Kamæleonen Hillary og en førstedame ved navn Bill

Hillary Clinton er på krigsstien igen. Nu vil hun være USA's præsident og har sat alt ind på at blive det. Men Hillary er en deler – ikke en heler, og hun fremkalder meget stærke følelser i amerikanerne. En stemme på hende er en stemme på forandring i mere end politisk forstand. Det kan blive en situation, hvor førstedamen er en mand, ved navn Bill, som bager cookies, mens konen sender tropper til Irak. Og er de amerikanske vælgere parate til det? Journalist Sarah von Essen har bidraget til "Hillary-mania’en" med en ny bog på dansk om kandidaten. Hillarys livshistorie har alt: sex, løgn, magt og misbrug, og derfor kan vi ikke få nok af hende, siger von Essen.

"To for en pris", proklamerede Bill Clinton optimistisk, da han i 1992 stillede op som præsidentkandidat for Demokraterne med henvisning til, at hans kone, den ambitiøse jurist, Hillary Rodham Clinton, også kom med i købet. Nu stiller den kontroversielle tidligere førstedame selv op som Demokraternes præsidentkandidat med samme tilbud, blot med omvendte fortegn; den slagkraftige og kompetente kvinde i front og den karismatiske, folkekære mand bagved.

 

Og Hillarys chancer ser gode ud – i hvert fald for at blive Demokraternes kandidat. I skrivende stund fører hun med 53 pct. af stemmerne, langt over sin modkandidat Barack Obama (20 pct.), mens John Edwards ligger på 13 pct. Det er første hurdle. Den næste bliver at vinde hele USA´s gunst. At vinde over folks indtryk af hende som den udspekulerede, kolde senator og den venstreorienterede feminist. Læg dertil, at hun skal forskanse sig imod den massive mur af negativ kampagne, som Republikanerne allerede har rullet ud. Disse emner behandles grundigt i den nye bog "Hillary Rodham Clinton – en politisk biografi" af Sarah von Essen.

 

The Clintons – en fascinerende sæbeopera

Som mange i sin generation har forfatteren været fascineret af Hillary og fulgt Clinton-parret, som man følger en sæbeopera - fra parrets første tid i Det Hvide Hus, over Monica Lewinsky-affæren og posten som kvindelig senator til i dag, hvor Hillary stiller op som Demokraternes præsidentkandidat.

 

- Som i en prisme kan vi gennem Hillary aflæse nogle universelle spørgsmål. Vi kan se, hvor langt vi er kommet med ligestillingen i den vestlige verden. Hvor parate vi er til, at en kvinde leder en supermagt? Hvor langt vi er kommet i forhold til at stemme på en kvinde, og hvor meget forventer vi, at hun skal mestre de moderne roller som blød husmor, hård karrierekvinde og forførende elskerinde på én og samme tid? siger Sarah von Essen.

 

Hvorfor er du fascineret af Hillary?

- Jeg begyndte at interessere mig for politik, da Bill Clinton var præsident i USA og Hillary førstedame. Hillary brød på mange måder med de forestillinger, jeg havde om en amerikansk førstedame. Hun var uddannet, havde sin egen karriere og man fornemmede, at hun også i høj grad var drivkraften bag Bills kampagne. Hun var en forgangskvinde på mange områder, og det er hun stadigvæk.

 

Deler - ikke heler

- Men jeg er også i høj grad fascineret af hendes dobbelthed – både i forhold til hendes politik og i forhold til de modsatrettede følelser, hun fremkalder i folk. Nogle synes, det er skønt, at hun er kvinde, andre det modsatte. Ditto hvad angår hendes ægteskab med Bill: Nogle mener, at hun er stærk, fordi hun klarede sit ægteskabs største krise, andre at hun har brugt ægteskabet til at nå til den position, hun har idag. "Nepotisme er ikke feminisme," som den politiske journalist, Maureen Dowd, har sagt. Ligeledes er hendes erfaring som førstedame og senator en bonus i noglesøjne,mens den for andre er tegn på, at hun er gammel og brugt og en del af SYSTEMET Washington. Hillary betragtes i det hele taget som mere en deler end en heler, men, men:Nye meningsmålinger viser faktisk, at hun ikke er mere polariserende end de andre demokratiske præsidentkandidater.

