DR Online i demokratiets tjeneste?

Forleden mens jeg sad og så Tv-Avisen blev udsendelsen pludselig afbrudt af et skilt hvor der stod: "Kære tv-seer, Vi har bemærket at du måske bruger et ældre fjernsyn der kan skabe problemer med hensyn til visningen af DR's udsendelser. Derfor vil vi opfordre dig til at købe det nyeste af ét af følgende fjernsynsmærker: Sony eller Philips."

Jeg blev naturligvis overrasket over at de så åbenlyst reklamerede for bestemte mærker og ringede resolut til de ansvarlige. Det lakoniske svar lød at de havde bemærket at de fleste fjernsynsapparater der blev brugt til at se DR var af det to mærker og de fandt det derfor unødvendig besværligt at overholde de tekniske standarder der var for tv-signaler, så længe de to mærker kunne se dem. På min beklagelse over at det var reklame, blev der svaret at de pågældende mærker jo ikke kostede mere end andre så det kunne vel ikke være reklame!". Siden da har jeg måttet finde mig i at mine udsendelser bliver afbrudt med jævne mellemrum. Men hvad, jeg kan jo også bare anskaffe mig et nyt Sony-apparat.

Ovenstående er naturligvis et fantasifuldt fremtidsscenarie. Så du skal ikke være bange for at se den slags skilte næste gang du tænder for dit B&O eller Samsung fjernsyn. Men at det ikke blot er pjat viser et besøg på DR's hjemmeside. Hvis man besøger DR Online, med den norske browser "Opera" eller Open Source-browseren "Konqueror" bliver man høfligt bedt om at anskaffe sig en browser fra Microsoft eller Netscape da det ellers "kan skabe problemer med visningen af indholdet". Hvis man ignorerer den høflige opfordring og klikker videre til det man nu egentlig ledte efter så dukker samme - nu noget mere irriterende opfordring - atter op. Hvis man fortsat ignorerer beskeden så finder man ganske rigtigt ud af at der kan være problemer med visningen afwebstedets indhold. Dele af webstedet er ligefrem lavet med fejl så browsere, selvom de overholder de globale internetstandarder, ikke har mulighed for at vise indholdet korrekt.

Hvis man kontakter de ansvarlige forsvarer de sig blandt andet med at begge de anbefalede browsere er gratis. Dette er også korrekt, ihvertfald hvis man først har betalt for Microsoft Windows eller er så heldig at man har fået sig en computer af mærket Apple. Desuden skal man helst ikke være synshandicappet, da netop oplæsningsprogrammer er særlig følsomme overfor korrekt formaterede sider.

Hvorfor synes DR at de indirekte skal opfordre folk til at give en anseelig sum penge til den amerikanske softwaregigant Microsoft, som i parentes bemærket, er dømt for at misbruge deres monopol netop i forbindelse med omtalte produkt?

Hvorfor kan Danmarks Radio ikke følge Statens Informations retningslinier for websider? Så ville alle korrekt fungerende browsere - inklusive Microsofts - kunne vise indholdet.

Hvad angår de traditionelle elektroniske medier, radio og tv, overholder Danmarks Radio tilsyneladende de eksisterende tekniske standarder. Hvorfor kan man ikke udstrække denne praksis til internettet?

Hvorfor er DR Online fyldt med så mange fejl at kun få browsere kan tyde siderne? Disse fejl er så grove at DR Online føler sig nødsaget til at advare om dem, hvis man besøger hjemmesiden med en anden browser end en af de få udvalgte. Hvorfor retter de ikke fejlene i stedet?

Det er ikke så mærkeligt at de fleste af de besøgende bruger en af de anbefalede browsere, de andre holder sig måske væk. En tilstand som DR også bruger som undskyldning for ikke at rette fejlene!

Kan det virkelig passe at en så vigtig offentlig institution som Danmarks Radio, der oven i købet ser sig selv som en vigtig støtte for det danske demokrati - i stedet for at overholde internettets standarder - vil diskriminere folk, der ikke har mulighed for at bruge en af de to anbefalede browsere?

Hvis Danmarks Radio mener noget med at være en støtte for det danske demokrati, bør de huske på at det er et fundamentalt princip i demokratier, at alle borgere skal have lige adgang til at deltage i debatten. Hvis det skal kunne lade sig gøre, må der ikke diskrimineres.

Det er i øvrigt værd at bide mærke i, at hvis Danmarks Radio var underlagt et ministerium i stedet for at være selvstændig, ville det være omfattet af "Statens standard for elektronisk publicering", der gør det klart at statens e-publikationer skal overholde internettets tekniske standarder.

Amatører der sidder og roder med deres egne hjemmesider kan man godt tilgive nær de springer over hvor gærdet er lavest, men at DR Online, som har fået op mod 100 mio. kr i ekstraordinær statsstøtte, laver sider fulde af fejl blot fordi det virker nemmest i det korte perspektiv er nærmest skandaløst. Det er på høje tid at DR Online tager mediet seriøst og ikke bare ignorer de standarder der er gældende.

SSLUG
SSLUG, Skåne Sjælland Linux User Group, er en skånsk-sjællandsk forening af brugere af frit software. SSLUG har ca. 6000 medlemmer i Sverige og Danmark.

Forfølg emnet her:

* http://www.ft.dk/Samling/20001/udvbilag/KUU/L79_bilag48.htm - link
* http://www.dr.dk/omdr/baggrund/formaal.htm - link
* http://www.si.dk/netsteder/publ/index.html - link


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også