Stjæl opskriften på Løkkes bilagssamba

Helt ekstraordinært er Kommunikationsforum kommet i besiddelse af den krisemanual, Lars Løkke fulgte under gårsdagens 212 minutter lange pressemøde. Den vidner om gennemtænkt og minutiøs planlægning af forløbet. Man kan konstatere, at lige så dårlig Lars Løkke Rasmussen er til at holde styr på sine bilag, lige så skarp er han i disciplinen damage control. Sjældent er en så elendig sag blevet håndteret så behændigt. Læs denne opsummering af manualen, og du vil forstå, hvorfor Løkke brillerede på søndagens pressemøde.
af Heidi Jønch-Clausen
Indrøm dine fejl
Gør det med det samme, og igen og igen. Du er ked af det, og det skal ses og mærkes. Beklag, hver gang du bliver stillet et spørgsmål, der lægger op til det (gerne op til 50 gange). Gå gerne meta ved at kommentere, at du allerede har beklaget mange gange, men at du meget gerne vil gøre det igen. Og gerne både i nutid og datid. Anerkend journalisternes interesse i sagen med formuleringer som ”Det kan jeg godt forstå, du spørger om”. Overvej endda at takke dem for at rejse sagen, således at GGGI kan få strammet op på procedurerne.
 
Når spørgsmålene falder på din datters rejse, indtag da rollen som far. Indflet gerne din datters navn, og fortæl om Lisas afsavn i forbindelse med den spolerede far/dattertur – for eksempel at hun fandt det en ”ringe, ringe løsning” at sidde på dit hotelværelse, imens du var til møder hele dagen. Hav den bløde farkasket på, men ikke for godt nede om ørerne. Grænsen mellem patos og patetisk er hårfin.   
 
Der var så meget, Lisa gik glip af, mens far sad til møde
 
Få endelig dine forklaringer om de høje regninger frem gentagne gange, men underspil det. Fremfør for eksempel det indlysende argument om, at en uudhvilet chairman i krøllet jakkesæt ingen respekt afføder i high level asiatiske kredse. Men pas endelig på Janteloven. Det gør du for eksempel ved at fremføre argumentet i negeret form: ”Jeg kunne undskylde det med … (argument) .., men det vil jeg ikke”. Tag Jante i hånden ved at foregive, at en sådan forklaring ingen gang har på jorden. Omtal for eksempel dette (ellers gode) argument som ”sølle”.  
 
Vær statsmand
Du er ikke længere Lille Lars fra Græsted, men en indflydelsesrig statsmand, der arbejder hårdt for både Danmark og verden. Det er af altafgørende betydning, at denne position cementeres på pressemødet. Inviter derfor dine medstatsmænd med til mødet (gerne formanden for GGGI). Brug enhver lejlighed til at fremhæve GGGI's store arbejde. Indled for eksempel pressemødet med en detaljeret redegørelse for organisationens historie, profil og visioner. Fremhæv, hvordan GGGI har styrket Danmarks forbindelser til Korea, og tøv ikke med at antyde dine egne aktier i opbygningen af GGGI fra lille koreansk organisation til vigtig international aktør.
 
Bilag i full disclosure. Du kan tage dem fra ende til anden her 
 
Når journalisterne forsøger at få dig til at tale om banale, konkrete handlinger såsom billetbestilling og betaling af Lisas billet, bør du gøre det helt klart, at en statsmand ikke selv sidder og fumler med overførsler på netbank ved sit private skrivebord. Den nøgterne formulering ”sådan fungerer det ikke [i internationalt high level regi]” er oplagt.  Forsøg løbende at få journalisterne til at få nogle proportioner ind i anklagerne. Når du eksemplificerer anklagerne bør du derfor bruge de mest ubetydelige af slagsen. At fremhæve småregninger fra minibarer og vask og strygning af skjorter på hotellet skulle gerne fremstå lettere latterligt – og journalisternes harme vil, spejlet i et sådant eksempel, fremstå noget ubegrundet og provinsiel. 
 
Statsmandspositionen bør også manifestere sig rent sprogligt. Brug gerne de engelske betegnelser for dit internationale organisationsarbejde (”top management team” osv.) På dansk skal du ikke holde dig tilbage med at bruge ord fra de bonede gulve ”i så henseende”, ”dimensioneret”, ”initieret”, ”eksekveret” osv. Krydr dog gerne statsmandsvokabularet med lidt Græsted. En folkelig vending som ”rykker ikke en tøddel” er for eksempel fin. 
 
Kør dem trætte
I amerikansk politik taler man om en ”filibuster” som en ”organiseret forhindring”, hvor en politiker, for at forhindre vedtagelsen af et lovforslag, bliver ved med at tale og tale (senest senator Ted Cruz, der talte i 21 timer for at forhindre vedtagelsen af Obamacare). Lad dig inspirere af strategien: Kup formen. Kør journalisterne trætte. Hvis du for eksempel sætter flere timer af til pressemødet (gerne op til fire timer!), vil de kritiske spørgsmål efterhånden blive så gentagende, at dine svar vil fremstå tilsvarende overlegne. En fin krølle på denne strategi er at udlevere bilagene relativt sent. At journalisterne ikke har haft god tid til at sætte sig ordentligt ind i bilagene vil styrke indtrykket af dem som famlende og uforberedte – og dig som sikker og tålmodig.  
 
Opskriften på succes: Kør dem trætte, som den republikanske senator Ted Cruz, da han talte 21 timer i det amerikanske senat for at forhindre vedtagelsen af Obamacare 
 
Held & lykke med det!
 
Tweets om Løkkes pressemøde:
 
 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også