De bedste og værste sommerferiebøger

Hvilken fantastisk bog skal man egentlig læse i sommerferien? Det har vi spurgt Kforums kulturkammerater, samfundsmenneskerne og de oplyste kreative om. Her får du listen over bøger, der i denne sommer er MUST READ og BAD READ.

Moussa Mchangama, selvstændig kommunikatør, tekstforfatter og Fashion Features Director ved DANSK Magazine:

 

Must read:
Chimamanda Ngozi Adichie, Americanah. Jeg har nu læst et par af Chimamanda Ngozi Adichies bøger og er blevet voldsomt grebet hver gang. Beretningen er væsensforskellig fra stort set alt andet litteratur, jeg har læst, og starter en ny diskussion om Afrika, nykolonialisme, fattigdom, lykke, feminisme og kærlighed.

 

Bad Read:
George R. R. Martin, A Game of Thrones-serien. Hvis man som jeg er mega-fan af HBO-serien, kan det være fristende også at læse bøgerne - især over en lang sommerferie i solen. Det kan næppe anbefales. Kluntet, kedelig og uden den store fremdrift fungerer GoT væsentligt bedre som TV end som litteratur.

 
 

Joachim Sperling, direktør i Axcel:
 
 
Jeg skal snart flytte, og derfor skal der træffes vigtige beslutninger om hvad der skal med det nye sted. Min tegneseriesamling forbliver intakt, men til gengæld er der rigtig meget managementlitteratur, som ryger en tur ned til Sirichs antikvariat på Trianglen. Ligegyldige eller forældede bøger bør man skille sig af med, så ens bogreol kommunikerer klart.

Mens jeg venter på at modtage Klaus Rothsteins seneste essay om hans USA-rejse i 80’erne vil jeg læse Soldatens år, som handler om den kulturelle afsmitning fra mange års krig i Afghanistan. Det er noget vi vil se tilbage på om 20 og 40 år - tænk bare på hvordan krigen i 1864 og 2. verdenskrig har givet kulturelle efterdønninger.

Måske vil jeg også læse en stor amerikansk samtidsroman, men om det bliver Donna Tartt eller en anden ved jeg ikke endnu. Men jeg vil helt sikkert genlæse Balladen om det salte hav, der har en af mine yndlingsfigurer Corto Maltese i hovedrollen. Jeg ved godt, at kendere ikke kan lide den farvelagte version, men med alderen trænger jeg til lidt pang, og det er sjovt at se hvordan de farvelægger noget, der tidligere bare har været sorte streger på hvidt papir.

Endelig glæder jeg mig til Jens Blendstrups billedbog om Venedig. Det er en by, som man ikke kan få nok af, og det fandt jeg ud af sidste år, da det gik op for mig at min ven Henrik Reeh, der er ekspert i humanistiske bystudier, engang har lavet en bog om Venedigs pæle.
 
 


Abelone Glahn, iværksætter og forfatter:


Must read:
Den, jeg vil anbefale, at man tager med på stranden – sammen med en kuglepen – er en lille bog på 62 sider, som man nok skal kunne komme igennem, men tro mig, det tager mere end en time at læse den: Civilisationernes Sammenstød af Samuel P. Huntington, Informations Forlag.

 

Skal man forstå, hvad der skete på Charlie Hebdo, ved Krudttønden og synagogen og måske også ved det seneste folketingsvalg, er denne tese, som den amerikanske politolog lancerede i 1993, en nøgle til forståelsen af nogle konfliktmønstre, som vi risikerer at afvise og dermed ikke fatte rækkevidden af. Nutidens mennesker er ofte historieløse, og vi glemmer at se bagud for at forstå den større sammenhæng mellem verdens forskellige civilisationer, ikke kun den vestlige civilisations sammenstød med den islamiske.

