DR's grumme genfødsel

Med beslutningen om at lukke underholdning og sport kan DR nu satse på de områder, hvor man har en chance for at gøre en forskel. Det er grumt for de mange hundrede mennesker, der nu skal fyres, men nu får vi et fantastisk musikhus og et DR med en langt klarere profil. Det er slet ikke så tosset.
af Joachim Sperling

 

Helt uvant er DR's store 300 millioner kroners sparerunde også gået ud over cheferne. 54 chefer er blevet til 32, og i den forbindelse er ledelsen af sportsredaktionen sat fra bestillingen. Dermed kan ingen kritisere DR for kun at lade det gå ud over de menige medarbejdere.

Underholdning og sport var for bare ti år siden en naturlig del af public service forpligtelsen, men tilbydes i dag andre steder i et omfang, der har gjort DR fuldstændig ude af stand til at svare igen. Tilbage for DR er der at satse på drama, dokumentar, nyheder, debat og kultur - og tak for det.

Fakta er, at både underholdning og sport har været nødlidende gennem meget lang tid, men som altid, når afdelinger har haft en lang og glorværdig fortid, vil der være kritiske røster. Det manglede da bare.


DR er ikke længere underholdende

DR-Underholdning, den tidligere UHA-afdeling, var op igennem 70'erne og 80'erne DR's absolutte flagskib med programmer som Eldorado, Labyrint, Fup eller Fakta, Gæt og Grimasser og Otto Leisner kavalkade. I nyere tid er niveauet faldet, og med "Hiv stikket ud med Master Fatman" står det klart, at det ikke længere er muligt at samle nationen med den type programmer. For med seertal på omkring 500.000 i den absolut bedste sendetid er opgaven ikke løst. Til sammenligning kan et program som Hammerslag nemlig mønstre næsten dobbelt så mange seere en helt almindelig tirsdag aften.

For at få fat i seerne med den type programmer skal DR ud i en fladpandet dødsspiral med reality tv, quizzer med astronomiske præmiebeløb eller sang- og dansekonkurrencer for amatører, der gerne vil have deres 15 minutters fame. Det klarer kommercielle aktører bedre end DR.


Sportens svanesang

De fleste over 30 vil huske Gunnar Nu Hansen, Hans Grønfeldt, Svend Gehrs og Claus Borre. I dag er DR-sportens største profil den tidligere FCK-angriber Peter Møller, og det fortæller meget godt, at de gyldne tider er forbi. DR-sporten er for år tilbage blevet overhalet at Viasat og TV2, og med den nye sportskanal, der fuldstændig rydder bordet for sportsrettigheder, har DR-ledelsen truffet et logisk valg. Hellere lukke og slukke med æren i behold frem for at tage en håbløs kamp op mod overmagten. Det er for dyrt at have en fuld redaktion kørende for at kunne håndtere store sportsbegivenheder som OL og slutrunder i fodbold, for i de mellemliggende perioder er der simpelthen ikke nok at lave.


Og det har været en pine at skulle overvære søndagssporten, som blot er et opkog på Viasats Superligadækning. Det gælder navnlig for dem, der kan huske programmer som Sportslørdag, hvor engelsk fodbold var hovedingrediensen. Det var tider for os sportsidioter, som i dag er overladt til kommercielle aktører, der i stigende grad vil lænse os for penge.


Derouten for DR-sporten tog for alvor fart, da DR mistede Formel 1 i 2003. Derefter røg de store boksekampe, og til sidst kunne DR heller ikke finde penge til fodboldlandsholdet. Med andre ord - der var ingenting tilbage. Årsagen er meget simpel, for sportsrettigheder er blevet ekstremt dyre. Så ved at lukke sporten kan der spares rigtig mange penge på længere sigt.


Dansk Folkeparti vil have sporten tilbage

Imens skændes politikerne nu om, hvilke sportsgrene der er dækket af public service forpligtelsen. Dansk Folkeparti, der som bekendt vil have pengekassen smækket i for DR, mener, at DR skal blive ved med at sende hele paletten, selvom alle kan se, at det ikke kan lade sig gøre. DR-sporten vil i stedet træde vande med ridning, vandpolo og curling som hovedattraktionerne. Vi kan næsten ikke vente.

Men ved at tvinge DR til at blive ved med at sende alle mulige former for sport, håber Dansk Folkeparti måske på, at DR så ikke længere har råd til programmer som "Den hemmelige krig" eller kritisk dækning af den danske Irak-indsats. Men det er præcis den type programmer, som DR skal markere sig på i fremtiden, og derfor er der ingen grund til at tude over, at sport og underholdning forsvinder ud af sendefladen. Det bliver smallere, men det kan kun blive bedre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job