Kommunikationsfaget skal integreres på humaniora

I Ugens Profil siger lektor på Nordisk filologi Poul Behrendt, at han godt kunne forestille sig, at der kom en kommunikationsuddannelse på Humaniora. Per Fibæk Laursen institutleder på Informatik mener ikke, at en kommunikationsuddannelse er vejen frem - den er der nemlig allerede i form af retorikstudiet.
af Louise Witt-Hansen

"Oprettelsen af en egentlig kommunikationsuddannelse er ikke en løsning, fordi der allerede er fag som medievidenskab og retorik, som beskæftiger sig med kommunikation. Retorikerne går som varmt brød på arbejdsmarkedet. Retorikstudiet er altså allerede en effektiv kommunikationsuddannelse. Hvis Humaniora skal gøre noget for, at deres studerende over en bred kam får flere muligheder, når de er færdige, så skal kommunikationsfaget integreres i flere af studierne. F.eks. kunne man forestille sig, at der på italiensk blev undervist i elementer fra kommunikationsfaget.", siger Per Fibæk Laursen

 

Hører kommunikatiosfaget hjemme på italienskstudiet?
"Det kan det sagtens gøre. I hvert fald er det vigtigt, at man på overbygningen tilbyder langt flere fag som er professions- og praksis orienteret."

 

Per Fibæk Laursen har skrevet bogen "Ind på humaniora. Om humanistiske studiers popularitet, historie og hemmeligheder" Og i den gør han sig bla. til talsmand for, at universitetet skal undervise i mere erhvervsrettede områder såsom informationsarbejde og personaleudvikling.

 

Helt konkret hvad er det for nogle færdigheder de humanistiske studerende skal have for, at man kan skabe en tættere kobling mellem teorien på universitetet, og den praksis, der findes ude i erhvervslivet?
"De skal både blive bedre til at formulere sig skriftligt og mundtlig, men de skal også have en teoretisk viden om kommunikation."

 

Hvordan med udviklingen indenfor informations teknologien? Hvordan skal humaniora forholde sig til den?
"Fakultetet har besluttet at give hele humaniora et IT-løft. Og det går ud på, at lærerne skal være bedre til at bruge internettet i deres undervisning - bl.a. i forhold til opgavevejledning."

 

Men bør man overhovedet på humaniora bekymre sig om internettet? Er informationsvidenskab en humanistisk disciplin?
"De medier, man bruger, har stor betydning for indholdet, så derfor skal humaniora også forholde sig til internettet som medie. Da man i sin tid gik fra håndskrift til bogskrift havde det en fundamental virkning på uddannelsen og den intellektuelle verden. På samme måde vil internettet få betydning for vores måde at tænke på og vores måde at formidle viden."

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job