Dum, dummere, diagram

Skrevet af

Redaktionen Kforum

917 artikler

57 indlæg

Kender du den dumme følelse af ikke at kunne forstå et diagram? Efter tusinde af sider og utallige læsninger må du bare give op. Det gør ondt, og pludselig virker det, som om Deleuze, Latour og Lacan skriger ”dumpap” ind i hovedet på dig. Alle andre forstår jo de fine diagrammer, tænker du. Intet kunne være mindre sandt. Fat mod: du er ikke alene. Nogle diagrammer er totalt uforståelige. Blot tør ingen sige det højt. Derfor har vi samlet dem for at statuere et eksempel. Det er ikke dig, som er dum. Det er diagrammerne.

Den gamle, kloge semiotiker Charles Sanders Peirce siger, at et diagram, en figur eller model skal bidrage med en afklaring og gøre os i stand til at komme tættere på en observation af den virkelige verden. Kforum er blot ikke helt sikker på, at modeller altid gør det. I stedet tror vi, at det dunkelt tegnede er det dunkelt tænkte. Så hold op med at tænke, og kør i stedet med på en vild visuel rutsjebanetur i vores helt egen Diagram-dialyse.

Boisot & fluen
Boisot tror selv, at han fortæller om viden i tre dimensioner. Ingen ved bare, hvad han mener. Men det ligner da en racerbane på en stejl bjergvæg, en fiskestime i Nordsøen eller en flue fanget i en papkasse.

Læs i øvrigt mere om Boisot her: H. Boisot: Information Space, 1995. Du bliver 100 % ikke klogere på diagrammet.

Latour med onde øjneMange forstår ikke, hvorfor noget er rødt i denne uhyggelige tegning af Latour. Kforum forstår. Det væmmelige insekt med de vidt adskilte øjne har selvfølgelig en blodig mund med røde tænder og følehorn. Og nu kan vi lettere se meningen med et andet af Latours dunkle bidrag. Det drejer sig simpelthen om verdens første ANT-smiley, lige til at sætte op i landets pizzeriaer. Eller er det en desorienteret ANT-student?Vil du være med på noderne (næppe) om Latour? Så læs her: Bruno Latour: We Have Never Been Modern, 1993.

Vygotsky og lammeskyenNej, nej, nej! Følg for alt i verden ikke pilene, som kun vil ende med at gennembore din hjerne. Kast dig hellere straks i skjul i den dejlige lammesky i midten af figuren. Her finder du fred for de hysteriske forretningsfolk, som hiver og flår i erhvervslivets kasser og bobler.

Læs videre her: Abhijit Ghosh: Learning in strategic alliances: A Vygotskian perspective, 2004.

Lacan vild med dansEr det foxtrot-dansetrin? Gad vide, om hans privatpatienter dansede med? Kombinationen af Lacan og brøkregning er dog langt giftigere. Hvis du har det svært med brøker, så har du det også svært med denne her.Bemærk, at størrelsen på bogstaverne er altafgørende for deres betydning. Indlysende ikke?

Gør dig i øvrigt mere (eller mindre) klog på Lacan her: J. Lacan: Works Ecrits, 1977.

Foucaults sommerfuglDeleuze springer ud som ægte kunstner, når han skildrer Foucaults univers. Ud med sociologien og ind med sommerfuglen. Den basker også vildere med vingerne. Helt indlysende, og gud hvor det hjælper med tallene og beskrivelserne.

læs mere her: Capitalisme et Schizophrénie 1. L'Anti-Œdipe (1972). Trans. Anti-Oedipus (1977).

Habermas husker nissehuerne
Habermas udlagt som skrædder - det måtte jo komme. Ifølge denne udlægning fremstiller Habermas nissehuer i forskellig størrelse, der gør dem velegnede til opbevaring inden i hinanden. Men hvorfor står nissehuerne i skyggen, og af hvad? Den eneste, vi kan glæde os over, er, at figuren ikke bliver forklaret på dårlig engelsk af Jurgen selv. Han læsper nemlig.

Mere om den geniale Habermas her: J. Habermas: The Theory of Communicative Action, 1981.

Ecos hjernevindingerEcos hjerne er i stand til at tegne Ecos hjerne. Tilmed krøllet som bare fanden. Eller er det skiløjperne i Dolomitterne?

Mere om Eco her: Umberto Eco: Theory of Semiotics, 1979.

Et børnehavebarn kom forbiMan tager en tusch og tegner i ring. Længe. Lidt efter kommer der et hjertediagram, som tyder på, at det er på tide at ringe 112.

Modellen er fundet i: Key Management Models af Steven ten Hace et al. Prentice Hall, 2003 p. 39.

Bourdieu i metroenAlle kender det. Man farer vild i Moskvas metro eller New Yorks subway. Men Bourdieu har udviklet det ultimative redskab, en universel multivariabel togruteplan. Forlad aldrig dit hjem uden.

Og Bourdieu? Han kommer her: P. Bourdieu: Distinction, 1995.

Bakhtin - vejret i Sibirien
Det bakhtinske univers er et vejrsystem: Ude over det bølgende hav fortættes små fine runde skyer. De bevæger sig ind over land og spredes langsomt. Hvad er det lige Bakhtin prøver at sige her?

Læs mere her

Bakhtin, M. M. The Dialogic Imagination: Four Essays.1981.

Relaterede artikler

Absolute PowerPoint - Can a software package edit our thoughts? - Before there were presentations, there were conversations, which were a little like presentations but used fewer bulle...
PowerPoint Is Evil - Med den personlige computers udvikling og opfindelsen af programmer som PowerPoint har præsentationsteknik undergået en ...
Din avis i PowerPoint - Den ottende december afholdt Dagbladet Børsen for andet år i træk et medietopmøde med spidserne inden for den danske med...
Tænk 2x2 - Forfatterne til "The Power of the 2x2 Matrix" med undertitlen "Using 2x2 Thinking to Solve Business Problems and Make Be...
Pimp up dine PowerPoints - Trænger dine PowerPoints til lidt lir? Kforum har samlet 11 slides, som vil gøre det hele lidt mere lækkert og klogt. Hu...

Giv din stemme

8 stemmer
4,2/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Communications and branding officer

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.