Mediernes bedste aprilsnarre gennem tiden
Den gode aprilsnars anatomi

Skrevet af

Redaktionen Kforum

991 artikler

57 indlæg

Alle medier og virksomheder er efterhånden klar med en drilsk, falsk nyhed, når kalenderen skriver første april. Men der er en grund til, at nogle huskes i årevis efter at have spredt latter landet rundt, mens andre udløser trækken på skulderen og er glemt dagen efter. Vi har identificeret fem kriterier, der karakteriserer den gode aprilsnar, så du kan lære af fortiden og måske lade dig inspirere til næste år.
Når man ser på, hvad de aprilsnarre, vi selv husker og griner af, kan, er det især fem kriterier, der gør sig gældende:
 
Aktualitet: At aprilsnarren rammer noget kontroversielt eller interessant i den aktuelle tidsånd. For eksempel ramte Berlingskes historie om Netto i Rundetårn fra 1996 en fornemmelse af, at de store kæder spredte sig og pludselig var overalt, så historien drev en eksisterende frygt ad absurdum. Og i år har Fitness DK kombineret diskussionen om strip-fitness, der har floreret længe, med den mere aktuelle dækning af Miley Cyrus’ twerking.
 
Originalitet: At aprilsnarren er en god og original ide, som for eksempel byder ind med skægt sprog eller et scenarie, hvor der er tænkt en ny tanke, uden at det er helt hen i vejret. Et eksempel er Gaffas helt simple historie om One Direction, der går i opløsning, fordi et af medlemmerne, Harry, vil i Another Direction. Eller Fyens Stifttidendes historie om fosterscanning med mobilen fra 2011.
 
Realisme: Hvis aprilsnarren er så usandsynlig, at man kan spotte den uden at tænke eller læse mere end overskriften, har den ingen pondus og er helt ligegyldigt. Det er jo meningen, at man skal blive i hvert fald lidt narret. Den gode aprilsnar skal næsten kunne forveksles med en almindelig nyhedshistorie.
 
Provokation: Den gode aprilsnar vækker opsigt. Det behøver ikke være gennem provokation, men de mest mindeværdige aprilsnarre har tit været dem, der virkelig fik folk op af stolen. Der er ikke helt lige så meget ved det, hvis det bare er en triviel historie, der tilfældigvis ikke passer. TV-avisens historie om levende kyllinger i chokoladepåskeæg fra 1983 er det måske mest bemærkelsesværdige eksempel på succesfuld april-provokation. 
 
Brugeraktivering: Nogle aprilsnarre har ikke alene fået folk op af stolene, men ligefrem drevet jokens ofre til handling, hvilket gør joken tusind gange sjovere for især dem, der ikke hoppede på den. I 1976 fik Roskilde Tidende det halve nærmiljø til at valfarte til De Danske Spritfabrikker, og i 2002 fik DR 10.000 til at gøre sig håb om at blive tv-værter.
 
Ud fra disse kriterier giver vi nogle af de bedste danske aprilsnarre gennem tiden K’er fra et til fem. Se, om du er enig, og hent inspiration til næste år.
 
Hvis du eller din virksomhed vil lave aprilsnar, så husk i øvrigt, at det betragtes som god stil at lade enten datoen 1. april eller ordet ranslirpa fremgå i historien, så folk (trods din veltilrettelagte brug af aktualitet, originalitet, realisme, provokation og brugeraktivering) har en reel chance for at undgå at blive til grin.
 
Kavalakade af aprilsnarre fra TV-avisen
 
2014
Fra dette års felt af aprilsnarre har vi valgt to. Fitness.dk og Gaffa står bag dem, og de tager begge afsæt i popkulturen.
 
Fitness.dk annoncerede på Facebook, at man nu kan tilmelde sig hold i twerking, hvis instruktører er uddannet af Miley Cyrus. 
 
Fra 1. april kunne man finde twerking på Fitness.dk's holdplan. Vistnok
 
Vurdering
Aktualitet: KKK
Originalitet: KKKKK
Realisme: KK
Provokation: 0
Brugeraktivering: KKK
 
 
Musikmagasinet Gaffa valgte at brygge en historie på alle teenagepigers største mareridt: opløsningen af One Direction. Harry Styles har ganske enkelt fået nok af pop og besluttet sig for at danne et nyt band med navnet Another Direction.
 
 
Det ville være ondskabsfuldt at vise denne aprilsnar til en 13-årig fan. Humor kan jo simpelthen blive for grovkornet!
 