 

Fortællingen om Hillary Rodham Clinton er ganske rigtigt en fortælling om et USA i forandring. Og de amerikanske vælgere vil, hvis Hillary vælges som Demokraternes præsidentkandidat, for første gang i historien have muligheden for at vælge en kvinde til at stå i spidsen for det mægtige land. For første gang udfordres den arketypiske manderolle, præsidentposten, af en kvinde, som ikke er en hvilken som helst kvinde, men en, der oven i købet er gift med en ekspræsident. Hillary melder forandring, opgør og opbrud. Opgør med et politisk system, styret efter konservative patriarkalske traditioner, hvor præsidenten taler og førstedamen tier. Opbrud med de traditionelle forventninger til, hvad en kvinde kan og vil.

 

Hillary er universiel

Hvorfor endnu en bog om Hillary? Hvad er det, som ikke er blevet fortalt om hende?

- En amerikansk journalist har sagt, at vi ved mere om Hillary, end de fleste af os gør om vores forældre. Det synes jeg, er meget godt ramt. Så ja: Godt spørgsmål. De bøger, der hidtil er skrevet om Hillary, er fortrinsvis skrevet af amerikanere og derfor meget indforståede. De korrespondenter, jeg interviewer, har mødt hende og fået et egentlig indtryk af hendes styrke og svagheder som politiker. De har også et indgående kendskab til USA og kender de danske øjne, der ser på USA og Hillary. I bogen forsøger jeg blandt andet at forklare det amerikanske valgsystem for de danske læsere og gennem korrespondenterne at tegne et billede af Hillary i relation til danske forhold. Håbet er, at bogen kan kaste lys på Hillary og det USA, der omgiver hende nu såvel som under hendes opvækst og politiske modning. At forklare danske læsere det, der virker anderledes, forunderligt og måske enddafrastødende ved USA og amerikansk politik, siger Sarah von Essen.

 

Men hvorfor tror du, at danskerne er interesseret i Hillary?

- Fordi hun måske bliver USA’s næste præsident, og fordi hun måske bliver den første kvindelige af slagsen. Fordi hendes mand er populær. Og vel også fordi hendes udvikling fra stålsat, impulsiv politisk førstedame, til en mere traditionel hjemmebagende én af slagsen, fra svigtet hustru til en, hvis mand bakker hende op,fra førstedame med et kikset politisk projekt til politiker med plads i Senatet og nu præsidentkandidat, jo bare er en god historie, der har det hele: ambition, politik, valgkamp, sex, kærlighed.

 

Sarah von Essens biografi er en kort gennemgang af denne begivenhedsrige rejse fra ung jurastuderende til slagkraftig senator i New York, og bogen refererer en del af de ret mange bøger, artikler, og blogs, som er skrevet og skrives lige nu om Hillary.

 

"I did not have sexual…" og andre negative kampagner

Specielt Monica Lewinsky-affæren har mystificeret mange danskere – at et forholdsvis privat anliggende i den grad kunne ryste Bill Clintons præsidentembede og hans troværdighed hos vælgerne. I bogen beskrives sagen detaljeret, og man forstår, at hele affæren, udover hvad den fremprovokerede af amerikanske holdninger til moral, etik, værdier, og kønsroller, selvfølgelig også var et eksempel på effekten og styrken af Republikanernes magtfulde kampagnemaskine og magt over medierne. Undersøgelser viser, at omfanget af negativ kampagne – altså den form for negativ omtale, som de konkurrerende partier producerer om hinanden – i USA er stigende. Over 75 pct. af Bush-kampagnen i 2004 bestod således af negativ annoncering om modkandidaten John Kerry, som benyttede 27 pct. til en negativ kampagne mod Bush (jvfr. tidl. partisekretær Jens Christiansens netop udkomne bog "Hvem vinder valget?", Gyldendal 2007).

 

Hårde odds

Tror du, Hillary kan vinde?

