Far floskel, far vel

Skrevet af

Maria Kangas
stud.mag

14 artikler

0 indlæg

Smid sætningen "We excel at the dissemination of scalable, extensive, global initiatives and their socialization throughout an entire enterprise” gennem din computer, og den bliver hurtigt strammet op og reduceret til "We work on large, challenging products". Det gør den i hvert fald hvis du har installeret Bullfighter. Den fanger floskler, fagudtryk og tomme ord. Mød klicheernes fjende nummer 1

Få ord er god økonomi
Alt for mange firmaer bruger alt for mange tomme eller svære ord som gør kommunikationen knudret og ugennemsigtig. Det blev for meget for Deloitte Consulting som derfor udviklede softwareprogrammet Bullfighter som en hjælp til at fjerne floskler og indforståede fagtermer.
Tekster med for megen tom snak koster nemlig firmaerne dyrt.
”Det er utrolig vigtigt at teksten er gennemsigtig og lige til at forstå – ellers kommer firmaet til at virke for utroværdigt. Og det kan mærkes på økonomien”, siger Brian Fugere fra Deloitte Consulting i et interview med Fox News.

Mål kommunikationen
Omvendt kan en dårlig økonomi også være med til at gøre sproget mere knudret hvilket fx Enron er et godt eksempel på. Deloitte Consulting prøvede Bullfighter af på den skandaleramte energivirksomhed Enron og konstaterede at ”bullindex’et” blev værre og værre fra 1999 frem til sandheden om virksomheden begyndte at komme for dagen i 2001. Sproget blev mere og mere knudret, for når et firma har sorte udsigter, forsøger pressecheferne ofte med uforståeligt pampersprog at sløre hvor skidt det står til. På den måde kan investorerne bruge Bullfighter til at spotte dårlige virksomheder.
”Vi har forsøgt at skabe et værktøj der objektivt kan måle hvordan kommunikationen er. Folk ved det oftest godt intuitivt, men nu kan vi rent faktisk måle på det”, siger Brian Fugere.

Tom tale
Bullfighter findes kun på engelsk, men måske er der et marked for at få lavet en dansk udgave af programmet. Der er for tiden en øget fokus på den tomme tale mange firmaer lever af og måske endda lever på, og det er særlig tydeligt med det postyr Bøje Larsens og Peter Aagards bog ”På en bølge af begejstring…” har skabt. Bogen tager fat på projektmagernes enestående retoriske evner som skaffer projektmagerne økonomisk støtte til deres ideer, og det er netop dette Bullfighter vil have renset ud i ifølge Brian Fugere: ”Mange har lært at hvis man snakker smart, så fremstår man som smart, og det var tydeligt at man i den hårdt pressede teknologibranche ved at bruge en bestemt jargon, italesatte noget som ikke eksisterede i virkeligheden. Det skal vi væk fra. Vi skal have klar tale og af med ævl og pampersprog”

Clinton slipper med løgn
Deloitte Consulting lod 40 amerikanske politiske talere køre igennem Bullfighter og opdagede at George W. Bush lå som den tredje bedste og klareste taler af de 40. Bill Clinton kom ind på en flot 5. plads over de tydeligste, men det var jo også meget klar tale da han sagde: “I did not have sex with that woman”. Klarere fås det ikke, men næppe hellere længere fra sandheden. Bullfighter ville ikke slå ud over sætningen fordi programmet kun opfanger objektive forhold og ikke kan reagere på om udsagnene er sande eller ej. Så Clinton får altså lov at slippe med løgn overfor Bullfighter, ligesom Bush ville slippe for at stå til ansvar for de forsvundne masseødelæggelsesvåben. Hverken våbnene eller hans floskler kan findes af Bullfighter.

Tit er skidt
Bullfighter opfanger hvor hyppigt et ord optræder, og om det er et ord der er blevet udvandet ved for megen brug som fx global. Programmet reagerer også på indviklede sætningskonstruktioner med indskud og mange bisætninger, og det foreslår dig at skifte alle ord med mere end seks bogstaver ud med kortere ord. Ideen med Bullfighter er ikke at lære nogen at skrive – den er at få siet tyndslidte ord og trætte, tomme udtryk ud af virksomheders tekster. Et must have for enhver i innovative, brand repositioning, visuelt kommunikerende, konceptstærke, coachende, b2b, c2c, diversity fun work organisationer med fokus på stakeholders, human ressource management, content control supply, commerce corporate, branding, mission, crisis og issues- og relationsmanagement. Ups, jeg mente: tjek programmet ud.

Læs hele interviewet med Brian Fugere, Deloitte Consulting på
http://www.foxnews.com/story/0,2933,90394,00.html.

Download Bullfighter gratis på www.dc.com.

Giv din stemme

6 stemmer
4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

51 JOB

Pressemedarbejder (Barselsvikariat)

Se alle job Indryk job

Job

Videojournalist

Frist: 15. august

Fundraiser

Frist: 8. august kl. 12.00

Corporate Brand Manager

Frist: 20. august
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.