 

Min datter havde den som læsning i gymnasiet for seks-syv år siden. Jeg havde aldrig hørt om den, men læste uddrag sammen med hende. Da Charlie Hebdo/Krudttønden/synagogen blev angrebet, og flere religioner inddraget, måtte jeg læse den i fuld udstrækning. Den bør være pligtlæsning for alle, fordi vi skal forstå den større sammenhæng, ikke kun den hurtigt afkodede øjeblikshændelse.

 

Don't read:
Jeg vil ikke pege på en dårlig bog. Bøger har hver deres publikum, og noget falder i nogles smag, mens andre kasseres hurtigt - og omvendt.

 

Jeg må dog indvende, at en del af de fagbøger, jeg har påbegyndt og derefter skimmet færdig, har båret præg af for hurtig skrivning, for tankeløs opbygning og for dårligt faktatjek.

 

Samtlige af dem, jeg tænker på, er udgivet på større forlag, ikke selvudgivere, og jeg er på redaktørernes vegne trist over, at de har så lidt tid til hver af produktionerne, at kvalitetstjekket ikke er i orden.

 
 


Mette Holm, journalist og forfatter:


Min største, egentlige boglige overraskelse i nyere tid var faktisk Tom Reiss' Pulitzerpris-belønnede biografi om Den Sorte Greve (udgivet på dansk af Informations Forlag), der gjorde mig klogere på menneskerettighedernes historie i Europa, Frankrigs historie, Napoleons misundelse på Frankrigs største general nogensinde, nemlig Alex Dumas, søn af en sort slavinde på Saint-Domingue og en fransk greve, far til Alexandre Dumas samt - ikke mindst - forlægget til prægtige fortællinger som Greven af Monte Cristo og De Tre Musketerer. Jeg misunder enhver, der måtte have Den Sorte Greve til gode!

 

Derudover er jeg storforbruger af nyere kinesisk litteratur, fx: Mo Yan og Yu Hua, hvis seneste værk, Den syvende dag, er en forrygende og drabelig indføring i, hvordan nutidens Kinas afgrundsdybe samfundsskel, uretfærdigheder og overgreb fortsætter på vej i dødsriget, hvis man ellers har råd til at komme helskindet derover. Yu Hua og mange af hans samtidige forstår at perforere Kinas store mur af censur ved fx at lægge beretningen om den barske hverdag i det hinsides. Desværre er han ikke udkommet på dansk, men fås på engelsk, tysk, svensk, norsk, spansk m.m.

 

Og så er der vidunderlige Chimamanda Ngozi Adichie fra Nigeria, der skriver som en engel. En halv gul sol er en smuk og barsk fortælling. Senest har jeg med stor fornøjelse læst Americanah om en ung nigeriansk kvinde, der flytter til New York, og hendes trængsler dér, hvor hun konfronteres med racisme, som hun faktisk ikke kendte.

 

Adichie er overordentligt observant, og hendes iagttagelser i og om New York interesserer mig særligt i denne tid, fordi jeg selv netop er på vej til et længere ophold derovre - et faktum, der også gjorde The Gold Finch, eller Stillidsen, af Donna Tartt særlig sjov og relevant for mig at læse, omend den er knap så ekstraordinær som ovenfor omtalte. 

 
 


David Trads, journalist og politisk kommentator:

Bedste:

Jeg er født og vokset op på landet, men har de forløbne tre årtier udelukkende boet i storbyer. Derfor bliver min forståelse af livet uden for metropolerne svagere. De forløbne par år er der imidlertid kommet en stribe fremragende danske romaner, som zoomer helt ind på livet i det, der foregår ude på landet, ude i provinsen - blandt andre Jacob Skyggebjergs Vor tids helt, Simon Fruelunds Pendlerne og Peder Frederik Jensens Banedanmark.

 

Alle tre er strålende bøger. Den, jeg fik allermest ud af, var imidlertid Jens Vilstrups Opland, som jeg varmt vil anbefale, hvis man virkelig vil forstå, hvad der også er en stor del af Danmark. Et råt, ærligt og faktisk også kærligt indblik i det glemte Danmark. Det, der finder sted der, hvor butikkerne lukker og lærlingepladserne forsvinder.