- En ny meningsmåling fra Wahington Post siger, at hun ville vinde over Rudy Giuliani - hvis hun får nomineringen. Men hvis og hvis. Som Bill Clinton sagde i Brøndbyhallen for nylig: "Take it easy. Der er ikke en eneste amerikaner, der har afgivet sin stemme endnu". Ifølge denne meningsmåling er amerikanere trygge nok ved at få Bill Clinton tilbage i Det Hvide Hus som "førstedame" og overbeviste om, at Hillary vil føre sin egen politik.I sommer viste en meningsmåling, at et flertal af amerikanerne mener, hun vil være en troværdig øverstbefalende. Men hvis USA bliver angrebet igen, kan der opstå usikkerhed om hende som leder. En historie om økonomien i hendes valgkamp kunne også gøre situationen svær: Her er hun ret sårbar pga. forskellige kontroverser i 1990’erne vedr. Bill Clintons kampagnefinansering og selvfølgelig Whitewater, hvor hendes private økonomi blev endevendt, lyder vurderingen fra Sarah von Essen.

 

- Hillary er oppe imod hårde odds som kvindelig præsidentkandidat i USA. Hun skal som præsident være "Commander in Chief" for det amerikanske forsvar. En kvinde som hærchef, der sender mænd i krig, er en svær konstruktion at sluge for mange. Derudover går de amerikanske medier og politikere meget tættere og heftigere på kandidaternes privatliv, end de fx gør i Danmark. Jo, man har forsøgt at miskreditere Helle Thorning-Schmidt med, at hun da ikke kan have tid til både at være politiker og mor, men det har ikke været på den samme systematiske måde, som det er sket med Hillary. Hillarys køn er hendes force, men også hendes akilleshæl.

 

Kønnet et tveægget sværd

Hillarys chancer for at vinde - både Demokraternes nominering og dernæst præsidentposten - hænger altså uløseligt sammen med hendes køn og rolle som kvinde. Er hun mor nok? Er hun kvinde nok? Og så er der dem, der mener, at Lewinsky-affæren skabte et underligt skyldforhold imellem ægtefællerne, som Bill (og til dels de amerikanske vælgere) nu med sin opbakning vil råde bod på. Sarah von Essen beskriver kønsdilemmaet sådan i bogen:

 

"Selvom det altså var Hillarys mand, der havde snydt og løjet, var det Hillary, der fik mærkatet kunstig, mens Bill på samme tid klarede sig fint i meningsmålingerne. Det var åbenbart nemmere at stole på en mand, der løj og indrømmede det, end på en kvinde, der ikke viste verden sine følelser".

 

En omvendt Tammy Wynette: Førstedamen er en mand

Kombinationen Hillary og Bill er en ny og lidt aparte situation for de amerikanske vælgere. Stemmer man på en eller to kandidater, når man sætter sit kryds ved Hillary? Hvem er det egentlig, der har bukserne på i det forhold?, vil være nogle af de spørgsmål, vælgerne vil stille sig selv. Og ligegyldigt hvor meget Bill Clinton har udvist af maskulin viljestyrke, så vil det alt andet lige være svært at se det store menneske i rollen som hjemmebagende, desperate housewife.

 

Et kapitel i von Essens biografi fortæller den underholdende historie om, hvordan præsidentkandidaternes koner i de amerikanske valgkampe altid konkurrerer om, hvem der kan bage den bedste småkage. Vinderopskriften trykkes efterfølgende i magasinet Family Circle. Hillary havde desværre dummet sig gevaldigt, da hun kom til at sige, at hun jo kunne have været blevet hjemme for at bage småkager i stedet for at gå på arbejde, hvilket fornærmede de mange tusind hjemmegående husmødre. Så under valgkampen i 1992 skulle Hillary bare se at komme i forklædet og bage chocolate chip cookies. Spørgsmålet bliver nu, om Bill Clinton som førstedame vil indgå i samme konkurrence, og om man vil tage ham seriøst.

 

- Bill Clinton vil ligesom Hillary opleve at stå i en vanskelig situation, fordi amerikanerne er så gammeldags og forstokkede i deres opfattelse af "førstedame"-funktionen. I USA vælger man ikke blot en kandidat til posten som præsident, men en hel familie. Og det bliver spændende at se, om Bill skal have forklæde på for at passe ind i rollen, mener Sarah von Essen.

