Breaking News: Føtex kanøfler og knuser speltmekka

Føtex har længe ønsket at plante sit flag på indre Østerbro, og i Normanns lokaler på Trianglen kan de hede drømme måske komme til at gå i opfyldelse. Hos Normann spørger man sig selv, hvorfor man blev kørt ud på et sidespor. Og går rettens vej.
af Joachim Sperling
 
I Istanbul blev Taksimpladsen denne sommer besat af demonstranter, som endte med at blive drevet bort med vandkanoner og tåregas, fordi magthaverne ville omdanne en park ved pladsen til et indkøbscenter. Otte mennesker mistede livet, før man lod parken være og droppede indkøbscenteret.
 
På Østerbro i København ligger Normann Copenhagen. En højt profileret designvirksomhed, der kæmper for at forblive i smørhullet ved Trianglen. En placering, de nu har haft siden 2005, og som har medvirket til at gøre kvarteret til et af de mest attraktive på Østerbro. Mellem Trianglen og Lille Trianglen kan man langs det alt for smalle fortov finde ikke blot Normann Copenhagen, men også byens hyggeligste antikvariat, filialer af LeLe, Baresso, Cofoco og Joe & the Juice samt tøjforretninger som Goods og Søstjernen – Østerbros lille skomekka for velstillede børn og deres forældre. I de små sidegader finder man blandt andet Gourmandiet, hundebutikken Trenddog, vinbaren Panzón og Søstjernens kvindeafdeling, som frekventeres af mødre, der ikke kan få nok af deres børns sko.
 
 
På Østerbro vil borgerne næppe reagere fysisk over for Føtex, men protesterne har været til at tage og føle på, og Dansk Supermarked overvejer nu givetvis, om man ikke er gået for langt
 
På Østerbro bliver der ikke skudt med vandkanoner, men sorte skyer truer, for det Mærskejede Dansk Supermarked har sat alt ind på at invadere Normanns domæne. Via en avanceret juridisk finte har Føtex nemlig formået at sætte Normanns lejekontrakt ud af kraft. På Østerbro vil borgerne næppe reagere fysisk over for Føtex, men protesterne har været til at tage og føle på, og Dansk Supermarked overvejer nu givetvis, om man ikke er gået for langt over for en mindre spiller, der slet ikke er en trussel økonomisk, men som via sit greb om den kreative klasse har langt mere politisk kapital at trække på.
 
Østerbro Avis havde historien først
Dramaet om Føtex’ invasion af Trianglen er blevet behørigt dækket af den lokale Østerbro Avis, og der er også lavet en gruppe på Facebook – Nej til Føtex på Trianglen – men de to stridende parter er selv bemærkelsesværdigt tavse. Krigen kører dog på de indre linjer, og nu mødes parterne i en retssag, der kan vare tre år eller mere.
 
Hidtil har indbyggerne på indre Østerbro været forskånet for en Føtex – Hermann Sallings koncept fra 1960’erne, som i sin tid vakte opsigt, fordi man inspireret af USA for første gang kombinerede salg af mad og tøj. Den nærmeste Føtex har ligget ved Vibenhus Runddel, et af byens store trafikknudepunkter, som teoretisk hører med til Østerbro, men som reelt er et ingenmandsland, ingen rigtigt vil vedkende sig.
 
Dramaet om Føtex' invasion af Trianglen har indbyggerne på indre Østerbro hidtil været forskånet for

Selvom Normann tidligere både har været teater, biograf og lydstudie, er arealet ikke stort nok til en rigtig Føtex, så derfor bliver det en såkaldt Føtex Food, hvilket i bund og grund er en Føtex uden tøj og med lidt mere luksuriøse varer end ellers. En slags Irma med andre ord. Men sådan én findes allerede længere nede af det lille strøg, og derfor er Føtex Food et dårligt bytte. Det er mere af det samme i et område, hvor ”less is more”.
 
Normann er stedet, hvor de velstillede byboere kan købe møbler, tøj og accessories. Ud over at Normann selv designer og producerer en lang række produkter, som man har vundet en lang række priser for, handler man også med andres designprodukter. Butikken giver et mindre overskud, men motoren i forretningen er engrossalget til danske og udenlandske kunder, og butikken fungerer derfor også som showroom. Og fordi Normann som varemærke er vokset sammen med sin beliggenhed, er der risiko for, at en fysisk flytning af butikken kan underminere hele forretningen. Det er baggrunden for, at sagen nu er havnet i retten, og at Normann dermed sætter sig op mod Danmarks mest magtfulde detailhandel, Dansk Supermarked.
 
