Hvem er din Gurus Guru?

Kforum spurgte nogle guruer, hvem deres guru var. Få svarede, men de, som meldte tilbage, svarede alt fra Far, Dronning Margrethe II, Reagan til en professor i generaliseret systemteori - hvad der tyder på, at der er lige så mange forskellige guruers guruer, som der er guruer. I de sydøstlige religioner er guruen ellers en fælles hellig gudelig lærer for alle. I Danmark er det mere jordnært en eller flere, vi synes, har gjort det rigtigt godt, og hvis tanker vi er på bølgelængde med. Der er hverken tale om coaches eller mentorer, men slet og ret personer, vi beundrer, fordi de gør (har gjort) et eminent forbilledligt arbejde. Her er listen med forbilledernes forbilleder til mental vejledning.

Morten Holms guru er Ronald Reagen

Ronald Reagen er den største kommunikatør, jeg nogensinde har oplevet. Jeg så Reagan i 1988 til et pressemøde i Det Hvide Hus sammen med Lars Kaspersen, dengang radikal folketingskandidat og nu Helle T.’s pressechef. Vi blev begge blæst ud af lokalet af hr. Reagan, og Lars sagde dengang, og har senere gentaget for mig, at Reagan også for ham er noget særligt på trods af ideologiske skel.

 

Morten Holm er direktør for Holm Kommunikation

 

Steen Hildebrandts Guru er Russel L. Ackoff

Russel L. Ackoff er professor i systemteori. Han er min store inspirationskilde, og specielt hans værk ”Redesigning the Future” fra 1974 er forrygende spændende læsning.

 

Steen Hildebrandt er professor i organisations- og ledelsesteori ved Handelshøjskolen i Århus

 

Henrik Dahls guru er Roland Barthes

Roland Barthes er „faderen“ til den moderne forståelse af myter. Har blandt andet skrevet ”Mytologier” (1969), der er en stiløvelse i essayistik: en perlekæde af små mesterværker.

 

Henrik Dahl er chefanalytiker i analysefirmaet Explora

 

Kresten Schultz Jørgensens guru er Bill Clinton

Ien kommunikationskontekst er og bliver disse tiårs største kommunikatør den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton. Clinton forekommer mig politisk-ideologisk, moralsk og retorisk/kommunikativt at være en levende inspiration for alle, der beskæftiger sig med kommunikation i en kompleks og global medievirkelighed. Perfekt som menneske? Næ, men i en konstant kamp for at blive klogere både på sig selv og det samfund, han er en del af.

 

Kresten Schultz Jørgensen er kommunikations- og marketingchef ved Det Kongelige Teater

 

Mie Femø Nielsen har ingen guru – men respekt for mange

Guru er jeg ikke. Guruer har jeg heller ikke. Men jeg har da dyyyb respekt for en mand som Steve Jobs, der ikke bare een, men to gange har været en drivende kraft i at gøre Apple til en overordentlig succesrig virksomhed. Konversationsanalytikeren Charles Goodwin imponerer mig med sine fascinerende analyser af multimodalitet i interaktion. Thomas Alva Edison har gennem utrættelig eksperimenteren forandret verden, og hans egenrådige mor er formentlig skyld i, at han kunne komme så langt, fordi hun selv underviste den stærkt ordblinde dreng, som hans lærere ikke mente, de kunne lære noget. Listen stopper af bekvemmelighedsårsager her. Heldigvis er verden fuld af dygtige mennesker, der rager op, og som vi andre kan lære af - eller blive inspireret af, bare fordi de er der og dermed viser muligheden for at være sådan. Ligesom verden heldigvis også er fuld af folk, der har gjort det muligt for enerne at rage op, fordi de ikke selv insisterede på at gøre det.

 

Mie Femø Nielsen er lektor ved Institut for Nordisk Filologi

 

Preben Sepstrups guru er Dronning Margrethe II

Helt aktuelt beundrer jeg Dronning Margrethe II, fordi fruen i sin Århus-Festuge-åbningstale skosede de mange, der lider af engelsk syge og måske helst er fri for, at det er alt for klart, hvad de mener. Det skulle være ret udbredt i kommunikationsbranchen, selv om der er gode danske ord for alt. Dronningen holdt sig dog til at spørge, hvorfor festugen kaldes Womania og ikke Kvinderier. Taler vi rent fagligt, så vil jeg altid være i gæld til professor emeritus Otto Ottesen (Handelshøjskolen i København og Universitetet i Stavanger).