 

Varme og charme

Mange kommentatorer mener dog også, at Bill Clinton kan tilføre Hillary noget af den varme, charme og menneskelighed, hun synes at mangle, ligesom Hillary tilførte Bill noget power og beslutningskraft, som han manglede, da han var præsident. Bill er da også allerede meget engageret i sin kones valgkamp og benytter enhver lejlighed til at rose hendes kandidatur og forsikre – også de danske seere forleden – at han for alvor har lagt sine landspolitiske ambitioner fra sig og nu "står fuldstændig bag sin kone" som en anden Tammy Wynette. "Det er hende, der er politikeren nu", som han sagde til TV2 i forbindelse med sit foredrag i Brøndbyhallen om global toppolitik.

 

- Som sagt er amerikanerne ifølge meningsmålingen klare til, at Bill indtager ny rolle. Men det bliver da vildt interessant at se, hvis Hillary vinder, hvordan han udfylder en rolle, der er så hyper gammeldags og kvindelig som i 1950’erne, siger Sarah von Essen.

 

Kamæleonen Hillary

Udfordringen for Hillary ligger også i, hvor god hun er til at tilpasse sig de forskellige vælgersegmenter. Hvordan hun evner at tilpasse sig omgivelserne og omstillingen fra førstedame til præsidentkandidat. Fra venstreorienteret feminist med langt hår i Midtvesten til mere midtsøgende politiker i små jakkesæt. En omstilling, der også gælder image-mæssigt fra en meget maskulin udstråling til en mere moderlig. En transformation, der har gjort, at hun har mistet troværdighed hos nogle vælgere, men som selvfølgelig også har givet hende flere støtter fra midten.

 

Som senator i New York har hun bevist, at hun kan samarbejde med konservative politikere, og hendes negative image som kold, kynisk og udspekuleret har hun til dels gjort til skamme gennem diverse kampagneture, hvor hun omgivet af børn grangiveligt er taget ud i landet for at "lytte" til den enkelte amerikaners problemer.

 

- I Hillary kan man se de mekanismer, der gør sig gældende for kvinder i politik; hvordan offentligheden endevender hende og anklager hende for at være udspekuleret, barsk og magtsyg og samtidig erklærer hende svag og uegnet som præsident, hvis hun ikke netop udviser sådanne personlighedstræk, siger Sarah von Essen.

 

Midtsøgende strategi

Den splittelse og de modstridende følelser, Hillary Clinton fremkalder i folk, ser Sarah von Essen genspejlet i det amerikanske samfund, nemlig i splittelsen mellem Demokrater og Republikanere, kvinder og mænd, sorte og hvide, mellem Irak-tilhængere og Irak-modstandere. Dette kan blive et stort problem for Hillary i en tid, hvor USA har mest brug for en samlende figur, og hvor hendes væsentligste politiske konkurrent, Barack Obama, netop kører hele sin kampagne på at samle det polariserede USA.

 

Sarah von Essen ser, at Hillary forsøger at dæmme op for denne polarisering ved at positionere sig i midten af amerikansk politik, en tendens, vi også kan se herhjemme, hvor de store partier slås om midtervælgernes gunst. Sådan er der kommet noget over Hillarys politik, som for en dansk demokrat virker modstridende. For eksempel er hun ivrig fortaler for et socialt sundhedssystem og på den anden side stemte hun ja til Irakkrigen og går ind for dødsstraf. Denne strategi, som kaldes for "triangulering" kan dog også give Hillary bagslag, fordi det bliver sværere for vælgeren at finde ud af, hvor Hillary egentlig står i politiske mærkesager. Hun kan fremstå som følgagtig i stedet for en, der udviser lederskab.

 

Man skal ikke kimse ad græsrødderne

I år 2000 arbejdede Sarah von Essen en kort stund i "Hillaryland", Hillarys kampagne for senatorposten i New York. Arbejdet bestod mest til dels i at pakke badges og tage telefoner. Ikke specielt glamourøst, men alligevel nok til, at Sarah von Essen kunne danne sig et billede af, hvordan de amerikanske frivillige arbejder.

 

- Jeg var overrasket over volumen og engagementet hos de amerikanske græsrødder. Hvor mange mennesker der stiller op til alt det kedelige arbejde som at slikke frimærker og tage telefoner – og at man bare kan komme ind fra gaden. Den energi, de frivillige lægger for dagen. Der er selvfølgelig mange af dem, der er motiveret, fordi de skal have det på deres CV eller noget andet, men jeg var alligevel overvældet over deres arbejdsindsats. Det var større end noget, jeg har oplevet i en dansk valgkamp. Mange har travlt med at sige – baseret på stemmeprocenter - at amerikanerne er så apolitiske. Det er bestemt ikke min opfattelse. De engagerer sig måske ikke så partipolitisk, men så engagerer de sig lokalt i kirken, i skolebestyrelsen, i sociale ting. Som da jeg var i Arkansas og mødte en buschauffør, der havde kørt på motorcykel ned for at hjælpe ofrene for orkanen Katrina.

