Gratis råd til gratis medieovervågning

Hvis man arbejder professionelt med pressen, kender man givet til de forskellige virksomheder, der tilbyder medieovervågning. Tidligere var der adskillige virksomheder, der udbød presseklip og elektronisk medieovervågning, men markedet er vist ved at blive ”konsolideret”, som man siger på CBS – og Infomedia har sat sig ret solidt på det. Du kan dog gøre det helt gratis.
af Kasper Hyllested
Hvor langt man mon kan komme med at bygge sit eget system – uden at tage en krone op af lommen, men blot investere lidt tid og kræfter i det? Det har jeg sat mig selv som opgave. Det drejer sig om at overvåge udvalgte nyhedssites løbende og rapportere i et simpelt format som e-mail eller RSS, når der opdages noget nyt.
 
Jeg hører gerne ideer og forslag til, hvordan man kan løse det, men vil her blot komme med mine indledende forslag – og så løbende samle op. Nedenstående er således et arbejdspapir svarere end en fuldt færdig artikel.
 
Google Alerts. Der er ingen grund til at gøre noget selv, som Google gør bedst. Google indekserer (næsten) alle websites, og man kan med en Google Agent sætte den til at give besked, når et bestemt ord optræder. Du kan få resultatet en gang om dagen, når det sker, og enten på en e-mail eller som et feed. Glimrende service, som bør være det første, man sætter op.
 
Overskrift.dk – overvågning af danske blogs gøres bedst med overskrift.dk, som holder godt øje med næsten alle RSS-feeds generelt. Der er grænser for, hvor meget man kan overvåge gratis, men hvis du blot skal holde øje med et navn, en by eller lignende, så bør du også have det med. Rapporterer som en e-mail.
 
Brug de professionelle. Der findes efterhånden en del organisationer, som leverer generelle presseklip-services, som man kan abonnere på. Hvis man eksempelvis er interesseret i arbejdsmarkedsområdet, kan man få glæde af  Beskæftigelsesministeriets presseklip eller DA’s ”Presse skriver” , der begge giver et fint dagligt overblik over aviser, tv og radios behandling af relevante medier.
 
Byg selv en robot. Hvis du er rigtig hård, så lærer du at programmere fx i Python og bygger smarte web-skrabere, men hvis du blot vil lave lidt medieovervågning, så kan mindre også gøre det.Jeg har eksempelvis stor glæde af at bruge Yahoo! Pipes, der er en gratis service, som giver dig mulighed for at lave robotter uden at kunne kode.Til skrabe-formål er der dog en vis fordel i at forstå HTML-koder i et vist omfang, men ellers vil jeg påstå, at det faktisk er muligt ret let at få til at virke.
 
Jeg har eksempelvis lavet en Pipe, der i den ene ende tager RSS-feeds fra alle de store aviser samt en række hovedstadsmedier (DR P4, TV2 Lorry mv.) og filtrerer artikler fra, der indeholder ordet ”Frederiksberg”.
Jeg kan let tilføje flere feeds, ligesom jeg let kan klone pipe’n og få den til at overvåge noget helt andet, fx Herlev, homovielser eller Bosch. Man kan også finde en masse forskellige pipes, som andre har lavet, og som man enten kan benytte eller lynhurtigt klone og tilpasse, så de passer til ens behov.
 
Yahoo! Pipes kan smide resultaterne ud i en række forskellige formater, fx RSS-feed eller som e-mail.
Hvis man opsætter mange services, kan det være en god ide at samle de forskellige resultater i én Pipe og så kun få denne til at sende mails. Ellers kan man godt blive lidt træt af de mange mails, man får.
 
Yahoo! Pipes er genialt – og helt fantastisk at det er gratis. Men et væsentligt problem med denne løsning er dog, at inputet er begrænset. De fleste medier offentliggør nemlig ikke hele teksten på artiklen i deres RSS-feeds, men kun overskriften og måske en underrubrik. Og står der ikke Frederiksberg her, så fanger min Pipe ikke artiklen.
Det kan der heldigvis gøres noget ved. Er man lidt ferm med Pipes, så kan man faktisk ret let få den til at hente hele artiklen ind. Det kræver egentlig blot, at man går ind og læser lidt i koden for de enkelte mediers artikler, og finder ud af, hvornår en artikel begynder og slutter.
 
