Kradser krisen i K-branchen?

Lavkonjunkturen kommer. Hvad kommer det til at betyde for kommunikationsbranchen? En række bureauer er blevet spurgt, og meldingen er, at her går det godt. Så længe man er bedst og leverer kvalitet på strategisk niveau, følger succesen. Også under en lavkonjunktur. Det er budskabet. Og svaret er derfor, at krisen ikke kradser særlig meget i K-branchen p.t.

JENS F. KOFOED, Hill & Knowlton - kprofil



"Jeg tror, at k-branchen står over for et dyk i omsætningen, men jeg tror også, at krisen vil give os muligheder. Der vil flyde penge fra reklame- og marketing budgetter til PR-virksomhederne. Det er allerede en trend, der er i gang og har været det i et stykke tid. Den trend vil blive forstærket. Desuden har PR-virksomhederne en masse på paletten – både strategiske ydelser og taktisk operationelle aktiviteter. Nogle af vores ydelser kommer netop i spil i krisetider bl.a.  strategisk rådgivning, crisis prevention, issues management samt forandringskommunikation.
Kreativ marketing PR er også på tale for dem, der kan se muligheder ingen andre kan se og for dem, der tør gribe chancen. Man skal ikke være bange for at tænke nyt – tværtimod. Krisetider er gode til at få bugt med vanetænkning og giver de dynamiske og anderledes tænkende en chance. Lad vær med at gå i panik, men tænk koldt og roligt over hvordan du vil opnå dine mål på en ny og innovativ måde. Der er altid masser af muligheder – det er kun et spørgsmål om at identificere dem."
______________________________________________________________________


MIKKEL JESPERSEN, 1508 - kprofil




"Det er vel ikke tilfældigt, at nogle bureauer allerede er gået under. Man overlever kun, hvis man kan levere kvalitet til konkurrencedygtig pris. Nicheområder som annoncering via digitale kanaler er inde i en kæmpe vækst. Analyser viser også, at den traditionelle reklamebranche går ned, hvorimod den digitale vil overleve. Vi modsvarer med at skærpe det strategiske fokus og blive endnu bedre til vores kernekompetencer. Vi tror på, at der er gode vækstmuligheder inden for det digitale. Lige nu går det i hvert fald meget godt. Så her råder krisen ikke."


______________________________________________________________________


JESPER HØJBERG CHRISTENSEN, Best.formand Advice A/S - kprofil



"Hvis krisen fortsætter og det bliver en ’hård landing’ vil den ramme hele bureaubranchen i form af tilbageholdenhed i alle sektorer, og ikke kun som nu, i finanssektoren og visse dele af forbruget. Normalt vil de mere lette presse- og især de reklame- og kampagnebestemte indsatser blive neddroslet, fordi virksomheder umiddelbart kan skære her. Under alle omstændigheder vil alle kigge mere strategisk og refleksivt på alle aktiviteter og vurdere, hvad der skaber værdi for forretningen – og det er ingen skade til. For de bureauer, herunder de fleste af dem jeg selv har bestyrelsesansvar i, vil det være en klar fordel. Advice startede fx i den hidtil værste nyere krise, hvor mange bureauer faldt bort, og her går det kun en vej og i rask tempo. Det strategisk–analytiske bliver altid aktiveret i kriser, hvor man ikke spørger efter ’mere’ af samme, men efter ’bedre’ end konkurrenten. Af områder vil jeg mene, at digitale medier, public affairs, branding forstået som det at reformulere og genfortælle virksomheden i krisen, samt forandringskommunikation vil klare sig fint. Alle stabsfunktioner og alle bureauer vil kigge på, om man bidrager til kerneforretnngen eller er ’nice to have’. Og alle der har fået for meget fedt - for mange for dyre medarbejdere, der ikke leverer nok til at gøre en nødvendig forretningsmæssig forskel – vil komme til at skære. Ikke mindst kommunikation er stormet frem det sidste tiår. Og lidt selvbesindelse og mærken efter på resultatskabelsen er ikke af vejen. De driftige og dygtige strateger, der ikke bare råber op og pynter sig med lånte fjer, klarer sig heldigvis altid."


______________________________________________________________________

THOMAS BLACH, Firstline Communications

"Problemet er, at man tydeligvis ikke har lært af tidligere kriser. Der er for meget fokus på de lette ydelser såsom ”spin”, hvilket kun er et lille fragment i vores fag, men som af mange ses som centralt. Hvis man vil overleve, er det langt vigtigere at sidde tæt på kundernes forretning og overbevise dem om at skære ned på ”nice to have” og i stedet satse på ”need to have”. Kunderne bliver klogere til at købe ind og køber derfor kun det, de nøjagtig har brug for. Det er noget af det, vi kan mærke. Konkret som virksomhed skal vi sørge for at spidse pennen og gøre os dygtigere hver eneste dag. Man skal virkelig kende landskabet og de forandringer, der sker derude. Og man skal kende kundens behov og vide, hvad der motiverer dem. Så længe man er god til det, tror jeg ikke, krisen vil ramme."