Normann som varemærke er vokset sammen med sin beliggenhed, og der er derfor risiko for, at en fysisk flytning af butikken kan underminere hele forretningen
 
Hvordan er det nået dertil? Dansk Supermarked siger selv, at man i de sidste mange år har ønsket at indtage lejemålet, fordi indre Østerbro er et af de eneste områder i byen, hvor Føtex endnu ikke har kunne plante flaget. Placeringen på Trianglen er oplagt, fordi der ikke er så mange andre store lejemål.
 
Dansk Supermarked i penibel skuldertackling
Men hvordan kunne Dansk Supermarked få Normann ud? Det kunne man, fordi Normann ikke selv ejer butikslokalerne, men har indgået en lejeaftale, som i princippet løber til 2025. Den kontrakt skulle man tro var ubrydelig, men Normanns udlejer var indtil fornylig et såkaldt kommanditselskab – en selskabsform, som private typisk benytter sig af for at slippe billigere i skat. Det er den konstruktion, der har vist sig skæbnesvanger for Normann.

K/S’et, som blandt andet var ejet af den højt profilerede karrierecoach Hanne Quitzau, havde taget et såkaldt swap-lån, som man også kender fra en række dårligt rådgivede andelsboligforeninger. Så fordi man ikke benyttede sig af de historisk billige danske realkreditlån, men i stedet ville spekulere, blev K/S’et ramt af en byge af rentestigninger, som ejerne til sidst ikke kunne betale. Derfor måtte man ud af investeringen, men selv ikke markedsprisen for lejemålet på 20 mio. kr. var nok til at redde K/S’et fra konkurs.

Heldigvis for Hanne Quitzau blev der indsat en snarrådig konkursadvokat, Bo Vadt Christensen fra Delacour-advokaterne. Han kunne se, at man ved en konkurs de facto kunne sætte erhvervslejelovgivningen ud af kraft. Hensynet til konkursboets kreditorer trumfede så at sige hensynet til lejeren. På den måde kunne konkursboet blive meget mere værd, for der var en køber til lejemålet, nemlig Dansk Supermarked. I stedet for at være 20 mio. kr. værd, var konkursboet nu pludselig 26 mio. kr. værd. Men det var en værdi, som lejemålet udelukkende kunne opnå, fordi Normanns lejekontrakt kunne rives midt over i tilfælde af en konkurs.
 
Nu skulle man bare have ejerforeningen til at sige ja til, at der måtte laves hul i husmuren, så Føtex kunne få sine varer ind i butikken, og det har den af besynderlige årsager sagt ja til efter en række tumultariske generalforsamlinger. Hvorfor de øvrige beboere pludselig synes, at det er en god ide at få et lugtende og larmende supermarked som ny lejer, ti lastbiler igennem Rosenvængets Alle dagligt og et stort udsugningssystem monteret fra gadeplan til tag, må stå hen i det uvisse.

Fra 20 til 26 mio. kr. Var det aftalt spil?
Det rejser en ubehagelig mistanke. Var konkursen aftalt spil? Hanne Quitzau har hidtil valgt at trække stikket i forhold til medierne, så hendes udlægning af sagen kender vi ikke. Men en ubehagelig mistanke klæber nu til Hanne Quitzau, som har scoret 6 mio. kr. ekstra på konkursfinten.

Normann bød nemlig de 20 mio. kr. som lejemålet var værd, men siger, at man aldrig hørte fra Bo Vadt Christensen, som derfor må have gennemført en auktion af ejendommen i al hemmelighed. Har Dansk Supermarked været i dialog med Hanne Quitzau, om hvordan man kunne få Normann ud af deres lejemål? Det er naturligvis kun gisninger, men det virker bizart, at man som udlejer kan gevinstmaksimere ved at lade sig selv gå konkurs. Det fremstår som en omgåelse af erhvervslejeloven, og det er mærkværdigt, at Dansk Supermarked som en stor og ansvarlig virksomhed vil lade sig fedte ind i sådan et morads.

Historien har en yderligere krølle, for i den nærtliggende Nordre Frihavnsgade ligger den lille, hyggelige forretning Vinbørsen, der er ejet af franskmanden Pascal Maix. Ud over et stort udvalg af vin fra de klassiske europæiske distrikter byder Vinbørsen også på diverse kolonialvarer og chokolade fra Summerbird. Pascal Maix er gift med Mette Maix, der er administrerende direktør i Føtex. Hun har hidtil holdt sig på behørig afstand af den offentlige debat om Føtex på Trianglen, men det er da en oplagt tanke, at ideen, om at Føtex flytter ind på Trianglen, kommer fra hende. For findes der noget bedre end at kunne købe ind i sit eget supermarked?
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også