Don't Think of an Elephant!

I’m not a crook! Richard Nixons berømte statement vækker stadig genlyd i litteraturen om framing af politisk kommunikation. Eksemplet illustrerer nemlig et af de simpleste, men vigtigste principper for hvordan man vinder dagsordnen i den politiske debat. I sin nyeste bog Don't Think of an Elephant! viser den amerikanske lingvist George Lakoff hvordan det Demokratiske Parti kan genvinde dagsordenen og magten i USA. K-forum bringer en anmeldelse.

 

 

 

George Lakoff

Don't Think of an Elephant!

Chelsea Green Publishing 2004

125 sider, 8 US Dollars

 

 

Don't Think of an Elephant!

Prøv at lade være med at tænke på en elefant. Prøv engang. Det kan ikke lade sig gøre uden at tænke på en elefant. Og det er netop sådan at George Lakoff illustrerer sin kognitive pointe: Selv når man tror at man afviser et ord, så bruger man det faktisk, og man styrker det oven i købet. Det samme gælder frames. Frames er mentale strukturer som former vores måde at forstå verden på. Ethvert ord får sin betydning fra sådan en konceptuel frame. I sig selv betyder ordet ingenting. Når man hører et ord, så bliver hele framen som giver mening til ordet, aktiveret. Også selvom man forsøger at negere ordet. Et uskyldigt eksempel er "ikke-elefant". Et eksempel med en hel del flere konsekvenser er Nixons "ikke-skurk".

 

Tabt på forhånd

Lakoffs bog er skrevet som en håndbog til liberale demokrater i hvordan de skal genvinde debatten ved at frame deres politiske budskaber rigtigt, og bogen er kun blevet mere relevant efter at demokraterne tabte præsidentvalget i efteråret 2004. Problemet som de liberale står overfor er at de ofte har tabt på forhånd når de møder en konservativ i en debat. Den simple grund er at den konservative kan aktivere hele det konservative sæt af værdier og politikker med meget få ord. Den konservative behøver kun at referere til Tax relief, No Child Left Behind eller Clear Skies Act, og så vil de fleste amerikanere vide hvad hun taler om og kende argumenterne på forhånd. Hvad hun siger, vil opfattes som common sense - også selvom man ikke er enig. Det kan den liberale ikke fordi de liberales frames ikke er ligeså veletablerede. I en debat kan han derfor enten modsige den konservative frame hvilket jo bare styrker den. Eller også kan han forsøge at etablere en frame på stedet hvilket tager tid og lange argumenter, og som derfor ofte opfattes som akademisk og elitært.

 

Græsrods-framing

Udfordringen for de liberale er altså at de skal begynde at tale på samme måde om de samme ting for på den måde skabe nogle generelle og faste frames for liberal politik. På den måde vil deres værdier og politik også fremstå som common sense, og det er netop målet. De konservative har imidlertid et forspring af dimensioner. Ifølge Lakoff har de konservative igennem de sidste 40 år investeret milliarder af dollars i at oprette konservative tænketanke, magasiner, journaler, bøger og medier. Og nu er de konservative begyndt at høste frugten af denne effektive top-down framing. De liberale er imidlertid ikke ligeså godt organiseret som de konservative, og derfor kan de ikke frame oppefra og ned. Derfor er Lakoffs bog også er et forsøg på at mobilisere de liberale græsrødder, og få dem til at tale på den samme måde om de samme værdier og politikker.

 

Familieværdier og politik

Don't Think of an Elephant! viser hvordan framing i nutidens Amerika er et spørgsmål om at frame sin politik i overensstemmelse med grundlæggende værdier. Ifølge Lakoff skal man finde disse værdier i familien. Det skal man fordi familien er den sociale enhed som man bruger til at forstå og give mening til den større sociale enhed som vi kalder samfundet. Lakoff skelner mellem to forskellige modeller for familien som svarer til en konservativ og en liberal model for samfundet: På den ene side har vi den "strenge fader-model", og på den anden side har vi den "omsorgsfulde forælder-model". Det er vist klart hvad der svarer til hvad.

 

Den strenge fader

Ifølge Lakoff kan man bruge denne sammenhæng mellem familieværdier og politik til at forklare hvorfor der lader til at være en sammenhæng mellem så forskellige ting som konservativ abortpolitik, konservativ politik om same-sex marriage og konservativ udenrigspolitik. At redegøre kort for Lakoffs forklaringen kunne hurtigt blive alt for simpelt, men forklaringen har at gøre med at den strenge patriarkalske fader er en autoritet som kommunikerer envejs, som handler uafhængigt, og som ikke kan tillade at få sin autoritet udfordret, hverken af kvinder eller homoseksuelle.

 

Den omsorgsfulde forælder

På samme måde kan man formulere sammenhænge mellem liberale familieværdier og liberal politik. Og det er netop hensigten med Lakoffs bog at hjælpe den amerikanske liberale med konkret at frame liberal politik i relation til liberale familieværdier. Men denne framing er også interessant for en dansk læser fordi det er et godt eksempel på hvordan man generelt set kan frame politik i relation til familieværdier. Lakoffs model for framingen er følgende: Begynd med at formulere værdier som har rod i en grundlæggende liberal vision, formuler dernæst principper som realiserer værdierne, så konkrete politikker som passer med værdierne og principperne, og til sidst en ti-ords filosofi som indfanger alt dette.

 

De liberales vision bør ifølge Lakoff være: Amerika som en omsorgsfuld familie. Heraf følger værdierne: Omsorg, ansvar, beskyttelse, selvrealisering, fairness, frihed, mulighed, rigdom, sammenhold, samarbejde, tillid, ærlighed, åben kommunikation. De politiske principper der følger af dette er: Lønsomhed, lighed, demokrati, statslig regulering, etisk business, værdibaseret udenrigspolitik. Og så videre med politikkerne og ti-ordsfilosofien. Det interessante er dog ikke alle disse ord i sig selv. Det interessante er hvordan Lakoff formulerer en overbevisende sammenhæng mellem dem. Og det er netop denne fortælling som de liberale i USA skal lære og bruge hvis de vil skabe en fælles liberal frame som de kan referere til på en overbevisende måde næste gang de møder en konservativ i en politisk duel.

 

En lille, slagkraftig bog

Men Don't Think of an Elephant er ikke kun en håndbog for liberale i at frame deres politik. Den kan også læses alene for sine skarpe sproglige analyser af politiske begivenheder som Arnold Schwarzeneggers overtagelse af magten i Californien og 9-11 angrebene på The World Trade Center. Og bogen giver også interessante analyser af politiske emner som same-sex marriage og skat. Når man oveni det lægger udfoldelsen af det konservative og det liberale værdisystem, så får man en lille bog på 125 sider som er slagkraftig nok til at frame dine tanker om politisk kommunikation i lang tid.

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også