Lange Svend: Et politisk superbrand

I går mistede Socialdemokraterne og Danmark en stor og visionær politiker. Mere konkret skal vi her se, hvor stor han var og hvordan han konkret performede på seks af de mest afgørende parametre, der kendetegner de store politikere – de politiske superbrands, nemlig hhv. synlighed, strategisk kommunikation, politisk håndværk, visioner, karisma og troværdighed.

Synlighed
I forhold til synlighed i offentligheden, der er et af de helt fundamentale parametre for det politiske superbrand, performede Svend Auken til topkarakter. Han forstod, at politik i høj grad også var noget, der foregik i medierne. Vi husker billeder fra firebanden, men også tv-transmitterede interviews af miljøministeren, der stolt viser vindmøllerne frem. Selv da han var gået af som minister og var i opposition, var Svend Auken en meget synlig politiker. Det fremgår f.eks. af Ugebrevet Mandag Morgens opgørelse over de mest omtalte folketingspolitikere i 2006, hvor han endte på en 29. plads og altså var blandt den mest synlige sjettedel af MF’ere det pågældende år. Dertil kommer, at hans humor og karisma også sikrede ham synlighed i offentligheden.
4 af 5 point

Strategisk kommunikation
At Svend Auken var en kommunikatør, hersker der ingen tvivl om, men om han var en strategisk en af slagsen, er mere uklart. Igennem hele hans tid som professionel politiker var Auken altid klar med et rammende og spiddende budskab, som f.eks. soundbitet ”De 5 spildte år” om det, der ifølge Auken måtte opfattes som en energipolitisk skandale under Fogh. Sådanne soundbites tvang hans politiske modstandere til at tage stilling. Auken var et stærkt sprogmenneske, der igennem sin lange politiske karriere ofte har givet sit besyv med i form af et meget karakteristisk sprogbillede, f.eks. da han beskrev radikal politik ”som at sømme budding op på en væg.” Imidlertid blev den kommunikative provokatør sjældent lagt på hylden, og af og til blev den også Aukens egen største fjende, fordi den skaffede ham mange politiske modstandere – både blandt hans egne og i de andre partier. Dette vidner det tabte formandsopgør til Poul Nyrup Rasmussen bl.a. om.
3 af 5 point

Politisk håndværk
Politisk håndværk handler bl.a. om at samle flertal bag diverse initiativer og indgå forlig for derigennem at gennemføre sin politik. Og der er ingen tvivl om, at Svend Auken var en stærk politisk håndværker og en resultaternes mand. Det vidner både hans tid som arbejdsminister om under Anker Jørgensen – og siden også hans tid som miljøminister under Nyrup. Auken sørgede bl.a. for indførelsen af efterløn og sikrede sig, at visionen om Danmark som grønt foregangsland blev omsat til en politisk realitet. Mere konkret sikrede Auken, at energi-, klima- og miljøpolitik blev samtænkt, hvorved de synergier, der lå i både at være miljø- og energiminister, kunne udnyttes. Samtidig skabte han stor respekt om Danmark og var med til at få betydningsfulde resultater igennem, bl.a. Kyotoaftalen om begrænsning af klimagasudslip. Ligeledes fik han et godt samspil med de økonomiske ministre og fik udviklet brugen af økonomiske virkemidler i miljø- og energipolitikken og medvirkede bl.a. til gennemførelse af grønne skattereformer, strategisk miljøvurdering af lovforslag og finansloven m.v. Og endelig gennemførte han en omfattende satsning på vedvarende energi og energibesparelser, som bl.a. muliggjorde det danske vindmølleeventyr. Selv i dag er man langt ind i den borgerlige lejr klar over, at man står på skuldrene af den tidligere førte miljø- og energipolitik. Men lige så meget som Auken brændte for sagen og var en resultaternes mand, lige så meget var det hans akilleshæl, at han ikke var ret kompromissøgende og ikke altid kunne holde hovedet koldt, men blev uvenner med potentielle strategiske forhandlings- eller samarbejdspartnere. Derfor manglede han også den brutalitet, som politik nogle gange også kræver af de politiske ledere, når der skal skæres igennem eller gøres op med fjender. Især efter at han kom i opposition, kunne han fremstå meget kategorisk og ville ikke være med til aftaler, hvis de ikke var perfekte. Auken afviste pure, at politik er det muliges kunst, der sker i små tempi. For Auken var politik muliggørelsen af det tilsyneladende umulige.
4 af 5 point

