Medarbejdertilfredshed øger produktiviteten

Skrevet af

Jesper Kongskov Olsen
Journalist

31 artikler

0 indlæg

Ny amerikansk undersøgelse viser, at der er store gevinster at hente ved at give medarbejderne større indflydelse på den daglige arbejdsgang. Virksomhederne skal sætte fokus på selvstyrende og selvstændige teams i den daglige produktion. Resultat: Øget medarbejdertilfredshed og øget produktivitet.

Der er mange økonomiske fordele at komme efter for virksomheder, der lader medarbejderne arbejde i selvstændige og beslutningsdygtige teams. Resultatet vil nemlig både kunne ses på bundlinien og som øget medarbejdertilfredshed, viser en ny bemærkelsesværdig amerikansk undersøgelse, der går tæt på fremstillingsindustrien i USA. Det skriver Dagbladet Børsen (11.06.01).

 

Det er ikke første gang, en undersøgelse slår til lyd for en flad virksomhedsstruktur, hvor medarbejderne gives mere indflydelse via selvstændige teams, men det er første gang, en undersøgelse dokumenterer så klar og direkte en sammenhæng mellem netop medarbejderindflydelse og økonomisk gevinst for virksomheden. Rent faktisk går de amerikanske forskere så langt som til at sige, "at jo større kompetence medarbejderne får, jo større er gevinsten for virksomhederne".

 

"Al magt til medarbejderne"
Undersøgelsen konkluderer, at virksomhederne bør organisere sig således, at der skæres ned på antallet af mellemledere, mens der uddelegeres mere kompetence til de "menige" medarbejdere. Det vil medføre en effektivisering i den daglige arbejdsgang grundet de færre led i virksomhedens beslutningsprocesser, og samtidig vil den enkelte medarbejder få en højere grad af ejerskab over for sine opgaver. Resultatet er øget medarbejdertilfredsheden, og det kan næsten være et mål i sig selv i en tid med små ungdomsårgange og stor efterspørgsel på de dygtigste medarbejdere.

 

Stor medarbejdertilfredshed er nemlig et effektiv redskab i virksomhedens fastholdelsespolitik. Tidligere undersøgelser har vist, at når medarbejderne gives mere magt og kompetence i de daglige arbejdsprocesser, så stiger tilfredsheden med at være ansat i virksomheden blandt medarbejderne, og dermed er der et større incitament til at blive i virksomheden.

 

Danske virksomheder er godt med
I forhold til mange andre lande er danske virksomheder ganske godt stillet. Mange danske virksomheder har arbejdet med selvstyrende og selvstændige grupper af medarbejdere i den daglige arbejdsgang i årevis.

 

Det skyldes dog nok snarere den særlige medarbejder- og virksomhedskultur, at man har organiseret sig sådan i mange danske virksomheder. Men med resultaterne i den omtalte amerikanske undersøgelse er der nu også væsentlige og gennemslagskraftige økonomiske argumenter for at fortsætte med at satse på uddelegering af kompetence til medarbejderne i selvstændige teams.

 

Relaterede artikler

Mellemlederens licens til ledelse - Hvordan skaber mellemlederen et rum for sig selv, hvor det faktisk er muligt at udføre godt lederskab? Dette centrale sp...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

37 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Kursus

Webkursus: Styrk jeres leder- og linjekommunikation

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Job

Intern - Advocacy

Frist: 22. oktober

Praktikanter

Frist: Jo før, jo bedre

Communications Specialist

Frist: 31. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.