Blufferens guide til Folkemødet

Folkemødet på Bornholm er lige om lidt. Det er meningsdannernes Roskilde Festival med et overflødighedshorn af store og små arrangementer, hvor man kan komme helt tæt på politikere, klogeåger og alle dem, man ser på TV2 News eller DR2. Hvis du ikke har været afsted de andre år, men rigtig gerne vil komme alle de rigtige steder med de rigtige mennesker og den rigtige viden, er her en vejledning i at bluffe dig igennem som fiks Folkemøde-veteran.
Artiklen er fra 2013, men får en tur til på forsiden i anledning af Folkemødet 2014.
 
Folkemødet – Danmarks politiske festival på Bornholm – bliver afholdt i Allinge og er inspireret af det svenske Almedalsveckan, som har eksisteret i over 40 år. Den danske version har dog kun eksisteret siden 2011 og fik først sit egentlige gennembrud sidste år. Men man kan jo også sagtens nå at komme bagud på to år. Hvis du læser med her, er der dog sandsynligvis ingen, der opdager det ... 
 
Når Folkemødet står på, er der næsten ikke et øje på Christiansborg. Alle politikere med respekt for sig selv befinder sig nemlig et sted under den bornholmske junisol sammen med et bredt udsnit af kommunikations- og mediebranchen. Foto: Folkemødet på Facebook

Lidt basisviden om Allinge har aldrig skadet nogen
I den første smalltalk, når du ankommer til Allinge, kan du altid smide en bemærkning om stedet. Og Allinge er en mellemsøvnig by på Nordbornholm, der hidtil har været kendt for helleristninger, badehoteller og for næsten at være nabo til Bornholms største turistattraktion: Hammershus. Det er borgen, hvor überskurken i Danmarkshistorien, Corfitz Ulfeldt, der solgte os til Svensken, i midten af 1600-tallet sad indespærret med sin kone, Leonora Christina. På et tidspunkt flygtede ægteparret, men de gode folk i Allinge sladrede til vagten, og forræderne blev hurtigt indfanget igen, før de kunne flygte videre til Sverige. 
 
Allingeboerne er gæstfrie folk, der primært lever af turismen i sommermånederne samt øvrig handel, landbrug og fiskeri plus et ordentligt bloktilskud fra Indenrigsministeriet. Engang var mange stenhuggere, og en del af dem nedstammer fra svenske indvandrere (ligesom Pelle Erobreren i Andersen-Nexøs roman). De påvirkede den lokale dialekt så meget, at man engang talte om, at man på disse kanter taler ”allingesvensk”. For eksempel siger de ”pojk” om en dreng, hvor de andre bornholmere siger ”horra” (Husk de to r’er!). 
 
Men nu til specifikke fester og folk på Folkemødet ...
 
Allinge er en hyggelig, lille havneby, som især lever af turisme og fisk. Der er dog en række beværtninger, som du skal nå at besøge, når du er på Folkemødet: Gæstgiveren, Café Værftet, Hutlihut og Togas midlertidige Folkemøde-filial. Foto: Folkemødet på Facebook
 
Kend de rigtige steder
 
Gæstgiveren: Skal du bluffe dig igennem Folkemødet, så røb for Guds skyld aldrig, at du er helt blank på, hvad Gæstgiveren er (eller hvor det ligger). Find en dårlig klædt person (musiker, journalist, tv-kameramand, pensioneret gymnasielærer, fortidslevn fra 1968 eller lignende) og følg efter personen. Før eller senere ender du i gårdhaven på Gæstgiveren, hvor Hørups gamle dagblad siden starten af Folkemødet i 2011 har holdt til i huset. Her er Bo Lidegaard kongen, og Lars Trier Mogensen er (lidt endnu) hans 'man in charge'. 
 