 

Jeg har boet mange år i USA - og er, som de fleste, fortsat dybt påvirket af, hvordan der fortsat eksisterer racisme mod sorte i Amerika. De forløbne års mange, mange overgreb mod sorte er rædsomme - Trayvon Martin, den unge sorte dreng, der blev dræbt i Florida af en sikkerhedsvagt, dybest set fordi han var sort; uroen i Ferguson i Missouri, da en hvid betjent (igen) ubegrundet og brutalt dræbte en sort mand; senest den racebetingede terror mod en sort kirke i Charleston i South Carolina. Hvis man virkelig gerne vil forstå, hvordan sorte selv føler den hvide undertrykkelse, så kan jeg ikke varmt nok anbefale The Kid af Sapphire. Den barske historie om en sort dreng, der vokser op i håbløshed i Harlem i New York City, er uafrystelig.

 

Ringe:

Jeg var skuffet over LLR - den nyeste bog om Lars Løkke Rasmussen, som to BT-journalister udgav. Den bog, som Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog forfattede, kom for det første ikke et skridt nærmere forståelsen af den kontroversielle politiker - afslørede intet nyt; forsømte ethvert forsøg på at analysere ham - og så forgreb de sig på journalistisk etik. Der må kunne skrives en bedre bog om Løkke.

 

 
 


Kasper Fogh, kommunikationschef og kommentator:

 

Jeg skal læse:

 

Edward St Aubyns Melrose-bøger. Historien om, hvor modbydelig overklassen kan være, passer nok ret godt til mig - jeg har gået på Herlufsholm, som var et rigtig ledt sted. Og jeg har altid ment, at den degenererede, kvasiaristokratiske overklasse var afstivet af nogle syge værdier, at den holdt sig oppe ved at se ned på andre mennesker, selv de mest fortræffelige. Og jeg blev nok i virkeligheden venstresnoet af det indblik i den arveberigede økonomiske overklasse, som Herlufsholm gav mig. Jeg glæder mig til at læse udforskningen af det fænomen og venter mig meget af den.

 

Du skal læse:
Jonathan Littells De velvillige. Den store, grusomme og endegyldige bog om, hvad mennesker vil gøre, når de gives de rigtige incitamenter og det finale portræt af den bureaukratiske logik. Det er Hannah Arendt foldet ud og syet fast på hver sjæl, der har læst den. 

 

Du skal ikke læse:
Noget som helst af Murakami. Fuck, det er kedeligt. Det er lige så kedeligt at læse, som det er kedeligt at løbe langt - nå ja - det skriver han jo også langt om. Jesus, fri mig. 

 
 

Mikael Jalving, vært på 'Jalvings historietime' på Radio24syv:

 

Must read:
Karl Ove Knausgårds debutroman Ude af verden fra 1998. Jeg købte den for 14 dage siden på norsk i Oslo, den kostede det samme som to kopper kaffe på en mondæn café og var det eneste, jeg havde råd til i det, der må være verdens dyreste by. Det er en virkelig skøn bog om lyst, skyld og skam og det at være en 1800-tals-mand i en helt anden og fremmed tid, nemlig vores - og foregriber således temaer og elementer fra Knausgårds gennembrudsbog Min kamp. Mens sidstnævnte som bekendt spiller på Hitler, rimer debuten på Lolita. Er kun halvvejs inde i de 700 sider, men det er forrygende skarpt modelleret af en 30-årig.

 

Don't read:
Vejrudsigten. Det danske vejr er alligevel til rotterne, hvis ikke ustabilt eller bare gennemsnitligt koldt og relativt gråt. Sommer såvel som vinter. Det bedste er nok efteråret, men il ikke, efteråret kommer helt af sig selv - og tids nok. Drop vejrudsigten, og lad, som om regnen er som sendt fra himlen. Når alt kommer til alt, er det bare vand.

