Tænk makro, hjælp mikro

Microvolunteering er en ny form for aktivistisk hjælpearbejde, der består af små, hurtige, bekvemme og uforpligtende opgaver udført for NGO'er. Opgaverne kan frivillige påtage sig og løse, når det passer dem – med deres smartphone på bussen eller derhjemme I nattøj. Det drejer sig om at genforene forsvundne jordskælvsofre, strikke halstørklæder, gætte tags, opdage kometer, donere sit afklippede hår...
af Andreas Lloyd
Efter jordskælvet i Haiti i januar 2010 var der tusinder af døde og savnede. Mange overlevende vidste ikke, om deres forældre, søskende eller børn var levende eller døde. Men de fik hjælp fra en uventet kant. Ved hjælp af iPhone-app'en The Extraordinaries hjalp 2.000 frivillige med at identificere overlevende og hjælpe dem med at finde tilbage til deres familier. De frivillige taggede ved hjælp af app'en pressefotos fra Haiti med nøgleord som "voksen", "barn", "teenager", "død", "i live" direkte fra deres smartphone. Så blev de taggede billeder kørt op imod en database med billeder af savnede personer. Derefter kunne de frivillige sammenligne billederne og se, om personerne på billederne matchede. Matchende billeder blev samlet i en database, hvor overlevende kunne søge efter deres slægtninge.
Med iPhone-app'en The Extraordinaries blev der efter jordskælvet i Haiti i løbet af en uge fundet 273 potentielle matches mellem pressefotos af personer og fotos af efterlyste personer. Syv af disse matches viste sig at holde stik og ledte til, at forsvundne slægtninge blev genforenet med deres familier
 
The Extraordinaries gjorde det muligt for folk på den anden side af kloden at være frivillige i et katastrofeområde og påvirke menneskeskæbner — blot ved at tagge billeder på deres smartphone. Det er udtryk for en ny tendens inden for frivilligt hjælpearbejde: microvolunteering.
 
Hvad er microvolunteering?
Ben Rigby, grundlægger af firmaet Sparked, der stod bag The Extraordinaries, definerer microvolunteering som frivilligt hjælpearbejde, der er:
  • bekvemt — du kan gøre det, når du har tid, ofte hjemmefra eller på din smartphone
  • hurtigt — det er små, klart definerede opgaver, som du kan klare på kort tid, typisk mellem fem minutter og to timer
  • crowdsourced — fordi opgaven brydes ned i små delopgaver, kan mange forskellige frivillige bidrage med deres tid, viden og færdigheder
  • uforpligtende — du kan løse opgaven uden at forpligte dig yderligere over for den NGO, der udbyder opgaven.
Microvolunteering appellerer især til de yngre generationer
 
Microvolunteering minder om den crowdsourcing, som virksomheder som Starbucks og Dell med held har brugt til produktudvikling, support og markedsføring. Tendensen er nu nået til NGO-sektoren i form af microvolunteering.
 
Red verden i din pyjamas! Det lyder som overfladisk slacktivism, som kun giver en fornemmelse af deltagelse. Men hjælpearbejdet fra microvolunteering kan i en række tilfælde faktisk gøre en forskel. Det sociale fællesskab i det traditionelle hjælpearbejde går dog tabt
 
I dag findes der er en række forskellige microvolunteering-platforme rundt om i verden. Blandt de største er det spanske Microvoluntarios.org, det amerikanske Sparked.com, som udelukkende kører med online-opgaver og det britiske helpfromhome.org, hvor nogle opgaver løses online og andre ved små fysiske handlinger.
 
Alle tre sites fungerer efter det samme princip: At formidle de frivillige opgaver, som NGOe'r slår op med potentielle frivillige, hvis interesser og kompetencer matcher opgaverne. Seneste skud på stammen af microvolunteering-platforme er det flotte If We Ran The World, hvor det i højere grad er op til brugerne selv både at definere opgaverne og løse dem:
 
Introduktion til If We Ran The World - tryk på play-knappen
 
Langt de fleste af de opgaver, som de forskellige platforme udbyder, kan løses hjemmefra og over nettet, hvilket har givet anledning til helpfromhome.org's slogan "Change the world in just your pyjamas!" Opgaverne er meget forskellige – her er et illustrativt udvalg:
Send dine gamle løbesko af sted med posten - en overskuelig opgave med et godt, klart formål for NGO'en One World Running
 
