Kommentator-krigen

Det har ramt Berlingske-koncernens chefredaktør hårdt, at deres kommentators ”analyser” ikke længere blot kritiseres i dølgsmål – når man lige fraregner min egen undseelige blog – men nu også i offentligheden. Konkret var anledningen, at Thomas Larsen i en analyse for nylig i Berlingske Tidende pludselig slog fast, at statsminister Anders Fogh Rasmussen skulle have opgivet NATO-drømmene og derfor bliver hjemme.
I TV2 News’ såkaldte ”Tirsdagsanalyse” blev stationens nyligt tiltrådte politiske redaktør Henrik Qvortrup foreholdt Larsens analyse. Det blev for meget den erfarne kommentator, som kaldte Larsen for ”His Masters Voice” – i øvrigt et prædikat, Larsen i forvejen havde fået på Christiansborg og omegn.     

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen var faktisk den allerførste, som i et spektakulært indlæg for år tilbage i Berlingske Tidende skrev, at ”Fogh havde hånden oppe i Thomas Larsen”, og siden sammenlignede Sass Berlingskes kommentator med den polske kommunistiske regeringstalsmand i 1980’erne, Jerzy Urban.            

Siden har de fleste professionelle iagttagere kunnet se, at Larsen egentlig skrev indsigtsfulde analyser, hvor kun Fogh kunne være hovedkilde, men hvor artiklernes konklusion i påfaldende grad til gengæld fuldkommen bekræftede regeringschefens verdensbillede.

Qvortrup uddyber og Larsen svarer igen
  
Informations erfarne Christiansborg-reporter Mette Klingsey havde blik for en god historie, og hun fik nu Qvortrup til at uddybe sine synspunkter:

- Det har komikkens skær, når en analytiker på den borgerlige morgenavis fastslår, at det ikke bliver til noget med udlandet, og begrunder det med, at der er ting, statsministeren skal gøre færdig i Danmark. Det er his masters voice i Berlingske Tidendes spalter, sagde han til avisen.

Artiklen blev dog yderligere underholdende, da Thomas Larsen så svarede igen ved at angribe sine kritikere, herunder Henrik Qvortrup:

- Han fik en meget stor hyre for at promovere Venstres politik i pressen, så hvis nogen er his masters voice, er det Henrik Qvortrup, der har haft det som funktion, siger han og kalder det "tragikomisk at se en tidligere chefredaktør for Se og Hør vurdere andres journalistik" . Det er ikke mange dage siden, han var fast placeret i danske retssale for at forsvare journalistik af meget dubiøs karakter, sagde Larsen giftigt.

Hvor er Bullshitdetektoren?

Henrik Qvortrup stod dog langt fra alene med kritikken. Mogensen & Kristiansen fik i deres weekendmagasin på en meget pæn måde udstillet, at Larsen åbenbart manglede en “Bullshit-detektor” dvs. en evne til at kunne gennemskue Foghs spin. Med andre ord mente makkerparret, at Berlingskes mand ikke var sin opgave voksen og for nemt lod sig besnakke af statsministeren. Altså reel opbakning til Qvortrups kritik.

Så kom det frem, at Thomas Larsen skulle være udelukket fra at optræde på TV2:

- Han er ikke på skærmen på TV2, og det er der mange grunde til, sagde Henrik Qvortrup til Politiken.dk.

Først fremgik det af medier som netavisen 180Grader, at udelukkelsen alene skyldtes, at Larsen blev vurderet for tæt på Fogh til at kunne give sobre analyser, men så fandt TV2’s nyhedsredaktør Michael Dyrby hurtigt en anden forklaring:

- Det er, fordi vi har så mange kommentatorer, at de står i en lang række.

Kritik af wonderboy

Det formildede ikke Berlingskes chefredaktør og koncernchef i Berlingske Media Lisbeth Knudsen, der eksploderede af raseri over kritikken af hendes wonderboy:
            
- Det er en vanvittig usmagelig tilsvining af en særdeles velrespekteret kollega. Thomas Larsen har i adskillige sammenhænge vist, at han er den bedste kommentator med de bedste kilder, hvad enten det handler om Anders Fogh Rasmussen eller den socialdemokratiske ledelse, lød det fra Berlingskes chefredaktør, som selvfølgelig fortsatte krigen ved at føre den over i fjendens lejr:

- Det forekommer mig som et led i en personlig profilering, som Henrik Qvortrup har brug for på TV2’s politiske redaktion.

Da Qvortrup kritiserede Berlingskes kommentator, forbrød han sig mod det journalistiske logebroderskab og især reglen om, at man ikke kritiserer hinandens journalistiske produkter. Det er formentlig en skærpende omstændighed og måske baggrunden for, at Lisbeth Knudsen – efter et par dages ro på fronten – mandag aften gik til nyt angreb på TV2’s politiske redaktør, som blev angrebet for manglende personlig moral, etik og for sin tidligere arbejdsplads.

Larsens troværdighed?

Fru Knudsens indlæg vidnede fra ende til anden om, at hun tilsyneladende ikke ved, hvordan Thomas Larsen arbejder. Blandt andet skrev hun, at han har sin daglige gang på Christiansborg. Det ved folk, der arbejder derinde, er løgn og latin. For han viser sig der yderst sjældent. Man må dog give Fru Knudsen, at hun stiller op for sin medarbejder og forsvarer ham kompromisløst mod alle anklager. Det er absolut et sympatisk træk, som formentlig giver gode point hos de journalistiske medarbejdere, men det stiller dog ikke Larsens troværdighed meget bedre.

Larsens stiltiende aftale med Fogh om at skrive, hvad han tænker, mod at få historien solo, er næppe en eksklusivaftale set med Larsens øjne. Det vidner hans ikke altid kritiske bogproduktion om. I de øvrige partier slikker de sig formentlig om munden. For hvis han er til salg på de samme vilkår, så sidder frokostinvitationerne sikkert uden tvivl også løst, hvis altså Larsen vil stille op.

Knudsen kan i øvrigt også score point på sit heftige forsvar for Larsen. Hun blev ved sin tiltræden skudt i skoene, at hun er gammel socialdemokrat med partibog og det hele – dengang hun var chefredaktør på det hedengangne Aktuelt. Få åd dengang Knudsens forsikringer ved hendes tiltræden på Berlingske om, at hun skam ville lave en borgerlig avis. Ved nu så ihærdigt at forsvare ”Anders Foghs bedste ven i Pilestræde”, så går hun behændigt fri af den kritik, som måtte være eller komme af hendes tidligere åbenlyse socialdemokratiske sympatier.

Ren win-win for Fru Knudsen

Så alt i alt så bekommer hele sagen sikkert Fru Knudsen ganske vel. For hende er det derfor en ren win-win-situation. Det forlyder omvendt, at Larsen ikke er af helt samme opfattelse. Det er synd for ham, men det er så prisen, man betaler, når man på den måde indlader sig så kritikløst med magten i Danmark.

Interessant er det også at læse, hvor frustreret både Fru Knudsen og Thomas Larsen er blevet over, at Foghs spindoktor Michael Ulveman skulle have interveneret i sagen om Larsens påståede udelukkelse på TV2. Jeg er imidlertid ganske sikker på, at det næppe ødelægger det ellers så varme forhold, der hersker mellem Berlingske og hjørnekontoret i Prins Jørgens Gaard 1.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også