Hvad med en spandoktor?
Du har brug for en spandoktor

Politiske kandidater og aspiranter vælger i stigende grad at fokusere på, hvordan de kan kommunikere sig til magt. Et bedre og mere effektivt middel er imidlertid at fokusere på at kommunikere, hvem man er, og hvad man står for. Velkommen til SPAN.
Kære politiker. Du og jeg ved godt, at det er begyndt at rasle i de lokalpolitiske buskadser her 14-15 måneder inden kommunal- og regionalvalget. Landspolitikere skal ifølge medierne altid forholde sig til det hypotetiske scenarie, ”hvis der var valg i morgen”. Og for de glemte politikere nede i Bruxelles er der valg til parlamentet igen om et par år. Så den slags ligger altid i baghovedet på jer politikere. For hvordan skal du komme ind i politik, komme højere op eller simpelthen blive siddende, der hvor magten er? Derfor grubler du lige nu over, hvad din profil skal være, hvilke sager du skal koble dig på, hvordan du skal klæde dig, hvordan du skal formulere dig, og hvem du skal ses med og holde møder med?
 
De politiske budskaber er naturligvis også vigtige, men kommer lidt længere nede ad to-do-listen og afhænger både af den lokale dagsorden og af, hvad moderpartiet nu mener til den tid. Det er et spil, som nogle vil vinde, andre tabe. Du vil rigtig gerne vinde, ikke? Derfor går dine spekulationer i retning af, hvem du kan få til at støtte din valgkamp, hvordan du undervejs kan få hjælp af nogen, der har forstand på kommunikation, og hvem der skal betale?
 
Måske jeg må hjælpe dig lidt? Helt undtagelsesvis vil jeg gøre det gratis. Det gør jeg gerne, fordi jeg som kommunikationsfaglig ser den politiske kommunikation som et felt, der har enorm betydning for samfundets udvikling og indretning. Men også fordi jeg som vælger oplever visse tendenser i det felt, som vi vælgere – dem, du skal arbejde for – ikke kan være tjent med.
 
Først og fremmest: Du har brug for en spandoktor, ikke en spindoktor. Spin er en opreklameret luftballon, der kan eksplodere hvert øjeblik. Span er derimod et strategisk greb, som betyder, at du tænker i uendelig rækkevidde, brede horisonter og lange seje træk. Det har ikke en snus at gøre med noget, der bare snurrer rundt om sig selv i et par timer. Den gode nyhed er, at du måske slet ikke behøver at hyre nogen, hvis du forholder dig til disse enkle principper bag span, som i de fleste tilfælde står i modsætning til spin:
 
1. Kig ud
Du skal huske at se verden, som den er uden for korridorer og mødelokaler. Vores verden er ikke, som den ser ud på tv, eller som andre filtrerer den for dig gennem notater og presseklip. Du skal derfor vælge at lytte til mennesker, som har gjort det til et princip at vide, hvad der foregår blandt de folk, du ønsker at repræsentere politisk. Dem, hvis liv bliver påvirket af, hvordan du forvalter den tillid, vi viser dig ved at stemme på dig. Jeg vil desuden råde dig til, at du tager rygklappere med et gran salt. Hvis du allerede har magt, skal du huske, at det er de andre, dem, der har respekt nok for dig og det politiske system, der tør stille de rigtige spørgsmål. Den type kan hjælpe dig til at blive en værdig politiker.
 
2. Find dig selv
Du skal tænke nøje over, hvem DU er, hvad du er god til, hvad dine politiske mål er, og hvor din grænse går for at opnå dine mål. Det er helt sandt, når de siger, at du godt kan narre nogle mennesker nogle gange, men ikke kan narre alle hele tiden. Du vil blive opdaget hen ad vejen, hvis du ikke har set dig selv i spejlet og fundet ud af, hvor dine styrker og svagheder er.  Det er især gennem denne span-øvelse, at du kan blive din egen doktor og finde ud af, hvad der virker for dig.
 
3. Tal pænt og vær ærlig
En spindoktor vil nok forsøge at få dig til at lyde skarp, angribe dine modstandere eller svare kækt igen. Måske også lære dig at tale om os andre, vælgerne, som en fiktiv målgruppe, som ingen helt genkender sig selv i. En spindoktor vil forsøge at skjule dit store temperament, din tidligere depression, dit skabs-dit eller skabs-dat, dine sidespring eller din hang til dametøj. En spandoktor derimod vil forvisse dig om, at danskerne mest er formiddagsblads-forargede, men ret large og rummelige, når det kommer til stykket. Hvad vi vælgere ikke kan lide, er kujoner, magtmisbrugere og folk, der bryder loven. Ifølge span-teorien skal du derfor anerkende, at hver enkelt af os, du skal tjene, selv har og ønsker at have handlemuligheder i vores eget liv. Når det kommer til stykket, har vi faktisk slet ikke lyst til at vente på, at du kommer og redder os.
 