 

Hvad ville du spørge Hillary om, hvis du fik chancen en dag?

- Om hvilke tanker hun har gjort sig om sit og Bills eftermæle, hvis hun taber valget. Hvis hun får nomineringen af Demokraterne, og hun alligevel ikke kan vinde nu, hvor Republikanerne står så historisk dårligt i meningsmålingerne. Og om hvilke tanker hun har gjort sig om partiets fremtid.

 

Kan Danmarks oppositionsleder og statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt, lære noget af Hillarys historie og situation?

- Hillarys evne til at komme igen, hendes målrettethed, fokus og hårde arbejde- på trods af til tider massiv modvind og meget hårde personlige angreb- er vel forbilledligfor alle politikere.Og måske særligt inspirerende for demi opposition.Vi har en tendens til at pudse den skandinaviske ligestillingsglorie, men vi har altså stadig til gode at se en kvinde i spidsen af dansk politik, siger Sarah von Essen.

 

Umoderne ydmyghed

Sarah von Essens tilgang til sit stofområde er præget af en stor del ydmyghed, og det er en befrielse i disse tider med tusinder af selvudråbte kommunikations- og kampagnekonsulenter. I bogen træder von Essen et skridt tilbage og lader korrespondenterne om at tage ekspertrollen på sig og vurdere og konkludere på fortællingen om Hillary.

 

For den erfarne Hillary-læser er der ikke meget nyt i bogen. Men her kan bogen virke som en opsamling af den meget litteratur, der skrives om Hillary, og som et inspirerende studie i moderne valgkampsstrategi.

 

For den mindre erfarne, men interesserede læser af amerikansk politik og historie illustrerer bogen på en pædagogisk måde en æra i amerikansk politik, de glade halvfemsere med ægteparret Clinton ved roret. Vi kommer omkring Lewinsky, Whitewater, Kenneth Starr og en sundhedsreform, som Hillary som førstedame aldrig skulle have involveret sig i. Vi hører om sex som snubletråde i amerikansk politik, om spin, løgn, skiftende frisurer og cigarer. Og om ægteparrets smagløse (sydstats)indretning af Det Hvide Hus.

 

Kampagnen Hillary

Men vi kommer også op i nutiden med den nye fortælling om Hillary; hendes forvandling fra førstedame til New Yorks første kvindelige senator, om refleksfeminisme hos de kvindelige vælgere. Om moderne kampagnetips og tricks, om hvordan hun har prøvet at forsøgt at tale jiddisch, når hun er en lyshåret velhavende protestant fra Midtvesten. Om de udspekulerede smædekampagner, hendes politiske modstandere strikker sammen. Og om små, men sigende beskrivelser af kandidaten, som fx at hun aldrig viser sig offentligt med mad i munden!

 

Selvom historien Hillary er en kvindepolitisk historie om moderne kvinderoller, så taler kombinationen Bill og Hillary og de nye kønsroller, som også de amerikanske mænd står overfor i dag - til den mandlige læser også. Hillarys fortælling er et udtryk for det universelle skisma, der findes ved at være en person af kød og blod, som konstant bliver kunstiggjort, fordi hun som en offentlig person i et af verdens mægtigste lande ved hvert et skridt og åndedrag skriver sig selv ind i historiefortællingen Hillary.

 

Læs mere:

Hillary Rodham Clinton – en politisk biografi

Af Sarah von Essen med bidrag fra Steffen Gram, Frank Esmann, Torsten Jansen, Thomas Falbe og Kim Bildsøe LassenDR 2007

Vejl. pris 249 kr.

 

Links:

Hillary Clintons kampagnesite

Interview med Sarah von Essen om bogen på DR

Journalist på Berlingske Poul Høis blog om Hillary-træthed

Meningsmåling i Washington Post der falder ud til Hillarys fordel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også