 
 


Mikkel Thelle, adjunkt i historie:


Kan man forestille sig en bog, der er både must- og must not-read? Ja, det kan man. Robert Musils monumentale værk Manden uden egenskaber i to bind er lige kommet i ny, frisk oversættelse fra Gyldendal, og den er på alle måder ikke til at komme udenom. Musil er den ukendte af de store moderne forfattere, der måtte overlade berømmelsen til Kafka, James Joyce og Virginia Woolf. Han skrev på sit værk op gennem 20'erne og 30'erne og blev flere gange indstillet til Nobelprisen, selvom bogen aldrig blev udgivet, mens han levede. Den handler om den gamle verdens fald og opløsning i videnskab, seksualitet og ny æstetik.

 

Faktisk er hele Musils projekt at vise, at mennesket som moderne fænomen kun er en idé, og hovedpersonen, den smukke og begavede fysiker Ulrich, er kanal for alle tidens strømninger - han har ingen egenskaber. Det er en kæmpe bunke af filosofi, begær og europæisk genfødsel, man kaster sig ud i, hvis man køber bogen, og man kan blive ved at fordybe sig i det store værk.

På den anden side - hvis man vil have en elementært spændende bog med lidt mindfulness og palæo-moderne, trendy stuff til en halvsød hvidvin på terrassen, så er denne mastodont et NO-GO.

 
 


Nanna Kalinka Bjerke, kommunikationsrådgiver og kampagnedame, Imperia Kommunikation ApS:

 

I virkeligheden læser jeg efterhånden for lidt, men her er to, jeg kan anbefale/ikke anbefale.

 

Anbefaler:
Merchants of Doubt af Naomi Oreskes og Erik M. Conway (Bloomsbury, 2010, paperback, 2012). En ualmindelig skræmmende og skarp bog om tobakslobbyen i USA, og hvordan nogle af de samme personer er at finde i de grupperinger, som er aktive i den uhyggeligt velorkestrerede fornægterbevægelse inden for global opvarmning. Min interesse, udover at være afhængig af nikotin, stammer fra, da vi gerne ville have rare folk boende i forbindelse med klimatopmødet i København i 2009. Der kom den underligste dubiøse mand, som, vi fandt ud af, var lobbyist for hele den bande der. Bogen er en sindssyg øjenåbner, men man sover bare ikke særlig godt bagefter.

 

Anbefaler ikke:
Endelig IKKE-ryger af Allen Carr (Easyway, 2003). Som udvidet kvartalsryger læser jeg denne bog mindst en gang om året, og gerne inden jeg skal på sommerferie med min ikke-rygende mand. Så går ferien lidt mere konfliktfrit. På en måde hader jeg den som pesten, men det er nok mest, fordi den ikke virker så godt, som første gang jeg læste den. Men man kan sagtens holde op med at ryge et par uger, når man har læst den. Jeg afskyr endnu mere den udgave, der hedder Endelig ikke-ryger for kvinder; den er utålelig i sine konklusioner om, hvad det vil sige at være kvinde.

 
 


Jakob Sand Kirk, stabschef i Sampension:

 

Læs:
Tidligere i år kom Richard H. Thaler, en af succesforfatterne bag Nudge, med sin populærvidenskabelige historie over adfærdsøkonomien. Misbehaving er et must read for alle ægte K-nørder. Efter endt læsning kan du namedroppe alle de store adfærdsøkonomer og sætte navn på de tanketorsk og overspringshandlinger, de har afdækket. Så hvis du nød Nudge og Thinking, Fast and Slow (eller hvis du ikke rigtig nåede at få dem læst, men ikke tør indrømme det over for dine K-venner), så er dette dine sommerbøger.

 

Som bonus giver Thaler også tips til, hvordan du kan forbedre din organisation. Indret den, så det altid belønnes at tage evidensbaserede beslutninger uanset deres udfald. Det ideelle organisatoriske miljø opmuntrer alle til at observere, samle data og sige sin mening:

  1. Observer: Adfærdsøkonomien startede med observationer af konkrete handlinger, der ikke kunne forklares af klassisk økonomisk teori. Al ny erkendelse starter med at observere verden åbent!

