Foghs kommune-alliance

Regeringens udspil til en strukturreform nærmest over-imødekommer de ønsker, som Kommunernes Landsforening kunne have til en juleaften. Kommunerne får stort set alt fra beskæftigelse til sociale opgaver, miljø til trafik - selv sygehusene får de mere indflydelse på. Kommunernes Landsforening (KL) havde da også en entydigt rosende pressemeddelelse klar, da Regeringen kommunikerede forslaget ud i Nationalmuseets historiske ramme.


Det umiddelbart mest forventelige havde været at Regeringen først havde drøftet udspillet med S og R, og så nået et kompromis. Nu har de i stedet lagt arm med KL og sikret sig Dansk Folkepartis opbakning.

I enhver krig handler det om at lave de rette alliancer – og Foghs alliance virker taktisk set voldsomt smart. For det første gør alliancen med KL det vanskeligt for intern borgerlig kritik. På den måde er det sammenlægningskritiske del af Venstres bagland, hvor mange politiske poster skal væk, langt hen taget ud af spillet. For det andet sætter alliancen klare grænser for hvad Socialdemokratiet og oppositionen kan få af indrømmelser. Ikke alene har Regeringen flertal med Dansk Folkeparti. Hver indrømmelse S tilkæmper sig, vil vække modstand hos KL, herunder hos magtfulde S-borgmestre som Anker Boye og Jens Kramer, der selvsagt nødigt vil af med julegaverne igen.

At sagligheden så på nogle områder er sat over styr, er en anden ting. Der er især vanskeligt at se en slagkraftig vækst og beskæftigelsespolitik fordelt på 100 velfærds-opgavetunge kommuner. Og sundhedsstyringen ligner et kaos af uklare roller med alle chancer for udgiftspres. Endelig er det mere politisk behændigt end sagligt at kommunerne nu selv skal til at byde hinanden op til pardans og evt. kan vælge at gå solo.

Det kan være svært at se om Regeringens skønne mål om decentralisering, borgernærhed og klare opgavegrænser vil blive til virkelighed. Men en stor reform med voldsom opgaveflytning er givet.

Dansk Industri, der startede med at sætte hele dagsordenen med effektivisering af det offentlige, kan indkassere endnu en vundet slag – medmindre den nye struktur faktisk giver over 100 småttænkende kasser i stedet for globalt udsyn på vækst og erhverv. Og alle de konsulenter fra ledelse over IT til kommunikation, der skal i krig med at etablere og skabe opbakning til Danmarkshistoriens største proces af fusioner og organisations-omstillinger, tror vel også de kan gnide sig i hænderne – hvis de altså formår at overleve i ventetiden frem til 1. januar 2007.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også