Møllestenen om Socialdemokraternes hals

Skrevet af

Joachim Sperling

127 artikler

0 indlæg

Stephen Kinnock kan vise sig at være en ubærlig belastning for Helle Thornings-Schmidts statsministerielle kandidatur. Med sit Eton-engelsk og sin internationale karriere har han svært ved at fremstå som den oplagte førstemand for en dansk statsminister. Af Thornings selvskabte problemer er Kinnocks prioriteringer det største. En håndfast konsekvens af undersøgelsen af Kinnocks skatteforhold er, at Socialdemokraterne nu har svært ved at spille det klassiske røde fordelingskort, der pukker på de riges angivelige skattefordele. For hvad er Fair Forandring værd, når det ledende ægtepar sidder i en London-lejlighed og fedter rundt med skattebilletten?

Da jeg først hørte om Helle Thorning-Schmidts skattesag tænkte jeg, at den var latterlig. Hvad ligner det at beskylde en kvindelig partileder for noget, hendes mand muligvis har gjort?

Nu er mediernes logik ubønhørlig, og derfor er sagen siden blevet meget mere klar. Man kan åbenbart ikke som socialdemokratisk partiformand være gift med en mand, der ikke betaler skat i Danmark. Hvad reglerne siger, betyder mindre. For når socialdemokraternes vigtigste argument i en valgkamp er, at velfærd går forud for lavere skatter, nytter det ikke noget, at man ikke selv bidrager fuldt og helt til festen.

 

Vi har fået tudet ørerne fulde af, at Thorning har klaret sin krise langt bedre end Lene Espersen, fordi førstnævnte afbrød sin ferie og var hurtig til at sige undskyld. Ekstra Bladet kalder hende for Teflon-Helle, fordi alt tilsyneladende glider af på hende. Hun ser ikke ud til at knække under det ellers stærke pres, hun er under. Det er imponerende.

 

 

3F har hidtil støttet Helle Thorning-Schmidt som statsministerkandidat med Skævt-skatte-kampagnen (til venstre). Kinnock-sagen har selvfølgelig affødt politiske parodier på denne kampagne (til højre). Hvordan kommer Thorning og hendes støtter videre?

 

Vigtigt skattekort gledet af hænde
Ikke desto mindre vil Thorning stå i en fastlåst situation under en valgkamp, fordi hun ikke med troværdighed vil kunne spille socialdemokraternes vigtigste kort om velfærd fremfor skattelettelser. Det vil klinge hult, når mistanken om skatteundragelse hænger i luften. Det kan hun tabe valget på.

Vi afventer dog fortsat SKATs endelige vurdering af sagen. Er Stephen Kinnock helt eller delvist skattepligtig i Danmark betyder det, at han bevidst eller ubevidst har unddraget sig skat, og så vil Thorning stå i en uholdbar situation. Men lur mig, om ikke SKAT udkommer med en vurdering, der er mere røget, end den er speget. Jeg kan ikke forestille mig, at en sag, der er så meget på vippen, vil få en klar afgørelse og på den måde udøve afgørende indflydelse på et kommende valg.

 

Kan Helle Thorning-Schmidt (og Villy Søvndal) med troværdighed fortsat kræve "fair forandring" af den nuværende danske beskatning, som angiveligt pøser pengene lige ned i de riges lommer?

 

Hvad gik galt i krisetyringen?
Men hvad kunne Helle have gjort, for at undgå suppedasen? Hvad er glippet i hendes krisestyring?

Først og fremmest er det ubegribeligt, at ægteparret ikke med det samme fremlagde dokumentation for, hvor mange dage Stephen Kinnock har opholdt sig i Danmark, da man jo må formode, at Stephen Kinnocks flybilletter kan kortlægge al rejseaktivitet og dermed også antallet af dage, han har opholdt sig i Danmark. Det kan efterlade et indtryk af, at han i virkeligheden har været i længere tid i Danmark end først oplyst.

Det er straks en anden sag, om Stephen Kinnock skal træde frem offenligt. Jeg er i tvivl. Det kan være fornuftigt at nøjes med én talsperson, som Socialdemokraterne har valgt – altså Thorning – for hvis først Stephen Kinnock udtaler sig i sagen, så vil han for alvor være jaget vildt, fordi medierne vil føle sig berettiget til mere.

