Evolve! E-optimismen lever endnu

Skrevet af
Rosabeth Moss Kanter skriver i sin bog Evolve! om en fremvoksende e-kultur, der bliver styrende for økonomien i det 21 århundrede – og det er i en tid, hvor trenden ellers er at trække i land oven på den bristede e-optimisme. Hun synger dog ikke ubetinget med på de glade toner, der lød før e-boblen bristede. Påstandene er mere nuancerede og først og fremmest funderede i konkrete cases.

CV Rosabeth Moss Kanter
Rosabeth Moss Kanter er en internationalt kendt forretningsleder og forfatter. Hun er professor i Business Administration ved Harvard Business School og rådgiver for store virksomheder og regeringsorganer på verdensplan.

Fortiden ude af øje ude af sind
Kanter kaster sig, med fortiden ude af øje ude af sind, ud i beskrivelser af e-kulturens betydning for virksomheder og institutioner med omfattende cases.
I bogen kommer Kanter med forslag til, hvordan virksomhederne kan udnytte deres faktiske og potentielle digitale lanceringer.
Med begrebet e-kultur følger påstanden, at det er netværk, der skaber øget produktudvikling, kreativitet og samarbejde. Netværksteknologi er i sig selv ikke det centrale, men skal ses som et led i en mere radikal samfundsforandring, der fundamentalt påvirker menneskets måde at anskue verden på.
Hvis fordelene ved Internettet skal høstes, skal man lære at opbygge og pleje relationer på en ny måde. Der skal ledes på nye måder og samarbejdes i nye konstellationer - samtidig med at man ikke skal være blind for at cyberspace er fuld af genopfundne hjul.

Improvisationsteater i direktionsgangene
Som det måske mest nyskabende i bogen, udvikler hun sin opfattelse af strategi som improvisatorisk teater. Medarbejderne skal ikke længere være en del af et iscenesat skuespil, men selv skabe stykket under opførelsen. I netværksøkonomien kendes resultatet sjældent på forhånd. Det skabes derimod i selve handlingen, og det er dermed ikke muligt blot at følge et manuskript. Lederne skal bevæge sig fra at udgive manuskripter til at lære medarbejderne at improvisere. Det munder ud i følgende råd:

(1) Handl, når der er et lovende tema, også selv om der ikke foreligger et færdigt manuskript.
(2) Kom i gang, og fortsæt, også før du ved det hele.
(3) Tolerer nogle få forkerte drejninger, og kom hurtigt igen.
(4) Tag dig af morgendagens mål, slip forbindelserne til engagementer bagud.
(5) Experimenter med nye måder at gøre tingene på, der er forskellige fra den måde, man altid har brugt før.
(6) Lad uenigheder komme frem med det samme, og forpligt dig så til at handle.
(7) Hold retningen, og kom uden om forhindringer.
(8) Hav det godt med usikkerhed og tænk IKIWISI=I'll know it when I see it.

Bogen er bygget op omkring interviews med over 300 personer og 785 virksomheder fra både rene Internetvirksomheder og virksomheder uden egentlige Internetstrategier. Virksomheder fra hele verden har deltaget. Hun fører læseren helt tæt på organisationer som IBM, eBay, Reuters, Sun Microsystems, Razorfish, Abuzz, barnesandnoble.com, Williams-Sonoma og banebrydende offentlige skoler.

Fakta
Udkommer: Den. 18 januar 2002
Titel: Evolve! – succes i morgendagens digitale kultur
Forfatter: Rosabeth Moss Kanter
Pris: Kr. 455,- inkl. moms
Forlag: Børsens Forlag

Download forordet i pdf-format

Relaterede artikler

Morlil er en server - Det er på tide at revurdere den såkaldte informationsteknologi. Alting er ikke længere så nyt at vi fortsat kan leve med...
Netværkssamfundet under luppen - Verden er blevet global. Den enkelte borger surfer nu rundt i alskens virtuelle fællesskaber i cyberspace og knytter kon...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

46 JOB

Kommunikationspraktikant

Se alle job Indryk job

Job

Communications Manager

Frist: Snarest muligt

Pressekonsulent

Frist: 30. september

Pressekonsulent

Frist: 12. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.