  2. Data: Historier og anekdoter er effektive, men for virkelig at overbevise sig selv og andre skal man have dokumentation og data på plads. Eneste måde at ændre sin forståelse af verden på er ved at samle data, eksperimentere og analysere!

  3. Sig din mening: Mange organisatoriske fejl kan undgås, hvis alle deler deres viden og udfordrer konventionel viden!

Når man hen over sommeren skal komme sig over valget, kan denne lille perle fra en af dansk politiks mest tænksomme personligheder nogensinde måske komme til nytte: Man kan sagtens være bagklog, Lindhardt og Ringhof, nov. 2014. Preben Vilhelm kaster lys over venstrefløjens historie og har en række spændende pointer om fremtidens politiske udfordringer. Mod nødvendighedens politik og økonomisk modelfetichisme. For retssikkerhed, demokrati og bæredygtighed. Og så peger han på, hvordan man som fløj-/protestparti kan spille en gavnlig rolle som vagthund ved at sætte centrale dagsordener. Meget inspirerende og måske god sommerferielæsning for medlemmer af Folketingets nye parti.

 

Læs ikke:
Jeg har ikke forslag til bøger, du skal undgå. Det giver normalt sig selv.

 



Anna Libak, udlandsredaktør og lederskribent på Berlingske:

 

Must read:
Jeg er Ian McEwan-fan og hans nyeste The Children Act er pragtfuld. Alene starten: Den begynder med, at en aldrende, hidtil trofast professor orienterer sin kone om, at han har tænkt sig at opleve en affære med en studerende, men i øvrigt gerne vil blive i sit ægteskab. Det er hans sidste chance for stor passion. Og straks står dilemmaerne i kø. Er det egentlig ikke moralsk set bedre, at ægtemanden giver sin kone muligheden for at forlade ham ved at indrømme det åbent? Eller er han tværtimod mere umoralsk, fordi han dermed ikke engang gider at påtage sig det fulde moralske ansvar for sin utroskab ved at forlange hendes accept? Og kan deres kærlighed overhovedet bestå, uanset om hun siger nej eller ja?

 

Don't read:
Jeg læser aldrig bøger til ende, hvis de keder mig. Til gengæld kan jeg godt finde på at give dem en chance mere et års tid senere, og nogle gange skifter jeg faktisk mening. Så har de bare ramt mig på et forkert tidspunkt. Der har været flere inden for det seneste år, jeg har smidt fra mig i ærgrelse, som har begejstret andre. Jeg har ellers med glæde læst alt af Helle Helle, men hendes seneste, Hvis det er, er så iltfattig, selv om den ellers foregår i den åbne natur, at jeg kun nåede en tredjedel igennem, så orkede jeg ikke mere. En anden stor skuffelse var Stoner af John Williams, som ellers er udråbt som genial. Jeg synes, det var dybt kedeligt at læse om hovedpersonens irriterende kone, så den kom jeg heller ikke igennem.

 
 


Peter Svarre, social medie-ekspert:

 

Must read:
Du kender sikkert fornemmelsen, når ledelsen i din virksomhed proklamerer, at den har udviklet en ny strategi. En blanding af sitrende rædsel over endnu engang at skulle flytte skriveborde og akut krampe i gabemusklen, fordi du så mange gange har oplevet, at nye strategier flytter virksomheden absolut ingen steder hen. Sandsynligvis bunder dine frustrationer i, at din ledelse rent faktisk slet ikke har udviklet en strategi, men derimod bare en bunke løst forbundne målsætninger, visioner eller missioner, som ganske vist ender på din musemåtte, men aldrig finder vej til bundlinjen.