Vurdering
Aktualitet: KKK
Originalitet: KKK
Realisme: K
Provokation: Gaffas målgruppe: 0. Fans: KKKKK
Brugeraktivering: 0
 
2011
På fyens.dk kunne man læse et interview med gravide Camilla Jensen, som kunne fortælle om sin erfaring med at blive scannet med en telefon: "En mobiltelefon udsender jo et magnetfelt. Fuldstændig magen til det, man bruger i en MR-scanner på sygehuset. Hvad nu, hvis man kombinerede det med stregkodescanneren, fortsætter Camilla Jensen". Camillas kæreste har downloadet en stregkodescanner, og da Camilla selv er skarp på it, får hun programmeret de to funktioner sammen. Derefter tænder hendes kæreste for stregkodelæseren og stryger telefonen hen over hendes mave.
 
Stadig et fremtidsscenario. Kan det mon lade sig gøre om ti år?
 
Vurdering
Aktualitet: KKK
Originalitet: KKKKK
Realisme: KKKK
Provokation: KK
Brugeraktivering: KKK
 
2007
Politiken skriver, at Nanna Birk Larsens morder afsløres i en video på en hjemmeside. Det klip, man kommer frem til, viser sig dog at være med Politikens daværende chefredaktør, Tøger Seidenfaden, der iført paryk og islandsk sweater udbryder 'Aprilsnar'. 
 
Vurdering
Aktualitet: KKKKK
Originalitet: KKKKK
Realisme: KKKKK
Provokation: KKKKK
Brugeraktivering: 0
 
Videoen med Tøger Seidenfaden iført paryk og islandsk sweater er desværre ikke længere tilgængelig på nettet. I stedet kan vi invitere en lille tur down memory lane med Forbrydelsen I
 
2002
På DR's hjemmeside fortalte man om et DR-website for folk, der gerne ville være studieværter. 10.000 nåede at melde sig, inden aprilsnarren blev afsløret.
 

Rigtig mange drømmer om blive tv-værter. 10.000 af dem blev skuffede i 2002, da de fandt ud af, at DR's website til at rekruttere værter var en aprilsnar. Foto: Polfoto
 
Vurdering
Aktualitet: 0
Originalitet: KKKK
Realisme: KKKKK
Provokation: KK
Brugeraktivering: KKKKK
 
1996
Berlingske skriver, at der åbner en Netto-butik i Rundetårn. Når man ved, at det var en aprilsnar, virker det måske overdrevet. Men på den anden side – hvem ville have troet, der kom til at være en McDonald's i den fine, gamle restaurant Aporta ved siden af Magasin på Kongens Nytorv i København? 
 
Til dem, der kom for at købe ind i den nye Netto-butik i Rundetårn, var der kaffe og kage
 
 
Vurdering
Aktualitet: 0
Originalitet: KKKKK
Realisme: KKKK
Provokation: KKKKK
Brugeraktivering: KKKK
 
1983
Tv-avisen bragte et indslag om, at man i påsken ville kunne købe chokoladeæg med levende påskekyllinger i. Ifølge indslaget var der givet erhvervsstøtte fra EF til produktionen. Nyheden vakte stor forargelse blandt seere, som – måske forståeligt nok – syntes, at det var en helt uacceptabelt dyrefjendsk måde at drive forretning på.
 
Meget nuttede kyllinger på samlebånd. Strengt taget har de det jo ikke værre end de kylllinger, der produceres til slagtning. Men det er jo en anden historie
 
Vurdering
Aktualitet: KK
Originalitet: KKKKK
Realisme: KKKK
Provokation: KKKKK
Brugeraktivering: 0
 
1976
Roskilde Tidende bragte en historie om en snapseproduktion fra De Danske Spritfabrikker, som ved en fejl havde fået for høj alkoholprocent til det danske marked. Når man nu ikke kunne sælge den, ville man forære den væk til roskildeborgerne. Det fik folk til at møde op dagen efter med flasker til at fylde snapsen op i.
 
Skål!
 
 

Vurdering
Aktualitet: 0
Originalitet: KKKKK
Realisme: KKKK
Provokation: KKK
Brugeraktivering: KKKKK

Relaterede artikler

Aprilsnarren som politisk kommentar - Aprilsnarren har det svært i en tid, hvor det kan være vanskeligt at skelne fake news fra the real deal. Og hvor faktisk...

Giv din stemme

11 stemmer
4,7/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

72 JOB

Senior Communication Consultant

Se alle job Indryk job

Job

Videojournalist

Frist: 23. maj

Studentermedhjælper

Frist: Hurtigst muligt

Webredaktør

Frist: 6. juni
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.