______________________________________________________________________



KRESTEN SCHULTZ JØRGENSEN, Lead Agency - kprofil



"Der sker en yderligere separation af de to paradigmer, der er inden for kommunikation. PR, markedsføring og spin bliver i takt med lavkonjunkturen udsat som overfladiske ydelser. Det vil vise sig, at der bliver mindre brug for den slags primitiv reklame. Det andet synspunkt, hvor kommunikation forstås som strategisk ledelse, vil trods lavkonjunkturen vise sig stadig at være nødvendigt. Denne del af branchen vil gå styrket ud af lavkonjunkturen. Vi oplever faktisk en stigende vækst, fordi stakeholder-relationer og medarbejderkommunikation er rådgivning, som bidrager positivt til bundlinjen. Det er organisationsudvikling, og det vil også være nødvendigt i perioder med lavkonjunktur. God rådgivning kan hjælpe til at spare penge, hvilket i høj grad er nødvendigt i lavkonjunktur. Strategisk kommunikation er relativt konkjunktur-uafhængig, hvorimod PR/reklame er mega konjunkturafhængig."


______________________________________________________________________



KRISTIAN EIBERG, Relationspeople


"Nogle af de ikke så vigtige bureauer falder fra. Jo bedre du står i markedet, jo bedre er du rustet.
Vi fortsætter med fokus på kompetenceudvikling, dygtiggørelse af medarbejdere samt  konceptudvikling. Vi kigger på innovation og arbejder fortsat overordnet set på det mere strategiske og mere forretningsmæssige plan. Vi vil ikke sænke farten. Vi har været i gang i godt et års tid og forberedt os på lavkonjunkturen. Vi hviler ikke på laurbærrene, men investerer i gode tider for at kunne stå skarpt i dårlige tider. Der sker strukturelle ændringer i markedet, hvilket påvirker budgetterne i virksomhederne, og der vil ske nedskæringer på ydelserne. Men vi skal ikke føle os sikre. Slet ikke."


______________________________________________________________________



JEPPE VEDDINGE, Geelmuynden.Kiese - kprofil




"Konjunkturer kommer hurtigt til at blive begrundelsen for, at det går dårligt i en virksomhed. Jeg er ikke så nervøs for branchen, fordi den har bevæget sig op ad værdikæden og viser, at der er brug for mere strategisk markedsføring og kommunikation. Jeg tror, at første generations-PR og reklame vil lide. Strategisk kommunikation vil ikke lide. Jeg er faktisk optimist på branchens vegne. Lavkonjunkturer bliver aldrig så slemt, som man frygter. Jeg håber, at det faktisk snart vil blive sandt, at det vil gå dårligt. Det vil give mulighed for en konsolidering af de bedste bureauer og skille de dårlige med lette ydelser fra."


______________________________________________________________________



ULLA RAMLAU, Bysted - kprofil



"Selvfølgelig vil den sandsynlige lavkonjunktur også ramme kommunikationsbranchen – men jeg tror klart, at branchen står bedre rustet end for 15 år siden. I de mange år opsvinget har varet, er kommunikationens strategiske betydning blevet langt tydeligere for vores kunder, samtidig med at branchen er modnet og rent faktisk kan levere de ydelser. En slags vaccine mod lavkonjunktur. Foreløbig har vi ikke mærket så meget til lavkonjunkturen i Bysted – vi har netop fokus på rådgivnings- og strategisiden – fordi  vi godt ved, at det i krisetider kan være oplagt at insource mere operationelle opgaver."  


______________________________________________________________________



MARIA SENNELS, Burson-Marsteller - kprofil



"Naturligvis vil en lavkonjunktur også påvirke kommunikationsbranchen, men i hvor stort omfang det vil påvirke det enkelte bureau, afhænger af, hvilke opgaver man løser, i hvilke brancher man opererer. Jeg tror, at de bureauer, der er specialiseret i meget få discipliner eller meget få brancher, vil få det sværest. Ikke mindst de bureauer, der mest lever af rent danske medierelationer. Vi er relativt optimistiske på egne vegne, fordi vi i en lavkonjunktur ikke nødvendigvis giver vores kunder mindre behov for hjælp på de områder, hvor vi er særligt stærke, herunder forandrings- og intern kommunikation, krisekommunikation og public affairs – snarere tværtimod. Vi har gennem de sidste år haft stort held med at gøre vores organisation mere effektiv og fleksibel – det vil vi fortsat have stor fokus på. Samtidig er vi internationalt i gang med at udvikle en række nye produkter og nye samarbejdsaftaler med vores kunder. Begge dele ville vi have haft fokus på under alle omstændigheder, og p.t. har vi ikke planer om at igangsætte øvrige nye initiativer som følge af udviklingen i de økonomiske konjunkturer."


______________________________________________________________________



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også