”Fake news” i Danmark – kampen om sandheden

Fake news-begrebet er efterhånden så udvandet, at det bør lægges i graven. I en tid, hvor nye, skarpvinklende medier udfordrer de etablerede mediers objektivitet og troværdighed, bliver fake news brugt som et politisk ladet angreb mod dem, man er uenige med. Men krigen om troværdighed efterlader ingen vindere. Det er konklusionen på et speciale, der har undersøgt fake news i en dansk kontekst.
Begrebet fake news har fyldt en masse, siden Donald Trump råbte: ”You are fake news!” ved sin første pressekonference som amerikansk præsident. Jeg stødte på begrebet flere gange, og jeg kunne ikke blive klogere på, hvad det betød. Det dækkede alt fra russisk misinformation, løgn, manipulation, alternative facts, propaganda, satire og clickbait.
 
Overskrifter som ”Paven støtter Trump”, og at Hillary Clinton styrede en pædofilring på et pizzeria i Washington fyldte på de sociale medier. Trump miskrediterede blandt andre CNN og New York Times til fordel for Fox News og Breitbart News, som begge har en nationalkonservativ vinkel. Venstreorienteret mod højreorienteret. Ret og uret. Sandt og falsk.
 
Det var ikke til at finde op og ned i. Jeg besluttede mig derfor for at kigge nærmere på det danske medielandskab, hvor fake news også har været til stor diskussion. Her er de nye medier 24NYT og Den Korte Avis (DKA) blevet kritiseret for at udøve dårlig journalistik og for at fabrikere falske nyheder.
 
Jeg gik ind til specialet med den overbevisning, at jeg ville kunne påvise, at 24NYT og DKA i et vist omfang producerer falske nyheder. Jeg ved ikke, hvor denne fornemmelse kom fra. Det skyldes måske, at der hersker en gængs og alligevel usagt opfattelse af, at medier, der stiller sig kritisk over for indvandring, producerer falske nyheder, fordi det ikke passer ind i den øvrige fortælling, man er vant til.
 
Måske skyldes det en fordom om, at højreorienterede politikere og medier fordrejer sandheden i højere grad end venstreorienterede. Måske skyldes det, at 24NYT og DKA har fået negativ omtale i medierne. Om ikke andet viste det sig dog at være mere besværligt end som så at påvise det. Arbejdet med specialet åbnede således op for en ny forståelse af den danske medievirkelighed. For hvad er fake news, og hvordan kan det indtil videre defineres i en dansk kontekst?
 
Specialet er skrevet af Marc Alexander Jønsson ved Roskilde Universitet. 
 
Læs hele specialet her. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også