Konference om forskere og medier

Forskere prioriterer ikke formidling af forskning til almindelige mennesker, og de er ikke synlige nok i medierne. Journalister skriver ikke nok om forskning, og de forsimpler forskningsresultater til ukendelighed.

Påstande er der nok af, mens enighed lader til at være en mangelvare i debatten om, hvordan forskning skal formidles til offentligheden. Konferencen ”Forskere og Medier” lader forskere og journalister mødes til dialog på KUA den 12. og 13. november. På konferencen vil en række foredragsholdere belyse og diskutere emnet forskningsformidling fra forskellige vinkler og undersøge, om der er hold i påstandene. Arrangører er specialestuderende Gitte Gravengaard og lektor Mie Femø Nielsen fra Institut for Nordisk Filologi.

Større mangfoldighed
Det efterlyses ofte, at flere eksperter er synlige i medierne og formidler deres viden. Journalist på ”Deadline” (DR2) Connie Hedegaard mener, at forskerne på KU burde være dygtigere til at formidle deres viden til omverdenen og mere indstillede på at turde formidle den til andre end kolleger. Også DR’s nyhedschef Lisbeth Knudsen har i dagspressen efterlyst, at flere eksperter fra universitetet er villige til at stille op i medierne. Hun er ”træt af Tordenskjolds soldater” og mener, at der er ”brug for større mangfoldighed i valget af eksperter”. En undersøgelse udført af Ugebrevet Mandag Morgen 2002 har vist, at kun få forskere udtaler sig til pressen - til gengæld står denne lille gruppe for over halvdelen af udtalelserne til medierne.
Samtidig anklages journalisterne for at forenkle forskningsresultater til ukendelighed og for, nærmest som et ritual, altid at trække en ekspert op af hatten.

Ny universitetslov
Med den nye universitetslov bliver det krævet af alle forskere, at de formidler deres forskning til omverdenen, og at de deltager i den offentlige debat. Loven betyder, at et tættere samarbejde mellem forskere og journalister omkring forskningsformidling bliver nødvendigt - men hvordan bedrives forskningsformidling på en hensigtsmæssig måde?

Konferencen
Det er disse problemstillinger, konferencen ”Forskere og Medier” belyser og diskuterer. Både forskere og journalister er inviteret til konferencen. De vil bl.a. bruge deres taletid på at analysere forholdet mellem forskere og journalister, beskrive mediernes brug af eksperter og fortælle om egne erfaringer med forskningsformidling. Derudover vil en ny undersøgelse om humanistiske forskeres holdninger til medierne blive offentliggjort.

Hovedtalerne på konferencen er:
· Lisbeth Knudsen, nyhedsdirektør, DR
· Lise Togeby, professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
· Christine Antorini, formand for Videnskabsminister Helge Sanders "tænketank vedrørende forståelse for forskning"
· Christian Kock, professor i retorik, Københavns Universitet
· Kurt Strand, journalist og studievært på "Profilen", DR1
· Ditlev Tamm, professor, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
· Hans Bay, afdelingsdirektør, Socialforskningsinstituttet





Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job