Helle Fiskefrikadelle

Henrik Dahl kigger med i privaten hos Helle Thorning-Schmidt. Han mener, at hun klarede sig pænt igennem et underholdningsprogram, der kredsede om privatlivet. Mysteriet er dog, hvorfor hendes rådgivere har ment, at det er passende for hende at ’co-brande’ sig med en så flad og ligegyldig person som programmets unge journalist.
af Henrik Dahl
TV2 har fået den idé, at en Felix Smith, vist kendt fra tv, skal ”flytte ind” hos nogle andre mennesker, der også er kendt fra tv. Et par stykker, som for eksempel Anders Matthesen, virker spændende. Andre har en personality magen til den, Felix Smith åbenbarede i debutprogrammet med ingen ringere end statsminister Helle Thorning-Schmidt: flad og ligegyldig.
 
Heeelt afslappet og i matchende rødt optræder to celebrities sammen. Det er celebrity-statsministeren til venstre. TV2-programmet ’Felix flytter ind’ – hos Helle Thorning-Schmidt blev sendt den 11. oktober 2012. Se det her
 
Det er svært at tage stilling til første udgave af ’Felix flytter ind’, fordi programmet i sin form var mislykket. Af gode grunde kunne statsministeren nemlig ikke afsætte samme tid som de kommende medvirkende, der i sammenligning med hende har ligegyldige job. Men det kunne desværre ses. Programideen holdt ikke. Der manglede de fornødne optagelser at redigere fra, og programmet brækkede over i to selvstændige dele: En hurtig tur til sommerhuset på Bogø plus – for at nå op på den fastsatte programlængde – supplerende op­tagelser i Statsministeriet.
 
Felix møder Thorning i ministeriet, som han forestiller sig er fyldt med hemmeligheder. Men der er allerede dømt fritid med statsministerens løse, køkkenternede skjorte
 
På de givne vilkår klarede statsministeren sig okay. Efter en endeløs åbningssekvens, hvor Felix Smith kommer af sted fra sit eget hjem, møder han stats­ministeren i ministerkontoret. Hun er hverken over­- eller under-dressed og har situationsfornemmelse nok til at give studieværten et kram i stedet for et hånd­tryk, da de mødes. God stil.
 
Barnlige Felix ude at køre med moderlige Helle
 
Af sted går det i statsministerens private bil; med hende ved rattet. Akavet samtale. Ankomst til noget, der umiddelbart ligner et smukt, men under­benyttet sommerhus på dejlige Bogø.
Ved ankomsten viser det sig, at statsministeren ligner alle andre mennesker, der virkelig går op i deres karriere. Hun er ikke voldsomt interesseret i at føre hus eller lave mad. Selvfølgelig er hun dog med på programmets idé, og frembringer – efter at have ledt efter og til sidst fundet en stavblender – en ret, hun holder af og er dygtig til at lave, fiskefrikadeller.
 
Felix som den nye mand i Helles liv – for en time
 
Efter en hyggelig frokost går Felix Smith og statsministeren en tur og konverserer om de dilemmaer, alle karrieremennesker kommer ud for. Hvor mange børn skal man have? Hvad tænker man, når karrieren går ud over familien? Og når man selv står for skud, og angrebene bliver rigeligt personlige.
 
Nede i baghaven står en skurvogn med Helles hemmeligheder. Skuret viser sig at være tomt
 
De beser også grunden, og igen må jeg sige, at jeg kan identificere mig med statsministeren. En skurvogn er, i et anfald af initiativ, blevet bragt til grunden. Men så er der så mange ting, der er vigtigere. Projekt skurvogn får en lav prioritet og udskydes på ubestemt tid.
 
Til sidst kører Felix Smith og statsministeren hjem. I den forbindelse erfarer vi, at hun måske godt kan have lidt svært ved at holde sig tilbage med uopfordrede råd og vink, når hendes mand laver mad. Og foretrækker, at han kører, hvis de begge er om bord i bilen. Das ewig weibliche, ville Goethe have kaldt det – og sådan er det jo, som økonomi- og indenrigsministeren formulerer det.
 