Visioner
I forhold til visioner var Auken en politiker, som de nye generationer af politikere kunne lære meget af. Han havde kæmpestore visioner på miljø- og energiområdet og ønskede sig bl.a. et fossiltfrit samfund og 100 % bæredygtighed. Nogle gange opdeles politikere i ”vejskilte” og ”vejrhaner”, altså politikere, der udstikker retninger, og politikere, der på bedste populistiske vis vender sig den vej, de politiske vinde blæser. Og i den forbindelse er der ingen tvivl om, at Auken var en vejskilt, som kommende generationer af politikere i Danmark og udland har kunnet finde inspiration i i forhold til en grønnere verden. Men selvom det i sig selv er prisværdigt, når politikere har store visioner, så er det stærke ved Auken, desuden, at han i vidt omfang gennemførte sine visioner og omsatte dem til politisk virkelighed og lovgivning.
5 af 5 point

Troværdighed
Da Nyrup tog magten fra Svend Auken, kan det godt være, han mistede formandskasketten, men han fik til gengæld en stor portion troværdighed i stedet for. Auken var alle dage en troværdig politiker, som man aldrig mistænkte for at ofre sin integritet for at bibeholde magten for enhver pris. Dette kom bl.a. til udtryk, da han på trods af et historisk godt valg til Socialdemokraterne i 1990, hvor de fik 37,4 procent af stemmerne, beholdt partiet til venstre og dermed skubbede De Radikale – og dermed statsministerposten – fra sig. Måske netop fordi han aldrig blev statsminister, står han som en af de store politiske skikkelser med troværdigheden i behold. Og samtidig er han et troværdigt politisk superbrand, fordi han som nævnt walkede the talk og omsatte politiske visioner til politisk realitet. Auken havde især stor troværdighed som foregangsmand i miljødebatten. Men han tilføjede sig selv et mindre troværdighedsmæssigt banesår, da han gengav en samtale med den daværende norske udenrigsminister Thorvald Stoltenberg, der aldrig havde fundet sted. Aukens løgn er bl.a. blevet fremhævet som en af grundene til, at De Radikale vendte Auken ryggen og banede vejen for Poul Nyrup Rasmussen.
4 af 5 point

Karisma
Lange Svend var en politiker med et glimt i øjet, og en politiker med stor personlighed og gennemslagskraft. Han fyldte meget i rummet både fysisk og åndeligt. Hans evne til at erobre et lokale var desuden en evne, som forplantede sig til hans performance i tv og sikrede ham, at han brændte igennem helt ud til kaffebordene. Aukens karisma blev også en væsentlig del af hans succes i at skabe sig sit eget kongedømme som miljø- og energiminister. Auken var et stort menneske og en stor politiker. Men med en stor karisma følger også nogle gange et stort ego – og Auken kunne nogle gange være meget kategorisk og kompromisløs og have svært ved at acceptere, at andre var uenige med ham. Men det, der står tilbage, er, at Auken først som sidst var en meget varm, følsom og engageret politiker – en flamme, der brændte for Socialdemokraterne i alle årene.
5 af 5 point

---

Forfatterne Bo Bredsgaard Lund og Mads Christian Esbensen er aktuelle med bogen Det politiske superbrand, der officielt udkommer på Børsens Forlag den 27. august 2009.
.

Relaterede artikler

En rigtig kursusbog - Mads Christian Esbensen og Bo Bredsgaard Lund har smidt en vægtig sag på bordet for dyrkere og iagttagere af politisk ko...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

25 JOB

Head of Communication

Se alle job Indryk job

Kursus

Uddannelse: Rådgiver i intern kommunikation

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Job

Head of Communication

Frist: As soon as possible

Kommunikationskonsulent

Frist: 11. juni kl. 12.00

Marketingchef

Frist: 10. juni
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.