Hvilken farve er din Facebook-status?

Tankevækkende, aktuelle og velformulerede statusopdateringer spreder sig nu viralt på Facebook. Der er tale om politiske eller sociale "kædebreve" eller rettere kædereaktioner, som ikke føles som spam. En ny genre med store potentialer er født. Og for at være med behøver man ikke skrive langt. Nogle statusopdateringer består for tiden blot af et enkelt ord, nemlig navnet på en farve.
af Helene Støvring

Black.
Red.
White.

Hov, hvad sker der lige her? Den seneste tid har der bredt sig et underligt fænomen på Facebook. Flere og flere kvinder er begyndt at skrive en farve som deres status. Blot en enkelt farve, intet andet. Ingen forklaring og ingen kommentarer. Og hvad er det så, alle disse kvinder deler med verden? Det er såmænd farven på deres bh, og formålet er at skabe opmærksomhed omkring brystkræft.


Facebook gruppen "Breast Cancer Awareness. I updated my Status with my Bra Colour" var med til at accelerere spredningen af statusopdateringen.

Ingen ved, hvem der startede opdateringerne. Kun at de er spredt via en e-mail, som opfordrede kvinderne til at skrive deres bh-farve for at "lave lidt sjov, få folk til at spekulere på, hvad det betyder, og sprede opmærksomhed omkring brystkræft". Hvem, der skrev mailen, vides ikke. Men en kvinde i England lavede hurtig en gruppe ved navn "Breast Cancer Awareness. I updated my Status with my Bra Colour". Hun gør det dog klart, at opdateringerne ikke er hendes idé. På få dage kom der mange lignende grupper og naturligvis også enkelte, der handler om, at man netop ikke skal skrive sin farve.

Virale statusopdateringer
Bh-farvernes udbredelse illustrerer en trend. Facebook-opdateringer er ved at blive langt mere end indforståede halvfilosofiske bemærkninger, eller anekdoter om, hvor fuld man var i går, eller fortællinger om det sidste nye, ens børn har sagt.

Opdateringer er inddraget som effektivt redskab til politisk kommunikation. De seneste par måneder er det, man kan kalde "virale statusopdateringer", blevet mere populært. Der er her tale om statusopdateringer, som specifikt er lavet til at blive spredt. Det er ligesom de e-mails, der tidligere var så populære, og som man skulle sende videre til alle i sin adressebog for at sprede budskabet om et lille barn, der havde brug for donormarv, eller om en overset borgerkrig i Afrika. De mails modtager man ikke rigtig mere, fordi folk simpelthen ikke gider sende dem videre. Vi får så meget spam i vores inbox, at mange mails ikke bliver læst, og så tager spamfilteret i øvrigt også ofte kædebreve, før de overhovedet når så langt. Samtidig er det dårlig stil på den måde at prædike for sine venner.

Det er her, statusopdateringerne kommer ind i billedet. De er nemlig hverken spam eller prædiken - det er udelukkende ens egen profil, man ændrer. At folk har valgt at følge med i den, er deres sag. Virale statusopdateringer er kort sagt kædebreve uden spam, og de har et kæmpemæssigt potentiale.

Virale statusopdateringer er kun i deres spæde start på Facebook. Her er to eksempler:

"We are only as strong as the weakest among us"
I forbindelse med debatten om reform af det amerikanske sundhedsvæsen blev følgende status meget udbredt:

"No one should die because they cannot afford health care, and no one should go broke because they get sick. We are only as strong as the weakest among us. If you agree, please post this as your status for the rest of the day".


Det demokratiske parti i USA brugte Facebook-status til at sprede budskabet om behovet for reform i sundhedssektoren

Det var samtidig med, at sundhedsreformen blev meget kritiseret, og demokraterne havde svært ved at generobre dagsordenen. Ideen var derfor formentlig at få fokus på behovet for reform.

"Jeg er Kurt Westergaard"
For ganske nylig var denne status ret udbredt i Danmark: "Jeg er Kurt Westergaard". Det var en reaktion på mordforsøget på tegneren, og i nogle tilfælde var der en uddybende kommentarer:

"Skriv 'Jeg er Kurt Westergaard' i din statusopdatering på fredag (8/1) Denne gruppe handler IKKE om, hvorvidt du er for eller imod Muhammed-tegningerne. Den handler om at støtte en medborger, der er i livsfare, fordi han har brugt sin ytringsfrihed. Fredag d. 8/1 laver vi en virtuel demonstration, hvor alle skriver 'Jeg er Kurt Westergaard' i deres statusopdatering. En for alle og alle for en - så invitér alle dine venner".