4. Tal op
Så giv os dog noget at tro på, for fanden da. Vi bliver irriterede, utålmodige og nedtrykte af al den jammer. Giv os derimod indtryk af, at du har nogle idéer og planer med dit virke. Vi kan leve med meget, hvis vi får indtryk af, at du gør dig umage og er realistisk i forhold til, hvor meget vi kan ændre på den nuværende situation lige her og nu. Ifølge span-strategien skal du også vise os, at du er parat til at lære noget. Giv noget af dig selv. Risikér noget. Ros andres gode initiativer, ikke mindst andre partifællers, selv om du ikke selv får æren. Fortæl os, at du virkelig tror på, at vi sammen og hver især kan gøre noget mere – at vi har evnerne og kræfterne til at komme videre sammen, med eller uden krise. Mind os om, at ingen er døde af at æde, drikke, forbruge eller eje lidt mindre – at vi som danskere har klaret os for mindre, end vi har nu.
 
5. Tag os alvorligt
Lad være med at lefle for dine vælgere, vi er ikke idioter. Vi tror ikke på luftkasteller, men på realpolitiske tiltag, som måske, måske ikke, virker. Bare du prøver. Og vi kan altså godt høre, når du er hul og lokker med noget, du ikke selv tror på, eller som du bare lige smider på bordet, fordi du tror, vinden blæser i den retning i dag. Når én eller anden fokusgruppe siger dit eller folkestemningen på de sociale medier siger dat: Knib dig i armen og tænk: Hvad synes jeg egentlig selv? Hvordan harmonerer det med det, jeg tror, at jeg kan udrette?
 
6. Vær et menneske
Reagér intuitivt og følelsesmæssigt på de ting, der opstår. Vær klar til at smide, hvad du har i hænderne, for at gøre en forskel. Sæt dig ind i sagerne, tal med nogle folk uden for dit eget miljø, også uden for borge og rådhuse. Få nogle ideer fra folk, som ikke har noget i klemme. Dit vid kan kun blive større af at diskutere med andre, som ikke er viklet ind i alle mulige interessehensyn. Og, please, fri os for at give andre politikere skylden for problemer, som også findes andre steder på kloden. Vis i handling. Vis, hvem DU selv er.
 
7. Smid masken
Et eller andet sted er vi vælgere ret ligeglade med, hvordan du ser ud. Du kan slippe af sted med lidt af hvert, bare vi kan mærke dit jeg. Faktisk er det sådan, at vi indimellem falder pladask for personer, som ser bedre ud indvendigt end udvendigt. Det giver selvfølgelig lidt modstand, hvis du aldrig skifter sweater, eller bærer de samme briller som resten af dit parti. Men du behøver på den anden side ikke hele tiden at være klædt på, som om du er på vej til bal eller internationalt topmøde, ej heller som om du kommer lige fra frisøren. Vi har noget med autenticitet, der fascinerer os.
 
8. Tænk, mens du taler
Tal for pokker, så vi kan forstå det. Forbehold, floskler og fraser er det værste, vi ved. Indstuderede sætninger, som du siger igen og igen, uden forbindelse til din sjæl, er ved at kede os ihjel. Næste gang du siger, at du vil gøre ”noget for samfundets svageste” eller ”vi taber de unge på gulvet”, så propper vi en klud i munden på dig. Men o.k., dum dig bare en gang imellem, vi skal nok elske dig alligevel. Især hvis du sværger at tro og mene det, du siger.
 
9. Omfavn de andre
Span-strategien betyder også, at du skal åbne dig, skabe nye alliancer også med folk, du ikke havde forestillet dig. Du må gerne sige noget beroligende, rart eller positivt indimellem. Du kan også rose noget, som andre har gjort – også nogen, der ellers ikke mener det, du gør. Når du vil udtrykke dig om noget, du brænder for, så tal om det, du vil, ikke om dem, der er skyld i, at lortet sejler. Vi, der skal høre på dig, bliver lammede af hele tiden at skulle hade hele grupper af mennesker, vi ikke kender. Hvis du synes, noget er problematisk eller kan ses på flere måder, så sig det – også selv om det ikke er politisk korrekt eller i overensstemmelse med din partibog. Når det kommer til svære samfundsspørgsmål, virker det decideret stupidt at være skråsikker.
 
10. Led og lær os
Tegn et billede af det samfund, du ser foran dig og tror på. Skab billeder i vores bevidsthed, så vi også kommer til handle på en anden måde i vores hverdag. Vi har indimellem behov for at se nogle gode konturer for morgendagen og bevare et håb for fremtiden. Vi har ikke spor imod et kærligt spark bagi eller at give en hånd med. Vi behøver ikke store tal og løfter smidt i hovedet, hvis bare dine øjne skinner og du virker tillidsvækkende, mens du fortæller.
 
Alt det her er gratis, men det lægger selvfølgelig et stort ansvar på dine egne skuldre for, hvorvidt du kan vælges og blive en god politiker. Hvis du ikke kan finde ud af noget af ovenstående, skal du slet ikke stille op til noget som helst valg. Men tak, fordi du overvejede at arbejde for os.
 

Relaterede artikler

Spindoktorernes bibel - De danske ministre bliver mere og mere afhængige af deres særlige kommunikationsrådgivere, spindoktorerne. I dag udkomme...

Giv din stemme

8 stemmer
4,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

57 JOB

Communications Manage

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Pressekonsulent og taleskriver

Frist: 26. september

Studentermedhjælper

Frist: 21. september

Praktikant

Frist: 8. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.