Gå i dybden med dine links

Skrevet af

Jens Tønnesen
Pressefotograf

1 artikler

0 indlæg

Harmonerer lovgivningen på området for linkning på internettet overhovedet med, hvad der foregår på nettet hver dag kloden rundt? I hvert fald bør det være lovligt at linke direkte f.eks. til avisers artikler, mener pip-skribenten.

"Det er ikke tilladt at etablere 'dybe' links til artikler, fotografier, grafik m.v. idet der alene må linkes til startsiden på www.berlingske.dk, medmindre andet aftales." Sådan står der at læse på Berlingskes Website, hvis man klikker ind på siden.

Desværre har jeg nu gjort mig skyldig i en alvorlig forbrydelse efter avisens mening, idet jeg af hensyn til mine læsere har lavet et link direkte til den pågældende side. Alternativet ville være at instruere
dig, kære læser, i at gå ind på berlingske.dk og scrolle HELT NED til bunden af siden for så klikke på ordet 'Ophavsret'.

Men skulle Berlingske's juridiske afdeling få lyst til at sagsøge mig langt ind i helvede for min forbrydelse, så tager jeg det med sindsro! For jeg tror ikke, at Berlingske har en sag, når det kommer til stykket.

Den juridiske sagkundskab er mere eller mindre enige om, at 'dybe links' i sig selv ikke er ulovlige. Sålænge linkning sker loyalt er der ingen problemer. Man må ikke som læser være i tvivl om, at man bliver sendt hen til et andet website, når man klikker på en link.

I konsekvens heraf er links, der lukker trediemands side op i en frame inde i det aktuelle site, både etisk og juridisk angribelige. Ligeledes er dybe links til udvalgte grafik- og musikfiler, f.eks. de forkætrede MP3-filer, naturligvis ulovlige.

Se følgende dybe: link og ligeledes, hvor de juridiske frontkæmpere udi IT-jura er på barrikaderne.

Dybe links er - så længe det drejer sig om links til websider - en så grundlæggende del af internettet, at det vil være ødelæggende for nettet at forsøge at forbyde det. Det vil samtidig sætte en stopper for alle søgemaskiner, der netop benytter sig af at indexere dybe links.

Ikke desto mindre fremturer diverse websites med at 'forbyde' dyb linkning, se f.eks. BT online, a-kassen ASE eller hvad med Bilbyen Køge

Her er holdningen dog blødt mere op. Eller hos Fyens Stiftstidende.

Ovenstående links er iøvrigt fundet ved at lave en søgning i Google på "dybe links".

På den måde finder man også frem til en udmærket artikel fra onlinemagasinet e-jour, der behandler problematikken.

Det kunne være rart med en 'principsag' på dette område, f.eks. anlagt af Danske Dagblades Forening mod nyhedstjenesten Nyhedsradar.dk, hvor 'dyb linkning' jo netop er en del af forretningsgrundlaget. Omend ikke andet så blot for at få fastslået retspraksis på området.

En sådan sag har der faktisk været i Holland, hvor en stor medievirksomhed trak to studerende i retten. De havde lavet et slags online-avisudklipsbureau med en daglig oversigt over artikler fra hollandske aviser og med dybe links direkte til de pågældende artikler. Medievirksomheden tabte sagen!

Iøvrigt: Ovenstående PIP havde været temmelig besværligt at læse for dig, kære læser, hvis det ikke havde været muligt at linke dybt.

FORBYDE DYB LINKNING? Det er DYBT GODNAT!

Relaterede artikler

Danske Dagblade viser deres sande ansigt - Har Danske Dagblades Forening været i lære hos MicroSoft?
En række medlemmer af Danske Dagblades Forening (DDF) v...
Internettet tabte - Dommer Michael Kistrup og fogedrettens afgørelse, om nedlæggelse af et fogedforbud mod brugen af ”Dybe Links” i sagen me...
Semantisk web – bedre samarbejde mellem computere og mennesker? - Semantik er en lingvistisk disciplin, som omhandler ords betydning. Det semantiske web er en vision om et fremtidigt int...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

66 JOB

Presserådgiver

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationsmedarbejder

Frist: 15. august

Presserådgiver

Frist: 18. august

Studentermedhjælper

Frist: Hurtigst muligt
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.