Information First

Skrevet af
Information er undervurderet og overset som virksomheds ressource. På trods af at den stigende afhængighed af informations teknologi betyder, at informationer er blevet vigtigere end nogensinde før. Bogen ”Information First” søger at give informationer deres velfortjente første prioritet. Bogen er skrevet af, de to konsulenter Roger og Elaine Evernden. Den søger at give en grundig gennemgang og introduktion til hvordan man udnytter informations potentialet i virksomheder, og skaber den nødvendige forandring ved at kombinere informationsarkitektur med knowledge management. Alt i alt en fremragende introduktion og brugsbog til dem som ved, at informationer er den forskel som gør en forskel.

Ledelsesperspektivet er både bogens styrke og dens svaghed.
I dette perspektiv bliver informationsarkitekturen et middel, som kan bruges til bedre vidensstyring i en organisation. Styrken ved denne indgangsvinkel er at organisationers arbejde med vidensstyring ikke kun opfattes som teknologi, men også forholder sig til vidensstyring som ledelse. På den måde opstår muligheden for at kombinere et perspektiv på ledelsen og organisationen med et fokus på informationsarkitekturen.
En svaghed ved dette perspektiv, som paradoksalt nok også er dens styrke, er at perspektivet tager udgangspunkt i ledelsen. Informationsarkitektur forskydes i denne dimension og generaliseres til at være knowledge management på bekostning af at se informationsarkitektur som websider og indhold.

De 8 dimensioner
Bogen består af forskellige dele.
Første halvdel af bogen forklarer hvad Informationsarkitektur handler om. Forfatterne benytter sig i deres forklaringer af begrebet af analogier og metaforer.
I denne del beskriver forfatterne hvor vigtigt det er for virksomheder med en struktureret og skematisk tilgang til information. Ifølge forfatterne er det den vigtigste forudsætning for en effektiv videnshåndtering. Den skematiske tilgang består i at se informationsflovet i virksomheden i 8 forskellige dimensioner; gruppering, forståelse, overlevering, udvikling, viden, ansvar, proces og metaniveauer. Hvis man tager udgangspunkt i disse 8 dimensioner får man automatisk et langt bedre overblik over virksomhedens informationer. De 8 dimensioner er således forudsætningen for at en virksomhed lever op til bogens titel og imperativ: Information first.

Endelig en konkret og anvendelig indgang til vidensstyring
Anden halvdel af bogen beskriver de mere praktiske aspekter af Informationsarkitektur. Her ligger grundsubstansen i bogen og her beskrives alle de praktiske opgaver kort og kontant. Her er samlet gode råd til hvordan man laver informationsmapper, eksempler på informationskategorier, checklister og rammerne for enhver form for arbejde med informationsarkitektur. Denne del af bogen er proces orienteret og praktisk på en befriende let tilgængelig måde.

Vores første valg som introduktion til knowledge management
”Information First” giver en god introduktion til disciplinen informationsarkitektur. Dog mangler der en dybere beskrivelse i hvilken rolle knowledge management spiller og hvordan informationsarkitektur klassificeres i forhold til det større spørgsmål om virksomhedens samlede vidensstyring. Desuden nævnes der værktøjer, man kan bruge til at udnytte informationer bedre i virksomhederne, men en dybere undersøgelse af hvordan disse værktøjer virker er der ikke beskrevet. Bogen mangler således lidt empiriske eksempler, men er klar i brug, i modsætning til meget andet tågesnak om viden og vidensledelse. Derfor er Information first vores første valg når det gælder et kvalificeret bud på vidensstyring i enhver virksomhed.

”Information First”
Roger Evernden og Elaine Evernden
Forlaget Butterworth-Heinemann
256 sider
Pris 19,99 £


Se her forlagets hjemmeside hvor "Information First" kan købes.

Se her Amazon hjemmeside, hvor bogen "Information First" kan købes.

Se her forfatternes hjemmeside.

Her kan du downloade Mørk & Munks workning paper om definitionen på Informationsarkitektur: IA, I AM

Mere info:

Information Architecture Library - all online ressources

Boxes and arrows - godt online tidsskrift om IA

Den internationale sammenslutning af Informationsarkitekter. Forening og god vidensportal

Den klassiske. Lidt forældede og traditionelle bog om IA som webdesign: Information Architecture for the World Wide Web: Designing Large-Scale Web Sites

En kort og god introduktion til IA som profession, fænomen og historie. Nb: Ikke praktisk anvendelig

En tør, men god intro til Zachmans Framework: Building Enterprise Information Architecture: Melissa Cook

God antologi om Knowledge Management & IA:

Resurser centeret i det konsulent firma som Alan Gilchrist arbejder i :TFPL

Alle oplæg fra 1. Konference om Informationsarkitektur i Danmark: DFDF

Adrian Price: Hvad er IA? Struktur for et websteds informationsarkitektur

En kort introduktion til begrebets historie:A Brief History of Information Architecture

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

38 JOB

KOMMUNIKATIONSRÅDGIVER

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Studentermedarbejder

Frist: 15. december

Social Media Manager

Frist: 12. december

Digital Marketing Specialist

Frist: 9. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.