Der foregår hele tiden opsigtsvækkende ting på Gæstgiveren, hvor man også kan få mad, for eksempel koncerter, alverdens optrædener, debatter med mere. Så hvis du er lidt lost og efter en lang dag har mistet overblikket, så er det her, du kommer tilbage på skinnerne og møder nye og gamle bekendte. 
 
Toga Vinstues filial på Cirkuspladsen: Ungdomspolitikernes stamsted i Københavnstrup har siden starten i 2011 haft en aflægger på Folkemødet. Hvis man er mere til lejrbål og fællessang end det finkulturelle og københavnersmarte, så er det her, man tager hen. Koordiner gerne dit besøg, efter hvornår enten SF's legendariske trubadur Pelle Voigt eller KU-kultbandet ”Free to Choose” optræder. Det er også her en stribe yngre politikere, som bl.a. Jeppe Kofod og Morten Messerschmidt gerne gæsteoptræder som bartendere.
 
Café Værftet i Sandvig: Hvis du har lyst til at tage en slapper fra det store cirkus inde i downtown Allinge og tanke op for the road, kan du låne en cykel og køre mod Hammershus. Gå så en lang spadseretur ved fyret, og nyd den enestående natur, mens du ruller ned mod Café Værftet. Her er fyldt med indfødte fra hele øen, der spiser traditionel bornholmsk frokost, i lokaler der er en krydsning mellem en fiskers bådhus og en hall of fame for alskens memorabilia, der dækker både væg og loft. Slå bagdelen i biografsædet oppe ved baren, bestil en stor fad i Lars Løkke-størrelse, og slå ørerne ud, mens den speedsnakkende og livskloge vært forklarer dig og alle de øvrige miskendte genier ved baren, hvordan verden i virkeligheden hænger sammen.
 
Værtshuset Hutlihut over for Gæstgiveren: Det er et berømt brunt værtshus fra 1970’erne, som på magisk - telepatisk? - vis inspirerede TV2's Flemming Toft til sin legendariske kommentar til Kim Vilforts 2-0 scoring under EM-finalen i 1992. Toft bedyrede siden, at han aldrig havde hørt om stedet, før han formulerede sit ”hutlihut”. Det er stedet for dem, der ikke kan finde ud af at gå i seng. 
 
Pas i øvrigt på med at udskyde et besøg på Hutlihut, for efter to-tre dage med fuld åbningstid og fuld omsætning, så går værten død og holder lukket. Også selvom det er lørdag aften! 
 
Hvis du er lidt lost og efter en lang dag har mistet overblikket, så tag på Gæstgiveren og genoplad. Her er der altid masser af mennesker, og der foregår altid noget. Foto: gaestgiveren.dk

Vis dit talent for at omgås de rigtige
Er du en ægte bluffer, taler du om 2011 og 2012, som om du var der. Fortæl for eksempel, at du lukkede festen om torsdagen i 2011 på ”Hutlihut” med Jørgen Leth efter hans sagnomspundne og succesfulde optræden med musikeren Mikael Simpson samme aften på Gæstgiveren. Det var også ved den anledning på det brune værtshus, at den tidligere spindoktor Jakob Winther tog en svingom med en af kunstneren Jens Galschiøts sorte menneskelignende dukker, der står alle vegne (selv på Hutlihut!) og skal gøre opmærksom på ulandenes problemer.
 
Bagefter spiste du morgenbrød på de konservatives grønne jernskonnert i havnen, mens I i kahytten i selskab med K-generalsekretæren Martin Dahl tømte de sidste sjatter i fadølsanlægget, inden den nye fustage kunne tages i brug, så man blev klar til en ny dag.
 