 

Preben Sepstrup er ekstern lektor ved Institut for medievidenskab, Århus Universitet

 

Peter Bysteds guru er ikke guru, men arrogant på den fede måde

Guru-time is over. Lad os kalde det respekt. Per Mollerup har løftet dansk design op fra andedammen. Jeg har altid i hemmelighed misundt ham hans begavede og arrogante facon. Fornærmelser i telegramstil, foredrag spyttet ud med sydvendte mundvige og designløsninger, der udfordrer. Hvilket andet navn end HOME er muligt til en ejendomsmæglerkæde, hvilket andet navn end IF til et forsikringsselskab? Tirrende - og tankevækkende - at en cand. merc. har fostret nogle af Danmarks bedste og mest holdbare logoer.

 

Peter Bysted er direktør for Bysted A/S

 

Roy Langers guru er hans far

Min far: i ordets oprindelige betydning er en guru lærer, ekspert og rådgiver. Lige netop dette var min far for mig, indtil han døde alt for tidligt.

 

Roy Langer er professor i kommunikation ved RUC

 

Emilia van Hauen har to eventyrlige guruer

Det er Gandalf (Ringenes Herre) og Professor Dumbledore (Harry Potter) for deres enorme vid og evige søgen efter mere viden, deres integritet, overskud til at hjælpe andre mennesker, konstante nysgerrighed, mod og ikke mindst deres evne til at bruge alle deres evner i det godes tjeneste – blandt andet ved at sætte egne umiddelbare behov og ambitioner til side for at tjene en større, fælles sag. Og så synes jeg, det er så dejligt, at høj alder også er lig med høj værdi, noget vi desværre ikke vægter særligt højt i vores tid og del af verden. Når jeg bliver gammel, kunne jeg godt tænke mig at være en kvindelig Gandalf eller Dumbledore – selvom jeg har indset, at jeg aldrig vil nå dem til sokkeholderne.

 

Emilia van Hauen er sociolog og direktør for analysefirmat Indalo Institute

 

Bo Linnemanns guru er Tadao Ando

Min guru er Tadao Ando (japansk arkitekt), fordi han evner at bevise, at det allerenkleste også er det smukkeste.

 

Bo Linnemann er direktør for designfirmet Kontrapunkt

 

Henrik Qvortrups guru er Børge Outze

Informations navnkundige chefredaktør Børge Outze er min guru. Fordi han skrev de mest skarpe og velturnerede kommentarer i dansk pressehistorie.

 

Henrik Qvortrup er chefredaktør på Se og Hør

 

Torben M. Andersens guru er Jacques Dréze

Jacques Dréze var vejleder på min doktorafhandling. Han var fantastisk, fordi han har et enormt overskud og er et meget givende menneske både fagligt og socialt.

 

Torben M. Andersen er professor ved Århus Universitet og Velfærdskommissionens formand

 

Ole Thyssens guru er Niklas Luhmann

Jeg stiftede først meget sent bekendtskab med Niklas Luhmann, men mit møde med hans forfatterskab var utrolig forfriskende. Da jeg læste hans bog Soziale Systeme, som siden er oversat til dansk, oplevede jeg, at hver eneste side indeholdt nye måder at tænke ting på. Derfor er han blevet lidt af en guru for mig.

 

Ole Thyssen er professor ved Institut for Ledelse og Filosofi på CBS

 

Vincent F. Hendricks guru er Al Pacino i "Scent of a Woman"

I "Scent of a Woman" fra 1992 spiller Al Pacino en førtidspensioneret blind oberst, der er utrolig livsklog. Hans karakter er lidt guru-agtig for mig. For han er blændende begavet og retorisk utrolig dygtig. Karakteren er både frustreret og deprimeret, men har samtidig en stor livsglæde. Han rummer på forbilledlig vis alt det menneskelige: godt/ondt, sorrig/glæde.

 

Vincent F. Hendricks er lektor i filosofi ved RUC

 

Michael Jeppesens guru er Jon Asgeir Johannesson

Jon Asgeir Johannesson er min guru, fordi han bare gør ting. Han ejer snart hele verden og er på trods af det fuldstændig virkelighedsfjern. Han er sådan et menneske, som bare aldrig vil begå selvmord, fordi han ved, at verden ikke kan leve uden ham. Han er min guru, fordi han kun har læst 6 bøger og skeler. Den skelende islandske mangemillionær, der bare gør ting.

 

Michael Jeppesen er journalist på Ekstra Bladet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også