Amazon eksperimenterer i USA med droneteknologi. De forestiller sig, at du kan bestille varer på deres website, og få dem leveret inden for 30 minutter, hvis du bor i et byområde.
Den video, de lavede for at illustrere projektet, er set 14 millioner gange og meget omdiskuteret. Sagen er nemlig, at kommerciel brug af droner slet ikke er tilladt i USA, og at FAA (luftfartmyndighederne) tilsyneladende ikke ser den store interesse i at fylde luftrummet over storbyer med droner.
Udfordringerne
Og så er vi fremme ved udfordringerne – for hvem og hvordan skal brugen af droner reguleres? I forbindelse med denne artikel talte jeg med Jakob Elmkær Hansen, som er kommunikationskonsulent i UAS Denmark (der var forkortelsen igen – unmanned aerial systems), som er en netværksorganisation for virksomheder, der bruger droner/ ubemandede fartøjer kommercielt. UAS Danmark holder til på Fyn, hvor den tidligere Beldringe Lufthavn (nu H. C. Andersen Airport) er omdannet til en testlufthavn for droner. Her vil man udvikle en droneklynge, hvor virksomheder etablerer virksomhed, tester deres droner og mødes i netværket for droner. Lige nu er der over 55 medlemsvirksomheder – blandt andet seks universiteter, producenter, udviklere, end-users som for eksempel Rigspolitiet, Beredskabsstyrelsen, Københavns Brandvæsen og verdens største flyproducent amerikanske Boeing.
Jeg spurgte, hvad de største udfordringer er for branchen, og lige nu er det formodentligt, at der ikke er en egentligt lovgivning på plads. Alle, der flyver kommercielt med droner i Danmark, skal have en dispensation fra de gældende regler. Dispensationen udstedes af Trafikstyrelsen, og man skal til flyveprøve, ligesom der skal udarbejdes en driftshåndbog, hvor de droner, man flyver med, beskrives teknisk, ligesom det skal dokumenteres, at man tager sikkerhedshensyn og opfører sig forsvarligt, hvis man flyver i bymæssig bebyggelse. Det ville selvfølgelig være meget lettere for branchens aktører at komme i gang, hvis der var et fast regelsæt, som man bare kunne følge.
Grunden til, at Trafikstyrelsen er strikse med reglerne, er, at droner har en anden udfordring – nemlig sikkerhed. Jakob Elmkær Hansen fortalte, at man håber på, at den teknologiske udvikling vil medføre, at droner om ganske kort tid er så intelligente, at de selv kan undgå sammenstød. Men lige nu er dronernes sikkerhed afhængig af piloter, som skal sikre, at dronen viger for andre objekter og lander sikkert. Af samme grund må man i Danmark ikke flyve med en drone, som man ikke har visuel kontakt til. Det betyder, at AirDog-dronen ovenfor (som automatisk følger dig, mens du dyrker sport) formodentlig vil være forbudt i Danmark, da du ikke både kan cykle sikkert og have konstant visuel kontakt med dronen.
Droner er stadig et ret nyt fænomen, og det må også forventes, at der kommer udspil til fælles europæiske regler. Så indtil videre er det Trafikstyrelsens regler, der gælder.
Privatlivets fred og frihed til at lege med legetøj
En større udfordring er det nok, at det er de færreste private, som køber en drone til at lege med i haven eller på stranden, som kender reglerne. Der skal være 150 meter til bymæssig bebyggelse, man må ikke flyve i nærheden af større offentlige veje, og der skal minimum være fem kilometer til nærmeste lufthavn. Man må ikke flyve højere end 100 meter. Det er heller ikke tilladt at filme andre mennesker på stranden – eller at kigge ind i naboens have, hvilket jo kan være svært at undgå, hvis man lige skal teste, om dronen nu også kan nå de 100 meter op i luften, som producenten reklamerer med.
I sidste uge delte Suzanne Bjerrehuus en video på Facebook, hvor der fløj en drone henover hendes sommerhushave:

BT samlede straks historien om ’overvågning’ af Suzanne Bjerrehuus op – i realiteten ved ingen, om der var kamera på dronen, men overraskelsen over at blive overfløjet ved eftermiddagskaffen forstår man godt
Denne sommer vil temmelig sikkert byde på flere gode historier om, hvordan droner overskrider vores grænser på stranden, hvordan de larmer og forstyrrer lyden af bølgebrus, og hvordan de gør os utrygge i haverne, når vi solbader. Man kan også frygte historier om droner, der falder ned og rammer hårdt fra stor højde, når piloten på jorden mister kontrollen og ikke har overvejet, at sommerhusområdet måske ikke var det rigtige sted at blære sig med det nye legetøj.
Droner i Danmark
Det teknologiske potentiale er stort, men markedet er udefineret – og risikoen for overskridelse af privatlivets grænser og ulykker følger med, uanset hvem der opererer. Man kan ønske, at branchens aktører forstår nødvendigheden af at holde afstand og arbejde med sikkerhed samt kommunikerer fordelene klart og tydeligt. Og når man fra statens side ikke bare forbyder droner, er det selvfølgelig, fordi der er et teknologisk potentiale, muligheder for vækst og arbejdspladser, og fordi man godt er klar over, at hvis man tillader kommercialisering, så har man også mulighed for at være et land, hvor teknologien ikke bare købes hjem fra udlandet, men også udvikles lokalt. I Danmark er det værd at følge bornholmske LittleSmartThings, som udvikler deres egne droner for at opnå præcis de flyveegenskaber, der efterspørges af industrien. Og i Støvring arbejder virksomheden Skywatch med droner til brug i beredskabstjenesten 100 procent ’Made in Denmark’.
Dronerne kommer, kig op og nyd teknologien, men husk at holde afstand til naboen og at holde øje med verden omkring dig, når du flyver ud for at se det hele lidt oppefra.
_________________________________________________________________________________________
Links
Regler for flyvning med droner:
AirDog – en drone til løbeturen
Aktører:
TED - Raffaello D'Andrea: The astounding athletic power of quadcopters
DBI Brand & Sikring - nr. 2 - juni 2014
Droner - øjet i det høje
DJI Phantom - Niagara Falls
Drone's eye view of Burning Man 2013