5 gode jobsøgningsråd til dig som nyuddannet kommunikatør

Specialet er afleveret. Kandidatfesten er overstået. Sommeren går på hæld, og jagten på drømmejobbet skal nu for alvor sættes ind. Men hvordan nailer man det første voksenjob som nyudklækket kommunikatør?
Det kan virke uoverskueligt og næsten angstprovokerende at skulle ud på arbejdsmarkedet efter at have været på skolebænken i flere år. Derfor har vi samlet 5 gode råde til dig, der er nyuddannet kommunikatør og jobsøgende.
Det kan virke uoverskueligt og næsten angstprovokerende at skulle ud på arbejdsmarkedet efter at have været på skolebænken i flere år. Derfor har vi samlet 5 gode råde til dig, der er nyuddannet kommunikatør og jobsøgende.
af Anne Lerche, Randi Hovmann
1. Sæt kaffemøder op
Når man skal vælge sin jobsøgningsstrategi, starter mange med den reaktive tilgang, hvor man ’svarer’ på de jobopslag, som arbejdsgiverne sender ud i æteren. Men hvorfor ikke i stedet vælge den proaktive tilgang og selv tage styringen over jobsøgningen?#REKLAMEPLADS#
 
Det kan man fx gøre ved at invitere sig selv på kaffemøder i de virksomheder, hvor man godt kunne tænke sig at arbejde. De fleste vil som regel gerne tale om sig selv, og når du inviterer dig selv på en kop kaffe hos en virksomhed/organisation, får du lynhurtigt et indtryk af stemningen på arbejdspladsen og en langt bedre fornemmelse for, om det er en arbejdsplads, der passer til dig.
 
Samtidig fungerer kaffemøder ofte langt bedre end de klassiske uopfordrede ansøgninger, som er rigtig nemme at takke nej til. Med et kaffemøde får du hurtigere foden indenfor virksomhedens døre, og de får sat ansigt på dig. Desuden får du lov at fortælle om, hvilke kompetencer, du kan bringe ind i virksomheden. Måske står virksomheden endda over for snart at besætte en stilling, der endnu ikke er slået op. Så er det nærliggende at ringe til dig, som lige har vist interesse for netop dem.
 
 

Et kaffemøde kan være en optimal måde at møde potentielle nye arbejdsgivere. Dermed kan du også aflure, hvordan virksomheden er som arbejdsplads. via GIPHY

 
Gå i gang med det samme med at sætte kaffemøderne op. Folk har ofte travlt, men det giver dig et kæmpe boost at få mødedatoerne i kalenderen og opleve positiv respons. #REKLAMEPLADS#
 
2. Jo – du har et netværk
Selv om du endnu ikke har prøvet kræfter med arbejdsmarkedet efter endt uddannelse, har du sikkert relevant erfaring at trække på fra studiejobs, frivilligt arbejde eller andre aktiviteter, hvor du har mødt en masse mennesker gennem tiden. Måske arbejder din bedste vens storesøsters kæreste på netop din drømmearbejdsplads?  
 
 

Kontakter, kontakter, kontakter! Dit netværk er formentlig større, end du lige går og tror, så få et overblik over det. Der er stort potentiale i et stærkt netværkvia GIPHY

Gå derfor som noget af det første i gang med at kortlægge/mappe dit netværk, og find ud af, hvor du kender nogen, som kender nogen, og gør også brug af dit netværks netværk. Langt de fleste er glade for at kunne hjælpe. Derfor vil de som regel gerne introducere dig til deres kontakter, når du skal sætte de førnævnte kaffemøder op eller stille spørgsmål om et allerede opslået job, som du vil søge.
 
3. Brug LinkedIn aktivt
LinkedIn er et effektivt værktøj til at kortlægge sit netværk og få et overblik over, hvilke virksomheder, man selv eller ens netværk har forbindelser med. På LinkedIn kan man også få nyttig information om virksomhederne og finde ud af, hvem der står i spidsen.
 
Det er let at opdatere sin profil, og det betaler sig, idet modtagerne af invitationer til kaffemøder sikkert vil tjekke dig ud på LinkedIn. Derfor – sørg for at din profil er opdateret. Du finder 5 gode råd her.
 
 

LinkedIn giver både jobsøgende og virksomheder mulighed for at undersøge, hvorvidt der er et potentielt match mellem parterne. Så kom i gang med din LinkedIn-profil det kan virkelig betale sig! via GIPHY 

 
4. Sæt din jobsøgning i system
Et vigtigt element, når man er jobsøgende på fuld tid, er hele tiden at have fornemmelsen af fremdrift og opleve resultater af sine forskellige jobsøgningsaktiviteter. Derfor er det en god ide at sætte jobsøgningen i system. Det kan man eksempelvis gøre i et Excelark, hvor man lister virksomheder, jobsøgningsaktiviteter, datoer, og hvornår man skal følge op osv. Det giver en fornemmelse af, at man hele tiden rykker sig.
 
 

Sæt tingene i systemer, og strukturér din jobsøgning. Det giver nemlig en fornemmelse af fremdrift, hvilket kan motivere din jobsøgning yderligere. via GIPHY

 
5. Få dig en mentor
Endelig er det en god ide at få sig en karrierementor, som kan hjælpe med at bakke dig op, og som du kan sparre med undervejs i jobsøgningen. Mange uddannelsesinstitutioner og fagforeninger tilbyder mentorordninger. Du kan også selv kontakte en i dit netværk og spørge, om vedkommende har lyst til at være mentor for dig i en periode.
 
 

At skaffe sig en mentor kan være en rigtig god idé, og mange uddannelsesinstitutioner har mentorordninger, som man som tidligere studerende frit kan benytte sig af. via GIPHY

 
Vælg en mentor, som er nogle skridt længere fremme i sin karriere end dig selv, og som har erfaringer i fx en bestemt branche, som chef osv. Husk, at det er ikke mentorens rolle at skaffe dig et job. Din mentor er en ekstra støtte og sparringspartner i din jobsøgningsproces. Mentorer får selv også stor værdi ud af at have dig som mentee i en periode. Fordi det både er en stor glæde at kunne hjælpe gode folk på vej mod drømmejobbet og at høre, hvad der rører sig hos en yngre generation. 
 
Held og lykke med jobjagten!
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også