Master Mikkel af Mindlab

”Det er skægt!”- siger Mikkel B. Rasmussen pludselig i løbet af interviewet. En bemærkning, der falder i god tråd med den opfattelse, vi sidder tilbage med efter halvanden time i hans selskab. Mikkel B. Rasmussen er kontorchef i Erhvervs- og økonomiministeriet, men det er nu ikke derfor, vi har aftalt et møde med ham. Han er samtidig manden bag ministeriets nye idehus: MindLab

Interviewet starter med, at vi får en rundvisning af et af stedets supportere, da hovedpersonen er ti minutter forsinket. Da den hurtige rundvisning er ovre, er Mikkel B. Rasmussen dukket op, og vi starter interviewet med, at vi alle tre vælger os en af de vidt forskellige kopper, der er at vælge imellem. Selv vælger han en almindelig diskret hvid en, der står i stærk kontrast til den personlighed, han udstråler.
”Vil I stille spørgsmål, eller skal jeg bare begynde at tale?” spørger Mikkel B Rasmussen. Vi vælger i første omgang det sidste, og venter med de uddybende spørgsmål til senere. Fra det øjeblik Mikkel B. Rasmussen begynder at tale, ved vi, at vi her sidder overfor en mand, der virkelig brænder for det, han har fået op at stå.



Fra minus til plus
”Det handler om at få folk til at sætte sig et mål og om vejen til det” siger Mikkel B. Rasmussen og illustrerer det ved at sætte flødekanden som mål og den hvide kaffekop som udgangspunkt. Det handler om at få folk ud af deres vanetænkning, at ”få dem til at bevæge sig fra minus til plus”. Og om at, de skal lære at tænke positivt på alt det, de kan, i stedet for på alt det, de ikke kan. Om at starte i det små. Som billede fremdrager Mikkel B. Rasmussen filmen Ringenes Herre, som han har været inde at se aftenen forinden. ”Denne lille ubetydelige ring – ondskabens ring – står for det kendte, og så er der disse Hobbitter, som ingen regner med, der under de rette forhold viser, hvad de virkelig står for.” Det er det, det hele drejer sig om i MindLab. At coache gæsterne til at bruge deres mange ressourcer på en anden måde, end de er vant til. Men uden at provokere folk. De skal udfordres i deres vanlige måde at tænke på, men uden at man ser stort på deres store faglige ekspertise. Det gælder for Mikkel B. Rasmussen om at få sat en proces i gang. At få de mennesker, han arbejder med, til at bevæge sig det første lille skridt hen af en ny og ubetrådt vej. At bruge den kreativitet som han mener, at alle mennesker besidder. ”Det gælder om at gå tilbage til start” siger han. Om at se om tingene kan gøres på en anden måde end den, der er så nedgroet.



Individet er uinteressant
For Mikkel B. Rasmussen er der ikke noget mere uinteressant end individet. ”Det er mennesker som kollektiv, der opfinder ting og ikke det enkelte menneske.” Derfor handler en stor del af vores samtale med Mikkel B. Rasmussen også om alt det fantastiske, der kommer op til overfladen, når flere mennesker arbejder sammen. Hvad der helt præcist sker, kan han ikke fortælle, men når flere forskellige mennesker er samlet i samme kontekst, samme sted, i samme tid og med henholdsvis deres tavse og afkodede viden, er der mulighed for, at der ”sker noget fantastisk”. Den samlede viden i en gruppe er større end hos de enkelte individer tilsammen. Når de forskellige grupper kommer ned i MindLab, bliver de i første omgang bedt om at indrette sig med de mobile møbler, som de selv vil. Herefter skal den kreative proces sættes i gang – under nøje overvågning af MindLabs faste medarbejdere. Den største kreativitet opstår ud fra en fast form. Får folk helt frit spil, løber det bare af sporet, mener Mikkel B. Rasmussen.
Mikkel B. Rasmussens rolle er i denne sammenhæng med hans egne ord at inspirere, at se de store sammenhænge, være ideskaber og ikke mindst at motivere.


At turde fejle og have det skægt
En af de største forcer ved mennesker er ifølge Mikkel B. Rasmussen, hvis man tør fejle. Det er mennesker, som tør fejle, der opnår resultater. ”Se bare i Farum – jeg er ikke sikker på, at det er kun skidt” siger han. Der er mange, der har forsøgt at ruske op i systemet og opnået nogle resultater. Resultater der nu risikerer at blive væk i mængden af fejl. Men der var en mand, der turde prøve at gøre tingene anderledes. Det er noget af denne mentalitet, folk skal have med, når de forlader MindLab. Sammen med dette skulle lidt af MindLabs seks værdier også gerne følge med.: 100% ansvar, nysgerrighed, beginner’s mind, overraske, begejstring og tempo.
Men det skal samtidigt være skægt. Og det synes han, det er!
Mikkel B Rasmussen har efterhånden indset, at det han har gang i, er noget banebrydende og ikke kun indenfor det offentlige men i det hele taget. ”Jeg ser det som en større bølge af forandring, der er i gang overalt.” En forandring hvor både det offentlige og det private er ved at finde ud af, at medarbejderne er organisationens største ressource.
Nemt bliver det ikke, men går andre ind i det med bare halvdelen af den energi, Mikkel B. Rasmussen lægger i det, så kan det ikke gå helt galt.


CV
Mikkel B. Rasmussen
Født 8. september 1965. Søn af forfatter Else Hammerich og tv-producer Per B. Rasmussen.
1985: Student fra Gentofte Statsskole
1992: Innovation Management, Limburg Universitet, Maastricht
1993: Cand. Scient. Adm. RUC
1993-95: Fuldmægtig i Erhvervsministeriet
1995-97: Underdirektør i Brinkmann Kommunikation
1997-98: Udviklingsdirektør i Oxford Research
1998-99: Chefkonsulent i Erhvervsministeriet
1999-: Kontorchef i Erhvervsministeriet – nu Økonomi- og Erhvervsministeriet


MindLab er Økonomi- og Erhvervsministeriets interne væksthus for kreativitet og ideudvikling.
Undersøgelser viser, at 65 procent af alle større udviklingsopgaver ikke når sine mål til tiden. Og næsten hvert tredje projekt når aldrig sine mål. Økonomi- og Erhvervsministeriets mål med MindLab er at øge ministeriets succes med nye projekter og at forkorte ministeriets reaktionstid på nye udfordringer.
MindLab fungerer som Økonomi- og Erhvervsministeriets interne proceskonsulenter og kan yde bistand til projektgrupper og teams indenfor tre hovedområder: kreativitet, innovation og mennesker.
Bosch & Fjord har formgivet og indrettet MindLab.

Læs også: Opfind eller forsvind- et portræt af Mindlab.

Foto: Magnesium



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også