 

Alt for mange virksomhedsledere har fået Simon Sineks gyldne cirkel med "Why, How, What" galt i halsen og fokuserer udelukkende på visionen (why) og glemmer ganske, hvordan (how) man kommer derhen, og hvad (what) man egentlig vil opnå. Er du træt af fluffy visioner og substansløse strategier, kan det derfor anbefales at tage Richard Rumelts Good Strategy Bad Strategy med på ferien. Bogen er en underholdende og oplysende gennemgang af dårlige såvel som gode strategier, lige fra slaget ved Cannae i 216 før vor tid til nutidens IKEA. Derudover giver bogen rigelig inspiration til at komme i gang med at arbejde seriøst med både forretnings- og kommunikationsstrategi.

 

Don't read:
Hvis din sommerferie står på metervare-charterferie med all-inclusive papmad i et ghettolignende hotel ved den spanske sydkyst, så er Simon Sineks bog Start with Why den helt rigtige følgesvend ved den urinfyldte børnepool. Bogen er fyldt med ligegyldige oneliners og overfladiske betragtninger uden nogen nævneværdig substans. Sinek har én pointe: "People don't buy WHAT you do, but WHY you do it", og den gennemtærskes fra side 1 til side 224. Undervejs kan man være sikker på ikke at få et eneste veldokumenteret eksempel, men til gengæld en syndflod af løse påstande, som ethvert syvårigt barn ville kunne pille fra hinanden på 30 sekunder.

 
 

Lars Konzack, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi:

 

Når det er sommerferie – og det er lystlæsning  skal man passe på med at udfordre sig selv for meget. Nogle tænker sikkert, at de nu endelig får tid til at læse nogle af de store klassikere. Nu er det jo forskelligt, hvordan folk holder ferie, men i mange tilfælde får man ikke den tid, man troede, at man ville få. Det er bedre at gå i gang med et overskueligt projekt, så kan man altid læse flere bøger, hvis der bliver tid til det.

 

Min anbefaling er at læse Dr. Moreaus Ø af  H. G. Wells (1896) efterfulgt af Boy in Darkness af Mervyn Peake (1956). I den vestlige verden, hvor vi efterhånden har fået et disneyficeret forhold til dyr som små, søde væsner, der synes at have mere sjæl end mennesker, både hvad angår følelser og intelligens, er det rart at se beskrivelser af, hvor uhyggeligt det vil være, hvis dyr bliver til mennesker og omvendt. God sommer.

 

Forresten  lad være med at læse Ulven åd min eyeliner af Cecilie Lind (2010). Det er spild af tid.

 
 

Dorte Krogsgaard, journalist og vært på P1:

 

Kun én? En umulig opgave. Læs Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren, Denne dag, et liv, der folder et menneskeliv ud - og et forfatterskab og en periode. Jens Andersen fortæller blandt andet den hjerteskærende historie om Astrid, der som ung, ugift pige kommer til København for at føde sin søn. Sønnen blev sat i pleje hos en familie i Brønshøj. Astrid besøgte ham så tit, hun havde råd, men turen fra Stockholm var lang. Da han var tre-fire år gammel, kunne hun endelig hente ham hjem. Men det var også ulykkeligt, for for drengen betød det at blive fjernet fra dem, han kendte allerbedst, og rejse til en fremmed by og et fremmed sprog med en næsten fremmed mor. Jeg nejer og bukker, når jeg går forbi huset i mit nabolag i Brønshøj.

 

Eller læs Jonathan Safran Foers Ekstremt højt & utrolig tæt på fra 2005 om drengen, hvis far er død i World Trade Center. Det er en rejse, både rundt i New York og ind i en drengs hjerne. Og det er bare. Sådan. En dejlig. Bog.

 

Eller Soning af Ian McEwan fra 2002 om, hvordan landidyl og harmoni og en overilet bemærkning kan få forfærdelige konsekvenser langt ud i fremtiden. Utrolig elegant og overraskende roman.