Du mindes også stadig boksebraget i Dansk Journalistforbunds cirkustelt i 2011. Det var her, at Henrik Sass i suveræn stil i en debat om Thomas Larsens politiske analyser var tæt på at knockoute Berlingske-kommentatoren. Der blev bl.a. talt længe om Larsen, da han skulle forklare sin skråsikre 2009-analyse, der forsikrede tantens læsere om, at Anders Fogh aldrig ville kandidere til Nato-generalsekretærjobbet …
 
 
Du kan spise morgenbrød på de konservatives grønne jernskonnert i havnen, hvor du også senere kan tømme en fustage sammen med K's frustrerede bagland. Foto: konservative.dk
 
Du hænger desuden for hårdt ud med kunstneren Bjørn Nørgaard, som du roser for hans enestående enmands-samfundscabaret, hvor der både bliver tegnet på tavler og rørt i gryder, og hvor det spektakulære show altid ender med, at ’hesteslagteren’ lægger sig splittergonzales og indsmurt i en ikke nærmere defineret substans på en gammel sofa. 
 
Du ryger naturligvis ikke og synes egentligt, at rygereglerne bør strammes, men du har alligevel ingen problemer med at bomme smøger af enten Torben Steno eller Lars Trier Mogensen i baren på Gæstgiveren. Vi er jo til fest ...
 
 
Du fortæller i detaljer om, hvordan Gasolin i 1978 på et værelse på Gæstgiveren tog den afgørende beslutning om at opløse det legendariske band. Og selvfølgelig mindes du også årets spøg i 2011, hvor Politikens Kristian Madsen vandt en DF-kasket og gik med den under hele Folkemødet. Fotos: David Troels Garby og DR Arkiv
 
Hit med historiefortælling
Det er i øvrigt rigtig godt, hvis det virker, som om du var der, da Bjørn Nørgaard sidste år sent om natten dansede henført rundt alene med en flaskeøl til et Tom Waits-nummer, som han afspillede via sin iPhone.
Du fortæller de uvidende nytilkomne i menigheden i detaljer om, hvordan Gasolin i 1978 på et værelse på Gæstgiveren tog den afgørende beslutning om at opløse det legendariske band. And the rest is history. Bor du på Gæstgiveren, er du på fornavn og high five med kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen og komikeren og 24 Syv-værten Simon Juul, der også er stamgæster. Bor du i Gasolins værelse, så står der formentlig Bo Lidegaard på dit sygesikringsbevis …
 
Du hænger også ud med kendte socialdemokrater som den tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard, bloggeren David Troels Garby og Tine Aurvig-Huggenberger. Du begynder at fortælle, om dengang da Politikens Kristian Madsen i 2011 vandt en kasket med partilogoet i Dansk Folkepartis lokalafdelings tombola på Allinge Torv og siden bar den som et trofæ på resten af Folkemødet og på Facebook ...
 
Når du fortæller om din tid på de forskellige års Folkemøder, så tal endelig om, at du har hængt ud med kunstneren Bjørn Nørgaard, som du roser for hans enestående enmands-samfundscabaret, hvor der både bliver tegnet på tavler og rørt i gryder, og hvor det spektakulære show altid ender med, at ’hesteslagteren’ lægger sig splittergonzales og indsmurt i en ikke nærmere defineret substans på en gammel sofa. Foto: Martin Lehmann
 
Spil smart med viden om Almedalsveckan
Hvis der ikke er stemning for anekdoter, kan du starte en diskussion om, hvorfor arrangementet hedder ”Folkemødet”. Kunne det ikke hedde ”Allinge-ugen” eller ”Politikfestivalen”? Og du drager alle mulige paralleller til den svenske "Almedalsveckan" på Gotland. Du høster megen gadekredit, hvis du endda har deltaget i det svenske arrangement.
 
Du kritiserer partilederne for ikke at prøve nye politiske idéer af, når de har ”folkets” og pressens opmærksomhed. Du henviser naturligvis til, at ”sådan er det jo på Almedalsveckan”, og til at Folkemødet ”er tænkt som ramme for netop det”. Den er stensikker at lange ud til den journalist, der måtte bede dig om en kommentar.
Du fortæller måske endda levende om, dengang du først i firserne på Almedalsveckan hørte Olof Palme udstikke retningslinjer for ny politik (Formentlig kan man heraf udlede, at dit navn er: Mogens Lykketoft).
 
