Mangfoldighed – en styrke eller et problem?

Anmeldelse af bogen: Mangfoldighedsledelse – mellem vision og praksis, af Peter Hagedorn-Rasmussen & Annette Kamp


Mangfoldighedsledelse er et koncept, der har været kendt og brugt i USA de sidste 15 år, men som først er kommet til Danmark i de senere år. Det er et ledelseskoncept, der skal hjælpe virksomheder til at håndtere og værdsætte medarbejderes forskellighed. Konceptet lægger vægt på, at menneskers forskellighed skal ses som en styrke og et potentiale frem for et problem. Men mangfoldighedsledelse handler ikke blot om, hvordan organisationer håndterer forskelle baseret på etnicitet. Begrebet omfatter alle typer forskelle som for eksempel køn, alder og seksuel orientering.

Etniske minoriteters integration på det danske arbejdsmarked
Bogen ”Mangfoldighedsledelse – mellem vision og praksis” diskuterer, hvorvidt dette ledelseskoncept kan få positiv betydning for etniske minoriteters position på det danske arbejdsmarked. Bogen er et resultat af en rapport, som har klarlagt, hvorledes danske virksomheder tager mangfoldighedsledelse op, og hvilken indsats det har ført til på området om de etniske minoriteters integration på arbejdsmarkedet. Bogen er rapporten i sig selv, hvilket måske til tider gør den lidt tung at læse.

Den begyndende fase
Bogen sætter fokus på den forandringsproces, som mangfoldighedsledelse sætter i gang, og rapporten diskuterer de muligheder og barrierer, der optræder undervejs i processen. Den belyser desuden det faktum, at mange virksomheder har taget mangfoldighedsledelse til sig og har igangsat konkrete indsatser og formuleret politikker. Men den konstaterer samtidig, at det stadig kun er meget få virksomheder, der aktivt arbejder med at udnytte mangfoldigheden i deres virksomhed. Danske virksomheder befinder sig stadig i den begyndende fase, og der er derfor heller ikke nogen større organisatorisk forankring af mangfoldighedsledelse i virksomhederne.

Bogens opbygning
Rapporten er bygget op omkring de to hovedspørgsmål:
· Hvordan forstås og praktiseres mangfoldighedsledelse i Danmark?
· Hvordan påvirker indførelse af mangfoldighedsledelse etniske minoriteters position i organisationen?

Man har valgt at dele undersøgelsen op i tre dele, som skal danne grundlag for besvarelsen af de to hovedspørgsmål:
· Første del bygger på et ophold i USA, hvor man har interviewet en række praktikere, forskere og virksomheder.
· Anden del præsenterer resultaterne af en telefoninterviewundersøgelse blandt 48 danske virksomheder, som er frontløbere inden for mangfoldighedsledelse.
· Tredje og sidste del er et case studie af Søby Kommune og virksomheden Globe A/S, som begge har indført mangfoldighedsledelse i deres organisation.

Bogen kan læses på flere måder
Rapporten er bygget op således, at den kan læses på flere måder alt afhængig af, hvad man er mest interesseret i. Et af de emner, der tages op, er de danske erfaringer med mangfoldighedsledelse (Kap. 2, 6 og 7). Men der sættes også fokus på mangfoldighedsledelse og de forskellige værktøjer, virksomhederne har til rådighed i forbindelse med dette ledelseskoncept (Kap. 2). Ønsker man som læser derimod at forstå udviklingen inden for mangfoldighedsledelse og dens baggrund i amerikanske sammenhænge, bør man nok læse bogen som helhed.

En hjælp eller blot til forvirring
Bogen har den fordel, at den byder på en række tekstbokse og skemaer, som er med til at give et overblik over en omfattende undersøgelse. Men der er desværre ingen sammenhæng i, hvordan tekstboksene og skemaerne bruges, hvilket godt kan forvirre lidt. Af og til bruges de til at uddybe emner eller begreber. Andre gange anvendes de til at præsentere forskellige definitioner, og som det tredje bliver de brugt til at uddybe informationer om en specifik virksomhed eller organisation. Men holder man sig dette for øje, kan de stadig være med til at præsentere en række interessante informationer i forbindelse med rapporten og de undersøgelser, der ligger bag.

Den skandinaviske variant
Bogens anden del præsenterer en af de mere interessante konklusioner, som rapporten kommer med. Telefoninterviewundersøgelsen slår nemlig fast, at der findes en særlig dansk variant af mangfoldighedsledelse, som bygger på antidiskrimination og retfærdighedstilgangen. Undersøgelsen viser, at samfundets forventninger spiller en vigtig rolle – forventninger om at virksomhederne bidrager til integrationen af etniske minoriteter på arbejdsmarkedet. Mangfoldighedsledelse bliver i den sammenhæng knyttet til ”det sociale ansvar”. Men undersøgelsen viser også, at man i Danmark anskuer minoriteter som ”svage”, og man fokuserer på de mangler, minoriteterne har i forhold til virksomhederne og organisationen. Det betyder, at man på den ene side skaber positiv retorik om forskelligheder, men at man på den anden side snakker om at skabe plads til ”den anden”.

De ”nye” skal tilpasse sig
En anden af rapportens mere interessante konklusioner er, at mange danske virksomheder ser mangfoldighedsledelse ud fra det synspunkt, at de etniske minoriteter skal tilpasse sig den danske arbejdskultur. Virksomhedernes indsatser er derfor rettet mod, at de nye og ”forskellige” skal tilpasse sig den eksisterende arbejdskultur i virksomheden.


Bogens udgivelsesdato: Marts 2003
ISBN: 87-7487-713-5
Pris: 165,00 inkl. moms
Forlag: Socialforskningsinstituttet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også