Kunsten at undskylde - et speciale om apologi- og undskyldsretorik

Skrevet af

Pernille Berg
Projektmedarbejder

1 artikler

0 indlæg

Antallet af offentlige undskyldninger er steget markant i nyere tid, og medierne skriver ofte om politikere, der står frem og undskylder for deres fejltrin. Men er det overhovedet undskyldninger, vi er vidner til? Eller er der derimod tale om apologier, hvor politikerne forsvarer deres handlinger?
Dette speciale sætter fokus på de to genrer: apologi- og undskyldningsretorik. I specialet skelner vi mellem apologien, hvor retor forsøger at genoprette sit image og undskyldningen, hvor retor forsøger at opnå forsoning med offeret. Til trods for at de to begreber rummer distinkte idealer, motiver og mål konkluderer specialet, at der er et overlap mellem apologien og undskyldningen – både i teorien og i praksis.

Gennem et casestudie af Lars Løkke Rasmussens pressemøde den 20. oktober 2013 påviser specialet, at overlappet også gør sig gældende i praksis. Dette påvises i to særskilte analyser: en analyse af Løkkes tale på pressemødet og en analyse af mediedækningen dagen derpå.

Med specialet ønsker vi at sætte fokus på de to begreber apologi og undskyldning og anvendelsen af dem.
 
Specialet er skrevet af Pernille Berg, Nicoline Buron og Sophie Bingen Jørgensen, ved Roskilde Universitet, og er blevet vurderet til karakteren 12. 
 
Læs hele specialet her

Relaterede artikler

McUndskyld! - Undskyldninger er som penge: alle kræver dem, og jo flere man får, og jo hurtigere, jo mindre værdi har de. Det er så sv...
-
Guide til gode undskyldninger - Vi bliver ikke bedømt på vores handlinger, men på kvaliteten af vores bortforklaringer. Det gælder ikke kun politikere o...

Giv din stemme

13 stemmer
4,8/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

66 JOB

Head of Content

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.