Hvis du ved noget om Almedalsveckan, som har så mange år på bagen, at eksempelvis fantastiske og på tragisk vis myrdede Oluf Palme har fremlagt sine visioner der, er det rigtig godt. På Folkemødet er det ret tjekket at omtale, hvor meget bedre det svenske forbillede er. Foto: Robert Hultman

Slap af og syng med Bertel, Søren og de andre
De fleste møder på Folkemødet er som hovedregel ret seriøse, og de kræver, at man er indstillet på at lytte og også meget gerne engagere sig med spørgsmål.
 
Men naturligvis kan man få brug for en intellektuel slapper, hvor man bare kan læne sig tilbage og blive underholdt af de politikere, som man sponsorerer over skattebilletten. Så kig i programmet, og se efter de såkaldte sang-arrangementer, som partierne holder. Se efter navne som Bertel Haarder, Mogens Jensen, Søren Pind eller ”Tre gange Ellemann”.
 
Det er også lige der, der er størst chance for at møde "folket”.
 
Flere af politikerne, især fra blå blok, er glade for at synge, og det er sjovt at se. Eksempelvis er Bertel Haarder, Søren Pind og familien Ellemann værd at se med en højskolesangbog i hånden. Foto: Folkemødet på Facebook

Snig dig ombord på skibet Absalon eller hæng i havnen torsdag
Her betræder vi et meget kontroversielt område, som ikke desto mindre er blandt hovedårsagerne til, at kommunikationsfolket rykker til Allinge nu for tredje år i træk: Den professionelle ”mingling”.
Torsdag aften er du inviteret til at tømme fadølsfustager på havnen hos de konservative. Det er her, du roser Lars Barfoed in person for hans enegang i skolereformforliget, mens du senere over for politiske kommentatorer som Niels Krause-Kjær, Helle Ib eller Anders Langballe giver din vurdering af, hvorvidt de konservatives træk var strategisk klogt eller ej. Hvis du hører navnet ”Benny” her, så tænkes der formentlig på K's nye pressechef, Benny Damsgaard, og ham må man gerne have en mening om, og om hvorvidt han har noget af æren for, at K pludselig er i medierne som aldrig før.
 
Fredag aften kan blive den aften, hvor Folkemødet kulminerer. Det er i hvert fald den aften, hvor der er flest toppolitikere og folk fra kommunikationsbranchen i byen.
 
Du lægger bunden ved at forsøge at gatecrashe erhvervsorganisationernes frie bar. Måske er du så heldig at blive inviteret til cocktailparties eller endda en bedre middag på et af de omliggende store hoteller. I år vil der formentlig være status i at blære sig med en invitation til cocktailpartyet i rum sø på flådens skib, ”Absalon”, arrangeret af erhvervsorganisationen Danske Maritime. Rammen er perfekt, selvom det som bekendt er gæsterne, der endeligt afgør, om det bliver sjovt.
 
Gidselbefrierskibet Absalon, som erhvervorganisationen Danske Maritime tager med på Folkemøde. Der skal være coctailparty, og der skal man hen. Foto: Henning Bagger
 
Den rigtige øl- og pølsefest er hos Rud Pedersen
Rigtig professionelle udi kunsten at finde den rigtige fest spotter uden større anstrengelser, at man senere fredag aften hænger ud hos kommunikationsbureauet ”Rud Pedersen”, der i øvrigt er rådgiver for selve Folkemødet og ikke mindst Bornholms Regionskommune herunder borgmesteren Winni Grosbøll. Sidstnævnte kender du naturligvis som en socialdemokrat, der står til et næsten stensikkert genvalg til november.
 