Computerspil som frivilligt arbejde
Microvolunteering kan bruge folks glæde ved at spille simple online spil til at løse problemer, som computerprogrammer har svært ved — såsom at genkende ord eller billeder. En af pionererne inden for dette felt er datalogen Luis Van Ahn, der bl.a. har udviklet spillet The ESP game, hvor to spillere skal arbejde sammen om at tagge billeder. De skal grundlæggende gætte hinandens tags. Ikke alene gør det de beskrevne tags mere præcise, men det gør det også sjovere at være med til at tagge billederne.
 
Som Van Ahn siger, brugte menneskeheden tilsammen ni milliarder mandetimer på at spille syvkabale i 2003 (til sammenligning tog det syv milliarder mandetimer at bygge Empire State Building). Så hvis man kan forvandle trivielle opgaver med videnskabelige eller godgørende formål til små og fængende online spil, vil det kunne gøre en stor forskel.
 
En times forelæsning af datalogen Luis Van Ahn om hans spil-metode. Tryk på play-knappen
 
Denne form for udnyttelse af spilleglæde bliver mere og mere udbredt, hvor man som frivillig samler point og badges på samme måde som på f.eks. FourSquare – for på den måde at belønne og synliggøre de mikrohandlinger, som den enkelte frivillige udfører.
 
Microvolunteering endnu småt i Danmark
Ifølge Marie Tolstrup Rasmussen, der er projektleder på FrivilligJob.dk, er microvolunteering ikke for alvor kommet til Danmark endnu. Hun ser det dog som en naturlig forlængelse af de seneste tendenser inden for frivillighed. I dag laver omkring 43 procent (ca. 1,9 millioner) af danskerne frivilligt arbejde, men rollen som frivillig er under opbrud. Marie Tolstrup Rasmussen forklarer, at de yngre generationer – helt unge og folk op i trediverne – i højere grad brænder for sagen end for den organisation, der står bag. Og det betyder, at der bliver færre af de klassiske “foreningsdanskere”, der gør foreningen til en del af deres identitet. I stedet er der flere, der søger at engagere sig, hvor det giver mening for dem. I kortere eller længere perioder og dér, hvor deres færdigheder og engagement kan gøre en umiddelbar forskel.
 
I løbet af det seneste år har der været en række tiltag, der er begyndt at opdyrke feltet, f.eks. Roskilde Festivals online platform Dream City, hvor festivalgængere i fællesskab kan foreslå og samarbejde om initiativer til årets festival. Eller Liberal Alliances Facebook-app Freedom Fighters, hvor frivillige kunne samle point, jo flere indlæg de skrev på politiske modstanderes blogs og Facebook-sider.
 
En egentlig dansk microvolunteering-platform er nu undervejs ved navn TagDel.dk. Målet med platformen er at formidle kontakt mellem NGO'er og potentielle frivillige – og introducere spil-elementer, der fastholder og synliggør de frivilliges indsats:
 
Tag del - tryk på play-knappen
 
Lav dine egne mikrohandlinger
Du kan oprette dine mikro-handlinger som frivillige opgaver allerede i dag på en af de ovennævnte platforme. Men før du gør det, så læs disse råd:
  • Vær specifik — gør opgaven så konkret og specifik som muligt. Jo nemmere vil den være for den frivillige at overskue og påtage sig.
  • Beskriv sagen — fortæl om den sag, som man hjælper ved at udføre den pågældende mikro-handling. Jo mere engagement du vækker hos den frivillige, jo mere vil vedkommende brænde for at løse opgaven, og engagere sig på længere sigt.
  • Knyt opgaven til bestemte kompetencer — gør det klart, hvilke kompetencer, som indgår i opgaven. Mange studerende eller nyuddannede arbejder frivilligt for at prøve deres faglighed af i praksis. Det gælder også i mikro-format.
  • Giv feedback — kernen i spilelementer som human-based computation er synlig, umiddelbar og klar feedback på brugerens handlinger. Jo bedre du kan vise, hvilken forskel den frivilliges arbejde gør, jo mere tilbøjelig er hun til at fortsætte og engagere sig mere.
Læs mere
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også