"Jeg er Kurt Westergaard"-statusopdateringen spredte sig som en virtuel demonstration til støtte for Muhammed-tegneren Kurt Westergaard den 8. januar 2010.

Langt de fleste havde dog ingen forklaring tilknyttet deres status, og det var sådan set heller ikke nødvendigt. Budskabet talte for sig selv.

Rekruttering og fundraising via viral statusopdatering
Politisk kommunikation via statusopdateringer vil blive stort i år. Det er nemlig et meget effektivt redskab. Det er gratis og har ubegrænset potentiale til at sprede sig. Samtidig er det enormt troværdigt, idet det kommer direkte fra folks venner og bekendte. Det kan bruges til at skabe opmærksomhed omkring en bestemt begivenhed eller sag, men også for eksempel til fundraising.

Kan man lave opdateringerne interessante nok til at få folk til at lave en Facebook-søgning på dem, kan man endda lede folk direkte til ens gruppe. Her kan man rekruttere, fundraise eller bare give yderligere information. Så længe virale statusopdateringer ikke er et mere udbredt fænomen, er der også gode muligheder for at komme i pressen. Fænomenet med bh-farver har således både været i Washington Post, en blog på Newsweek, Kanal 4 i England, og nu også her på Kforum.

Forudsætninger for viralitet
Det er naturligvis ikke nemt at få folk til at sætte et budskab i deres status. Det betyder jo de facto, at de bliver ambassadører for en sag. Det er derfor heller ikke alle, der har det lige let. Det vil i sagens natur være nemmere for velgørende organisationer end for partier at få deres budskab på folks status. Men som eksemplet med sundhedsreform i USA viser, kan alle være med, hvis de gør det godt. Der er ingen facitliste, men her er nogle af de ting, der kendetegner opdateringer, som har succes med at blive virale:

• De er tankevækkende
• De er aktuelle
• De er velformulerede
• Det er tydeligt, at de er lavet til at blive kopieret
• De afspejler en holdning, folk gerne vil identificeres med.

Statusopdateringen om Kurt Westergaard bredte sig formentlig, fordi den var meget aktuel, godt formuleret og gav umiddelbar mening. Denne type opdatering sender et klart signal, som viser, at man tør stå ved sine meninger, og at man er godt informeret. Da jeg spurgte en af mine Facebook-veninder, hvorfor hun havde lavet statusopdatering om Kurt Westergaard, sagde hun, at den "gav stor mening" for hende, og at "det var en fed update, især nu hvor han er blevet angrebet personligt."

Leg med det kryptiske
Fænomenet med bh-farver gav ikke umiddelbar mening, men bredte sig alligevel som en steppebrand. Og det var måske netop, fordi opdateringerne var så kryptiske. Det krævede en smule indsats at finde ud af, at det faktisk drejer sig om bh-farver, og at formålet er at skabe opmærksomhed omkring brystkræft. Og har man først gjort sig den ulejlighed, er man allerede blevet lidt 'insider' og er derfor motiveret til selv at ændre sin status, så andre kan se, at man har forstået budskabet, er med på en ny trend og tilmed støtter en god sag.


Det kryptiske i de mange statusopdateringer kun med farver var med til at pirre interessen hos de endnu ikke indviede.

Denne tilgang fungerer dog formentlig bedst, når det drejer sig om en meget kendt sag som brystkræft, og når forbindelsen giver umiddelbar mening, når man opdager den. Som det er tilfældet med forbindelsen mellem bh'er og brystkræft.

Det virker
Når en effektiv opdatering først er blevet viral, spredes den af sig selv fra venner til venner, men den skal selvfølgelig lige skubbes i gang. Dette gøres typisk via en god kort mail til ens Facebook-venner og via allerede eksisterende grupper og fan pages.

Er man i tvivl om, hvorvidt det er besværet værd, kan man blot kigge på fænomenet med bh-farver. Breast Cancer Awareness havde 135 fans om morgenen. Klokken halv fem samme aften var man oppe på 135.000 fans.

Virale kampagner får virus
Som med så mange andre internetfænomener har statusopdateringskampagnerne affødt modsvar fra dem, der er uenige. Der har for eksempel folk, der opdaterede deres status med teksten "jeg er IKKE Kurt Westergaard". I en lidt mere humoristisk sammenhæng fik statusopdateringskampagnen med bh-farverne også nogle sjove afgreninger:


En humoristisk videreudvikling af statusopdateringskampagnen for "breast cancer awareness". Læg mærke til datteren Erikas svar på sin fars status.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også