Det er også her, du møder Helle Thorning for første gang face-to-face under de til lejligheden opstillede havepavilloner, og måske sniger du til dig at drikke en fadøl med hendes spindoktor Noa Redington.
 
Det er formentlig det tidspunkt under hele Folkemødet, hvor det halve af regeringen og den mere selskabsglade del af toppolitikerne er samlet under indtagelse af litervis af Svaneke Øl og hundredevis af Svaneke Pølser. Deraf følger også, at konkurrerende lobbyister, og ikke mindst journalister står i kø for at slippe ind til arrangementet.
Det er også her, man kan også finde mediechefer som for eksempel Radio24Syvs Jørgen Ramskov eller den lille mands forsvarer mod den arrogante københavnske magtelite Ekstra Bladets Poul Madsen. Sidstnævnte er ellers ikke glad for den slags pamperi, hvorfor chefredaktøren sidste år efter indtagelse af alle disse gratis produkter hos lobbyisterne dagen derpå måtte melde forfald til en debat om presseetik i Dansk Journalistforbunds telt …
 
Dygtige Folkemøde-festfindere dukker fredag aften op hos kommunikationsbureauet ”Rud Pedersen” og møder Helle Thorning for første gang face-to-face. Foto: Folkemødet på Facebook
 
Kend til Benny og fadølslobbydiskussionen
Hvis du her igen overhører navnet ”Benny”, så vær på vagt. Så drejer samtalen sig formentlig om den socialdemokratiske erhvervsordfører Benny Engelbrecht, som i weekenden via Jyllands-Posten kritiserede lobbyismen på Folkemødet.
 
Engelbrechts claim to fame er, at han som oppositionspolitiker krævede en politisk indsats mod de høje takster ved Melodi Grand Prix’ telefonafstemninger. Engelbrecht var omvendt helt tavs, da Dansk Erhverv for nyligt kritiserede de reelle høringsfrister på ned til to dage på nye lovforslag.
 
Engelbrecht mener tilsyneladende, at demokratiet er i fare, hvis han kommer til at sige ja til øl og pølser ved et af disse after parties. Det vil nok være kikset i de fleste tilstedeværendes øjne, hvis du hævder, at ”Benny har nu en pointe”. Men hvis det er helt i starten af Folkemødet, kan du godt sige, at ”det bliver spændende at se, om Engelbrechts korstog får en virkning på politikernes fremmøde”. Du kan også joke med, om Benny nu nærmer sig ølhanerne og spejde skælmsk efter den skeptiske socialdemokrat, hver gang noget er gratis.
 
Når du tager derhen, er det smart, hvis du 'namedropper' for eksempel Jan Juul (Poul Nyrups kampagnemand i 2001), så du på en eller anden måde kan sandsynliggøre, at du er inviteret til festen. Han er nemlig en af partnerne i lobbyvirksomheden Rud Pedersen.
 
Den socialdemokratiske erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, langede forleden ud efter lobbyistiske tendenser til Folkemødet. Det har skabt stor debat. Tal eventuelt om det, men husk, at du jo er til Folkemødet og derfor ikke på hans side. Foto: Jyllandsposten.dk
 
Drik igennem eller udnyt andres fuldskab lørdag
Lørdag aften er sidste chance for at mingle og netværke. Det er også der, hvor der er en ret høj risiko for, at kommunikationsfolket – selv dem i de pænere erhvervsorganisationer – for alvor drikker igennem. Festen vil med stor sandsynlighed også denne aften finde sted på Gæstgiveren. Men hvis man vil demonstrere, at ens netværk i K-branchen bare er i orden (og man ikke er løbet helt tør for Alminox), ja så hænger man ud ved kommunikationsfirmaet Primetimes telt på havnen (lige ved Allinge Røgeri) til endnu en gang øl og pølser.
 
Naturligvis kun efter invitation fra en af K-branchens Grand Old Men, tidligere K-generalsekretær Peter Sterup eller hans partnere som journalisten Trine Gregorius og de radikales tidligere mastermind Lars L. Nielsen.
 
