har udskrevet en logokonkurrence, hvor der er 5.000 kr. til den, der bedst løser opgaven med at finde frem til partiets visuelle identitet. Det er et højst usædvanligt skridt, og det virker unægtelig som en lidt for smart genvej til et billigt logo. Hvordan man i øvrigt havde forestillet sig at få arbejde gjort færdigt, må stå hen i det uvisse, for en visuel identitet til et parti omfatter langt mere end et logo.

 

En våd hund på tv

Hos De Radikale var man godt klar over, at man lige så godt kunne afholde et pressemøde umiddelbart efter Ny Alliance, for partiet ville alligevel blive bestormet af journalister. Ved sin side havde Marianne Jelved partiets to kronprinser Margrethe Vestager og Morten Helveg, og det lå der et klart signal i, for så kunne man straks aflive teorier om Morten Helvegs eventuelle afhopning til Ny Alliance.

 

Men Morten Helveg lignede en våd hund, der slet ikke kunne sætte ord på, hvad han i virkeligheden følte. Det var en ren udstilling af den tidligere smørtenor, der nu ser mere og mere isoleret ud i det parti, han af familiemæssige årsager ikke kan forlade - hvor gerne han end ville.

 

Nasers store stund

Det må have været fantastisk for Naser Khader at læse avis den 8. maj. BT udnævnte ham til Kong Khader, og i de øvrige aviser var der også roser og beundring. Enkelte dryppede dog malurt i bægeret. Det forlyder nemlig, at Naser Khader har svært ved at fokusere, og at han reelt ikke har nogen holdninger til andet end indvandrerpolitik. Det har han nu 18 måneder til at modbevise, ellers er han færdig i dansk politik.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også