Det ville Fogh ikke være blevet spurgt om
Her er et uddrag af den samtale, jeg gerne ville have hørt:
Felix: – Hvad er dit yndlingsslik?
Thorning: – Prøv at høre her: Det spørgsmål ville du ikke have vovet at stille til Anders Fogh-Rasmussen. Fordi du ved, han ville have set på dig med et blik, der havde fået dig til at tisse i bukserne af skræk.
Felix: – Hvad tænker du om børn og familie?
Thorning: – Det samme som alle andre, ambitiøse mennesker. At det er en evig kilde til anfægtelse… at jeg altid – i eftertænksomme stunder – tænker over, om jeg har gjort det godt nok… Men at jeg også elsker min karriere og mit job og trods alt ikke ville gøre det anderledes, hvis jeg skulle begynde forfra.
 
Felix på genvisit i ministeriet. Nu er Helle business-like. Vinduet til privaten er lukket (hvis det nogen sinde har været åbnet)
 
Det, jeg virkelig ikke forstår, er den rådgivning, statsministeren har modtaget i forbindelse med programmet. Hvorfor i alverden mener de mennesker, hun omgiver sig med – og som man skulle forestille sig ville hende det godt – at hun skal lade sig forevige på levende billeder sammen med en pondusløs mand som Felix Smith? Hvorfor mener den eller de, der rådgiver hende, at det er så vigtigt, at vi oplever det menneske, der har landets højeste embede? Og hvorfor mener den eller de, der rådgiver statsministeren, at hun skal anbringe sig selv på niveau – og al respekt for dem, i øvrigt – med popsangere og revyskuespillere? Er hun i sin egenskab af statsminister ikke så meget vigtigere, at det er en nærmest meningsløs disposition.
 
Hun har ondt i ethos
Svaret er, at det mener hendes rådgivere, fordi statsministeren har et problem med sin ethos. Det vil sige den moralske karakter, hendes ”publikum” – borgerne i Danmark – tilskriver hende. Som bekendt er det jo sådan, at langt de fleste oplever hende som en forholdsvis inkompetent statsminister, der blandt andet har for vane at udstøde dækningsløse løfter og at rende ind i uheldige situationer, alle erfarne mennesker burde kunne forudse (som for eksempel i blændende, offentligt lys at sætte en geometrisk sætning, hun ikke kender, på dagsordenen).
 
De gamle grækere mente, at ethos kom fra tre ting: et moralsk levned, god dømmekraft og velvilje over for andre. Det er givetvis rigtigt. Og en ting kommer den helt sikkert ikke fra: at lytte til tåbelige rådgivere.
 
---
 
Helle Thorning-Schmidt oplyste aldrig den nøjagtige opskrift på sine fiskefrikadeller (bemærk fisk til venstre). Redaktionen synes dog ikke, at læserne af den grund skal gå opskriftsløse videre i deres liv. Derfor kommer her en opskrift på hjemmelavede fiskefrikadeller for fire personer fundet på Hjerteforeningens hjemmeside:
 
Ingredienser
300 g torsk eller anden mager fisk, fx kuller, mørk- eller lyssej
1 løg, lille
1 æg, str. S
1 spsk majsstivelse
salt og peber
1 spsk flydende margarine til stegning
4 spsk remoulade
salatblade
4 citronbåde
4 halve skiver rugbrød.
 
Tilberedning: Hak fiskekødet groft i en blender (hvis du kan finde den, red.) eller foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser i kort tid, så farsen ikke bliver varm. Lad farsen hvile på køl en halv til en hel time. Varm fedstoffet op på en slip let-pande ved middel varme. Tag panden af varmen. Form frikadellerne med en ske og sæt dem på panden. Sæt panden tilbage på varmen og steg frikadellerne ved middel varme i ca. 8 minutter på hver side.
 
---
 
Skærmfotos: Asger Liebst
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også