Hvis du ikke selv er for fuld, kan du så her benytte lejligheden til at få folk til at tale over sig, hvis der er noget hemmeligt, du går og graver i. 
 
 
 
Hvis man vil demonstrere, at ens netværk i K-branchen bare er i orden, så hænger man ud til endnu en omgang øl og pølser ved kommunikationsfirmaet PrimeTimes telt på havnen, som du kan finde lige ved Allinge Røgeri. Foto: allinge-rogeri.dk
 
Lad være med at kritisere Folkemødets grundlæggende principper
Men ud over de specifikke fester og folk er der også et par regler for omgangsformen. Selvom du gerne må henvise til Almedalsveckan og overveje forslag til småforbedringer, skal du ikke kritisere selve konceptet bag Folkemødet. Hold dig især væk fra politiske korrekte udkants-Danmark-hensyn som: ”Jeg synes altså, at Folkemødet skal gå på omgang, så andre byer i Danmark også får chancen for at lave sådan et arrangement”
 
For så har du misset pointen med arrangementet, og befinder dig formentlig på Jyllandspostens Indlandsredaktion i Viby, og føler dig permanent udenfor. Oven i det er du indebrændt over, at du via Facebook og Twitter kan følge med i, hvor sjovt dine venner fra journalisthøjskolen har haft det i Allinge, mens du ikke var der. En hævn, der består i konsekvent at lede efter enhver tænkelig lille, negativ vinkel på Folkemødet, falder kun tilbage på dig selv.
 
Måske medmindre du er Kristian Thulesen Dahl og vil score nogle billige point hjemme ved stambordet i Thyregod, hvor fodboldvennerne aldrig har hørt om Folkemødet. Han afholder sig dog ikke fra at have det sjovt med resten af kollegerne fra Christiansborg i baren på Gæstgiveren, mens I sipper de specialimporterede cubanske øl efter en lang dag on the road på Folkemødet. 
 
Kristian Thulesen Dahl kan måske godt finde på at sige noget om, at det er et problem, at Folkemødet er så elitært. Men han ser ellers ud til at have det sjovt, når han er der. Foto: Jacob Ehrbahn
 
Andre fesne Folkemøde-klicheer, du skal holde dig fra
Endvidere er der nogle typiske ting at sige om Folkemødet, som er blevet sagt så mange gange, at du ikke må sige det! Det er eksempelvis at udbryde midt i et selskab: ”Hvornår kommer folket til Folkemødet?”.
 
Det er en efterhånden ligeså uoriginal, trættende og kikset bemærkning, som når folk for 127. gang skriver på deres Facebook-side, at ”Rolf er Ren” eller synger godmodige Roligan-slagsange fra firserne iført klaphat. (Hold øje med Ekstra Bladets leder, JP's og BT's reportage fredag-lørdag)
 
At sige sådan noget afslører desuden over for alle, at du er debutant og således ikke var med i hverken 2011 eller 2012, hvor der var masser af ”folk”. Du er formentlig en doven eller fantasiløs journalist, som er ude af stand til at finde en selvstændig vinkel på din historie. Det er til trods for, at der er flere hundrede arrangementer på Folkemødet, hvor det vrimler med politikere og andre kendisser samt almindeligt politisk interesserede mennesker, der både har holdninger og viden.
 
Men det kræver jo, at du bevæger dig fra det trygge pressecenter i Nordlandshallen og ud i den virkelige verden, hvor ”folket” er. Godt Folkemøde!
 
Der er en masse, der har været ude at sige, at der ikke er nogle almindelige mennesker eller folk til Folkemødet. Men det passer ikke (alle færger til Bornholm er udsolgt under Folkemødet!) – og hvis det gør, er alle alligevel trætte af at høre om det. Foto: Folkemødet på Facebook
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job