Formandsvalget i SF 2012
SF: Vind valget med svinere på Facebook

Skrevet af
Formandsvalget i SF mellem Astrid Krag og Annette Vilhelmsen er blevet beskidt. Og Facebook viser sin styrke som medie for valgkampen. På Facebook kan støtterne døgnet rundt rykke i felten for deres kandidater. På Facebook kan der placeres tvetydige advarsler og tvetydige ’præciseringer’ uden at nævenyttige journalister blander sig i første omgang. SF kan blive det første danske parti, hvis formand er valgt på eller af Facebook. Følg her Facebook-debatten om SF i 72 afgørende timer, fra søndag og tirsdag.
Søndag: Skænderi om en lækage
Søndag formiddag er en attraktiv medieflade, og søndag den 30. september kunne Jyllands-Posten diske op med en rigtig lækkerbisken – og det endda på den sidste dag i SF’s formandsvalgkamp før selve urafstemningen skulle begynde.
 
Avisen var kommet i besiddelse af lækkede oplysninger fra et lukket møde i SF’s landsledelse, der viste, at Annette Vilhelmsen, den ene kandidat til SF’s formandspost, stemte blank, da ledelsen skulle give mandat til bl.a. regeringens 2020-plan.
 
Lækagen fik SF’ernes søndag til at eksplodere i vrede, forargelse, anklager og modanklager, der fik frit løb på Facebook.
 
Trine Pertou Mach, der er medlem af SF’s landsledelse ihukommer tidligere præsident Johnsons tilgang til spin
 
Det er formentlig oplagt for de fleste, hvem der havde indlysende interesse i lækagen, men ikke alle SF’ere var enige i det betimelige i at give udtryk for sådanne overvejelser.
 
Anklager om urent trav blev mødet med anklager om, at det var urent trav at fremsætte anklager om urent trav.
 
En debattør savner The Smoking Gun
 
Mandag: Jesper Petersen diskuterer en substans
Søndagen gik således med meta-rundhyl om metoder. Mandagen oprandt, og, skulle det vise sig, andet trin i Krag-kampagnens afsluttende tretrinsraket.
 
Igen var det Jyllands-Posten, der kunne dele ud af godterne: SF’s politiske ordfører Jesper Petersen intervenerede i valgkampen, med et direkte angreb på Vilhelmsen, oven på søndagens læk. Uholdbart, kaldte han Vilhelmsens stemmeafgivning.
 
Og så eksploderede SF’erne ellers for anden dag i træk. Den politiske ordførers indblanding i formandsvalgkampen blev kaldt latterlig og rystende. Selv stillede han sig uforstående over for kritikken: »Jeg prøver så stille og roligt, som man nu kan, at diskutere substansen. Jeg gør ikke andet end det«, siger den politiske ordfører.
 
Den forklaring har muligvis beroliget nogle SF’ere, men bestemt ikke alle. På Jesper Petersens ’private’ Facebook-profil fik sarkasmen og vreden over hans indblanding således frit løb.
 
 En Facebook-ven anerkender Jesper Petersens præstationer med bolden
 
Det kom hurtigt til svinere i debatten på Jesper Petersens væg
 
Jesper Petersen valgte at svare de fleste opslag på sin væg med et link til en artikel på Politiken.dk, hvor han gentager det, folk er blevet vrede over. Selv mener han, at han bare forholder sig til en substans.
 
Som svar på kritikken af, at han som politisk ordfører angriber den ene kandidat i valget, henviser Jesper Petersen til en artikel, hvor han som politisk ordførerangriber den ene kandidat i valget
 
Jesper Petersens udtalelser får også SF’s gruppeformand Pernille Vigsø Bagge til på Facebook at gå i rette med sin kollega.
 

 
Tirsdag: Margrethes dødskys, og hvor er Villy?
Tirsdag åbnede Folketinget efter sommerferien. Uden for Borgen demonstrerede dele af fagbevægelsen mod dagpengeforringelser, og i medierne havde den radikale uddannelsesminister Morten Østergaard bragt sindene i kog hos venstrefløjen ved at mene, at arbejdsløse finder arbejde, når dagpengeperioden nærmer sig udløb.
 
Inden for i salen markerede Margrethe Vestager folkestyrets festdag med nedenstående dødskys til den måske snart forhenværende skatteminister Thor Möger Pedersen.
 
Den meget glade mand yderst til højre er Thor Möger Pedersen
 
Facebook-billedet blev efterfølgende til en historie på en række netmedier, med et tiltrængt skulderklap til skatteministeren i en svær tid
 
Rundt omkring blev der tidligere i forløbet spøgefuldt spurgt: Hvor er Holger? Tidligere SF-formand Holger K. Nielsen var i New York, viste det sig, og gav i sidste uge sin støtte til Annette Vilhelmsen. Så nu var spørgsmålet: Hvor er Villy?
 
Villy var til Folketingets åbning, og TV2 Nyhederne forsøgte tirsdag at få et svar fra den afgående formand om hans syn på valgkampen. Til et af dem svarede Villy Søvndal:
 
Spørgsmål: Var det en anelse for beskidt, da nogen fra Astrids Krags fløj lækkede oplysningen om, at Annette Vilhelmsen stemte blankt?
 
"Jeg vil ikke ind og være linjevogter i det her. Jeg vil opfordre til, at man diskuterer politisk indhold. Det er nu engang det spændende. Så Astrid og Annette, tag nogle politiske diskussioner rundt om i landet og på tv, så folk kan se de forskelle, der er," svarer Villy Søvndal.
 
Villy Søvndal gør helt klart, at han holder sig helt ude af kampen. Godt to timer senere tager han et hjørnespark for Astrid Krag
 
Alle spekulationer om, at Krag-kampagnen gemte Villy Søvndals støtte til Krag som en sidste afgørende trumf, syntes gjort til skamme. I stedet viste den afgående formand netop det format, som Jesper Petersen blev anklaget for at have manglet dagen før.
 
Moment of Zen: Eskil Halberg tweeter linket til artiklen på nyhederne.tv2.dk. Denne skribent stiller et spørgsmål, og Emil Nielsen svarer med et link til Villys Facebook-profil, hvor han udsøgt implicit angriber Vilhelmsen
 
Villy Søvndal bekendtgørelse af, at han ikke ville blande sig i kampen, end ikke som linjevogter på sidelinjen, holdt i godt to timer, hvorefter han alligevel tog et hjørnespark for Astrid Krags hold.
Med implicit henvisning til søndagens lækage føler formanden trang til i al stilfærdighed at påpege, at med hans erfaring som formand for et regeringsparti, så bør man nok stemme på kandidaten, der ikke stemte blankt på det famøse møde i foråret.
 
En ’stilfærdig’ understregning
 
Villy var altså det tredje trin i tretrinsraketten, og så eksploderede SF’erne ellers for tredje dag i træk.
 
Villys stilfærdighed blev ikke vel modtaget alle steder
 
Guf for internettets spøgefugle
Som et post scriptum og en særlig bonus: SF’s formandsvalg og især de seneste 72 timer har leveret fantastisk materiale til nettets spøgefugle.
 
 
 
 

Kommentarer

Få nyhedsbrev

38 JOB

Head of Brand & Marketing

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Julie Bauer Larsen

Julie Bauer Larsen bliver ny leder af Kommunikation og Fundraising hos foreningen Grønlandske Børn fra december. Hun kommer fra en stilling som kommunikationsansvarlig i Røde Kors Hovedstaden.   

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.