Men der findes også andre metoder. En af de bedste løsninger er uden tvivl at tage et RSS-feed og så få lavet et såkaldt fuldt rss-feed, altså et feed, der har al teksten. Og så bruge det feed som input i Pipen.
 
En glimrende løsning til dette formål er http://fulltextrssfeed.com/ – en simpel, gratis service, der uden problemer tager et RSS-feed og laver et fuldt rss-feed. På den måde kan du få hele artikel-teksten med i et feed.
Eksempelvis har jeg her taget Avisen.dk’s arbejdslivs-nyheder og lavet et fuldt rss-feed.
 
Men hvad så med sites, der ikke benytter RSS-feeds?
Det umiddelbare svar er naturligvis, at man laver en Pipe, der klarer det – og det kan man da også. Er man ikke helt stiv i Pipes, så findes der adskillige services, der kan gøre det for dig.
 
En af de bedre er http://feedity.com/, der i sig selv er rigtig dygtig til at gætte, hvad det er, man gerne vil have med i et feed, men hvor det også er muligt at raffinere feedet, så man kun får den tekst med, man gerne vil have.
Eksempelvis har jeg taget DA’s medieovervågning, der desværre ikke som standard leveres som et feed, og lavet et simpelt feed - det kan man så være rigtig fræk og lave et rss-feed med fuld tekst på og så har man et fint resultat meget hurtigt.
 
Feedity fungerer okay i den gratis version, men der skal penge på bordet, hvis det er noget, du har brug for i et større omfang. Kender du andre lignende services, så sig til.
 
Mobil medieovervågning
Hvis du har brug for at have adgang til din medieovervågning på din smartphone eller tablet, så findes der også løsninger til dette.Det kræver, at du sørger for at samle din overvågning i et eller flere feeds og så bruge en af de efterhånden adskillige services til at lave apps ud fra skabeloner.
 
En af de services, jeg har haft størst succes med i denne forbindelse, er Conduit Mobile, der gør det ret simpelt at lave noget brugbart. Det er nok mest interessant, hvis det er andre end dig selv, der skal benytte sig af medieovervågningen, men det kan også bare være til chefen. En anden service, jeg har benyttet med succes, er AppMakr.com, der  kan lave native apps (kræver iOS Developer-konto, der koster en del dollars hvert år, men måske har din kammerat det for at få adgang til de nyeste beta-version af Apples software).
 
 
Webapp fra Conduit med medieovervågning

Jeg har på under fem minutter lavet en simpel web-app med Conduit, hvor jeg blot har taget det feed, jeg har lavet på DA’s medieovervågning samt et par andre feeds, og smidt det på http://mediawatching.mobapp.at/ . Fordelen ved web-apps er uden tvivl, at man let kan opdatere dem løbende, når der sker ændringer, eller man ønsker et nyt feed tilføjet.
 
Ellers er det mest oplagte blot at benytte en af de mange RSS-reader-apps, der findes både til iOS, Android eller som webapp.
 
Der findes eksempelvis også services, der kan publicere resultatet automatisk på en Twitter-konto eller på en Facebook-side, hvis du ikke er bekymret for ikke at have helt styr på det.
 
Jeg benytter fx gerne Google Currents på min iPad, da det er let at dele resultaterne direkte herfra, ligesom jeg let kan se, om jeg har læst noget det ene sted, men ikke det andet (benytter mange forskellige enheder i løbet af en dag).
 
Flere idéer??
Det var mine umiddelbare idéer, men jeg er sikker på, at der er andre, der har bedre og ikke mindst flere. Kom endelig med dem! Eller spørg, hvis der er noget, du er i tvivl om – så skal jeg prøve
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også