Desuden forlyder det, at Stephen Kinnock ikke egner sig til at træde offentligt frem. Risikoen skulle være, at han vil fremstå præcis som BP’s nu fratrådte topchef Tony Hayward i sagen om det gigantiske olieudslip ud for den Mexicanske Golf. Da amerikanerne hørte Tony Haywards Eton-engelsk, var de ved at gå bagover, og det skulle efter sigende være noget lignende, vi danskere har i vente, hvad Stephen Kinnock angår. Men ærlig talt, hvis det er tilfældet, har vi under alle omstændigheder et problem, for hvis Thorning skal være statsminister, så må Stephen Kinnock se i øjnene, at han skal stå sin kone bi og opføre sig som en ordentlig ”førstemand”. Og det betyder, at vi danskere skal lære ham at kende, og at han skal prioritere anderledes end i dag.

 

Vil han ikke det, får Danske Folkepartis Kristian Thulesen Dahl jo ret i sin ellers uhørt ramsaltede kritik om, at Kinnock og Thorning bare er to elitære eurokrater, der anser statsministerembedet som en blandt mange mulige karriereveje og ikke som et kald, der kræver en rodfæstet placering i det danske samfund.

 

Stephen Kinnocks rolle blev allerede i 2007 endevendt i B.T., hvorfra dette netklip stammer


Vildmand som revisor

Dernæst forstår jeg ikke Helle Thornings valg af skatteekspert Frode Holm. Medierne kalder ham samstemmende for revisor, men det er han ikke – han er jurist. Ekstra Bladet kalder ham meget rammende for vildmand på grund det viltre skæg, og det kan bladet gøre, fordi ingen kender hverken Frode Holm eller hans firma, der ellers er grundlagt af tidligere skatteminister Isi Foighel.

 

Havde Thorning i stedet fået en vurdering fra et fire store revisionsfirmaer (Deloitte, E&Y, KPMG, PwC) ville det have haft langt større troværdighed, og så kan det være, at Thorning ikke havde været nødt til at skrotte Holm og hans skatteanalyser så hurtigt. Der gik jo kun få dage før hun lagde sig fladt ned og betalte hele skattebilletten for 2009, ”for at udrydde enhver tvivl om familiens skatteforhold”.

 

Med en vurdering fra et af de fire store havde det været sværere for medierne at skyde Thorning ned, men det kan naturligvis tænkes, at ingen af de fire store revisionsfirmaer ville røre sagen med en ildtang, fordi de ikke vil rodes ind i en politisk rævekage af dimensioner, men det kan vi af gode grunde ikke vide noget om. Har Socialdemokraterne ikke konsulteret dem, fordi de anså Frode Holm som den bedst egnede til at belyse sagen, så er konklusionen, at det er amatørarbejde på højeste niveau.

 

Førstemand søges
De seneste meningsmålinger viser, at Socialdemokraterne kun har tabt et marginalt antal vælgere på sagen. Det vidner om, at ramaskriget er størst blandt de politiske modstandere, og noget mindre i hendes egen lejr, hvor man er villig til at strække sig langt for at genvinde magten – hvilket er illusorisk uden Thorning.

Men jeg tror, at Stephen Kinnock kan vise sig som en alvorlig møllesten om halsen på Helle Thorning-Schmidt. Ikke kun på grund af denne sag, men også fordi han muligvis hverken kan eller vil levere det skal til for at være gift med en statsminister.
 

Relaterede artikler

Efter Thorning og Espersen: Fri os for gravhund-faktoren - Den politiske journalistik har fundet sit eget svar på ugebladenes tåbelige interesse for Prins Henriks gravhunde: De så...
Et ægtepar af en anden verden - Co-brandet Thorning og Kinnock knirker. Enten er de ikke et "rigtigt ægtepar", eller også tænker de for "udansk" på skat...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

38 JOB

Head of External Media Relations

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikatør

Frist: 7. august

Kommunikationsrådgiver

Frist: 4. juli kl. 12.00

Head of External Media Relations

Frist: 10. august
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.