Medieforhandlinger og radioregnestykket hos 24syv
Kan du finde de sidste 50 millioner kroner hos Radio24syv?

Skrevet af

Redaktionen Kforum

1000 artikler

57 indlæg

100 millioner kroner får Radio24syv, der drives af Berlingske og reklameforetagendet People Group. Hvert eneste år. Men hvad bruges de mange penge til? Vi har hovedregnet på det og fundet udgifter for 50 millioner kroner. Hvad så med resten af pengene, altså de andre 50 millioner kroners licenspenge om året? Er det cafépenge til Lisbeth Knudsen? Eller går de til Jan Duckerts jagtgeværer? Vi undrer os og kan ikke finde hoved eller hale i det. Kan du?
Der forhandles nyt medieforlig i denne tid. De forhandlende bør kigge nærmere på den ukendte radiokanal Radio24syv, som drives af Berlingske og People Group. Tilsammen modtager de to koncerner årligt 100 millioner kroner af dine og mine licenspenge i de næste otte år for at køre kanalen.
 
Radioregnestykket hos 24syv
 
Selv om de fleste af Radio24syvs programmer er så ringe eller smalle, at de har svært ved at komme op på 5.000 lyttere, koster de alligevel penge at lave. Så naturligvis har kanalen en masse udgifter. Men hvor store er udgifterne reelt? Flere har prøvet at regne tallene efter, blandt andet fagbladet Journalisten (Det er ikke noget, vi kommer til at tjene penge på, den 7. december 2011).
 
Fortroligt: Så meget får en studievært
Nu kan Kforum kaste nyt lys over sagen. Redaktionen er nemlig kommet i besiddelse af fortrolige oplysninger om honoreringen af studieværterne, hvilket er den afgørende budgetpost i Radio24syv. En studievært modtager 7.500 kroner for to timers sendetid. Fra flere kilder oplyses, at dette honorar ikke er til forhandling. Det er 7.500, take it or leave it. Er der to studieværter på samme program, må de dele de 7.500, sådan er det bare.
 
Nu kan der regnes efter på budgettet.
 
Radio24syv tilbyder altså deres on-air talenter 7.500 kr. for to timers underholdning. Følgelig koster sendefladen i udgifter til talent – hvis de laver 18 timers original radio – 67.500 kroner om dagen. Til studieværter. Lad os antage, at de laver 18 timer original radio 365 dage om året (det gør de ikke, men vi er large). Det giver 24,6 mio. kroner. Det er den store udgiftspost i kanalen.
 
Masser af chefer og en superfed julefrokost
Så har Radio24syv en ”nyhedsafdeling”. Lad os sige, at man har fem journalister ansat til at læse telegrammer op. Det koster 2,5 mio. kroner.
 
Så har Radio24syv rigtigt, rigtigt mange chefer, der hver skal have en mio. kroner om året – fem chefer koster således fem mio. kroner i direktionsudgifter. Kanalen har selvfølgelig også brug for tre hk’ere, der tilsammen koster 1,2 mio. kroner. Husleje, telefoner, computere og sendeudstyr skal man hoste fire mio. kroner op for.
 
Kanalen spiller ikke megen musik, men måske skal de alligevel betale en million i royalties. Så skal de vel bruge en halv million til julefrokosten og to millioner til markedsføring og hjemmeside.
 
Lad os antage, at kanalen skal bruge 7,5 mio. kr. yderligere til nødvendige ting – der er jo sager, vi ikke kan ane noget om. Det kan være stjernenavne i radioen som Mads Holger, konsulenter til at udvikle deres programmer (som alle sammen er ens) og en motherfucker kantineordning, eller hvad ved vi. 7,5 mio. må man kunne få en del for.
 
Dertil kommer et årligt overskud, som Lisbeth Knudsen til Journalisten har oplyst, at ejerne vil tage ud af foretagendet. Det beløber sig til 1,5 mio kroner. Så er vi på 49,8 og runder gerne op med 200.000 kroner til de 50 millioner.
 
Skjult statsstøtte til et avishus og et reklamebureau
Radio24syv får altså 100 mio. om året, og der kan gøres rede for det halve. Hvad sker der med resten? Vi er blot nysgerrige. Er det skjult offentlig støtte, som staten pøser ud over Berlingske og People Group? Dejlige 50 millioner kroner i såkaldte "konsulentydelser", "udviklingsomkostninger" eller lignende acceptable betegnelser til ejerne i otte år, altså i alt 400 millioner kroner lige i foret til de to koncerners delvist udenlandske ejere? Eller har vi misforstået noget?
 
Det forekommer under alle omstændigheder at være en høj pris at betale for en radiostation, der ikke har formået at skabe anden debat i Danmark end den om sin egen berettigelse.
 
Ovenstående regnestykke er blot et slag på tasken. Måske kan Kforums netværk og læsere eller måske ligefrem Radio24syv selv bidrage med yderligere tal eller oplysninger, der belyser, hvor de mystiske 50 millioner kroner bliver af. Kom frit frem.
 

Kommentarer

Få nyhedsbrev

47 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Kursus

Styrk dit pressepitch

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Job

Kommunikationsrådgiver

Frist: 3. oktober

Social Media Specialist

Frist: 9. oktober

Kommunikationskonsulent

Frist: 31. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.