 

Eller ... eller ... endnu flere, som der ikke er plads til her. Og der er slet ikke plads til skuffelserne. De er ligegyldige. Livet er for kort til at læse en skidt bog til ende, er jeg gammel nok til at have lært.

 
    

Mikkel Andersson, cand.public. og ba i historie, journalist og satiriker:

 

God bog:
Karen Dawisha: Putin's Kleptocracy - Who Owns Russia?. En ekstremt detaljeret og overbevisende redegørelse for Putins vej til magten, og hvad der motiverer ham. Dawisha afmonterer det i Vesten velkendte billede af en leder, der for vild på vej til demokratiet. I stedet tegner hun billedet af en blændende begavet mand, for hvem nationalisme og russiske stormagtsdrømme udelukkende er en papirstynd fernis over en utæmmet grådighed, der har gjort ham selv og størstedelen af hans inderkreds og venner fra tiden som viceborgmester i Skt. Petersborg til milliardærer, og som har forvandlet både stat og medier til hans lydige marionetter.

 

Dårlig bog:
Ingen. Min tid til at læse bøger er desværre så begrænset, at jeg kun åbner ting, jeg er nogenlunde sikker på holder, og jeg har derfor været forskånet for dårlige læseoplevelser i det forgangne år.

 
 

Brian Lystgaard Due, adjunkt i dansk og konsulent:

 

Must read:

Desværre er der meget langt imellem, at en bog har gjort mig ellevild. Den sidste skønlitterære var nok Hærværk af Tom Kristensen, som jeg læste i en lang depri-beruset lykketilstand for vel cirka syv år siden, og den sidste faglige var nok Reassembling the Social af Latour, der blev læst for nok fire år siden i et akademisk inferno af begejstring over endelig at forstå, hvordan verden hænger sammen. To mesterværker, men altså: godt nok lang tid siden, jeg sidst havde oplevelsen af, at en bog virkelig overvældede mig. 

 

Don't read:

En don't read-bog læser man selvfølgelig aldrig færdig, og derfor bliver dommen vel altid kun halv. Bogen Design Thinking: process and methods manual af Robert Curedale er noget af det mest uredigerede publicerede, jeg nogensinde har læst. Der er en lang række gode pointer, og bogen er skrevet som et opslagsværk, men der er så meget inkonsistens og så mange fejl, at det må være årets don't read i et ellers boomende marked af Design Thinking-litteratur.

 
 
 


Emilia van Hauen, sociolog og forfatter


Must read:

Open af Andre Agassi er ganske enkelt genial som biografi – også selvom man ikke aner, hvad der er op og ned på tennisbolde / Bedraget af Charlotte Langkilde om Nordisk Fjer-skandalen – også selvom man ikke kan stave til ”regnskaber” / 1Q84 af Murakami – elsker bare den forfatter! / Martin Strids bøger – elsker deres univers, som man kan dele med børn.

 

Bad read:

…dem har jeg jo lykkeligt glemt ;-)

 
 
 


Anna Ebbesen, kommunikationschef:

 
Do:

To Kill a Mockingbird, Harper Lee. Den havde været på min liste længe, men efter de seneste racerelaterede skyderier i USA fik jeg endelig læst den. Hurtigt. Det er en fængende fortælling (som ikke holder mange dage på stranden) om det at blive voksen og angsten for det fremmede og ukendte. Da den foregår i en lille by i Alabama under The Great Depression, giver den samtidig et indblik i de amerikanske sydstaters betændte historie og grobunden for meget af den racisme, som Obama opgivende måtte konstatere, at USA ikke er kureret for endnu.


Don't:

Hm. Jeg kan ikke huske de bøger, jeg har opgivet at komme gennem. Jeg er holdt op med at tvinge mig selv gennem skønlitteratur - der er så meget godt, så hellere videre til det!

 
 
Se, hvad Kforums netværk læser:
 

Ah, sommerferie! Strække sig på badelagenet, høre bølgernes brusen – og endelig få læst den bog, alle de andre hele...

Posted by Kforum on 22. juni 2015
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også