Fogh-regeringens brug af spin i mediehåndteringen

Skrevet af

Anne-Marie Mohr Nielsen

1 artikler

0 indlæg

Opdeling af journalister i A- og B-hold og mobningskampagner i medierne mod politiske modstandere. Det er blot to af mange aktiviteter, som politikerne bruger stadig mere systematiseret og fokuseret med henblik på at påvirke mediernes dagsorden.

Spin eller ”spindoktoring” anvendes ofte som samlebetegnelse for denne type af aktiviteter. For 20 år siden var spin en disciplin, som næsten udelukkende blev praktiseret i USA og Storbritannien. I dag er det ”hverdagskost” på godt og ondt i store dele af den demokratiske verden, herunder i Danmark. Medierne er kommet til at spille en mere central rolle i den politiske meningsdannelse og meningsproces. Derfor går politikerne mere målrettet efter at øve indflydelse på medierne.

 

Hovedformålet med mit speciale har været empirisk at klarlægge, hvilke former for spin der anvendes i dansk politik i øjeblikket under den nuværende Fogh-regering. Specialeafhandlingen analyserer i alt 25 forskellige spin-værktøjer, der er velkendte i lande som Storbritannien og USA, hvor spinkulturen er meget mere udviklet end herhjemme. Undersøgelsen bygger blandt andet på interviews med et udsnit af regeringens særlige rådgivere og politiske journalister på Christiansborg. Når jeg fokuserer på de særlige rådgivere, skyldes det, at de generelt er det nærmeste, man kommer på såkaldte "spin doctors" i amerikansk og britisk forstand. På grund af deres særlige ansættelsesforhold kan de ofte varetage "pr-virksomheden" for ministeren mere intenst og engageret end det almindelige embedsværk.

 

Et andet formål i specialet har været at analysere, om den nuværende VK-regerings brug af spin i mediehåndteringen adskiller sig fra den tidligere SR-regerings. Medieoverskrifter som ”Spindoktorer på fremmarch”, ”Spindoktorer slår hårdere” og ”Spindoktor et sygdomstegn” kunne vidne om, at mediehåndteringen særlig efter Fogh-regeringens tiltræden er blevet mere hårdhændet og indgribende. Men er Foghs spin i praksis anderledes end forgængeren Nyrups, og hvordan kommer det i givet fald til udtryk?

 

 Læs specialet her

Relaterede artikler

Spindoktorernes førstehold bliver på banen - Efter Lars Løkke Rasmussens ministerrokade i sidste uge er det igen blevet tid til udskiftninger i feltet af spindoktore...
Spindoktorernes bibel - De danske ministre bliver mere og mere afhængige af deres særlige kommunikationsrådgivere, spindoktorerne. I dag udkomme...

Giv din stemme

8 stemmer
4,6/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

57 JOB

Studentermedhjælpere

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.