DON’T DO THE DUCKFACE

Emma skrev i 1918 bogen ”Takt og Tone – Hvordan vi omgås” som de fleste kender om ikke indholdet af, så titlen på. Hvad god takt og tone er inden for selfies, vil i denne artikel blive gennemgået.
Emma Gad. Vi kan savne dig i dag
 
Emma Gad for selfies
Tak til Emma. Hun lærte vores bedstemødre, som lærte vores forældre, som lærte os, hvordan vi skal begå os sådan helt generelt i det, man i gamle dage kaldte selskabslivet. At dække et bord havde og har stadig sin helt egen, specifikke opskrift:
 
”Bestik er lagt så det, der skal bruges først, er yderst. Suppeskeen yderst til højre. Dessertgaffel/ske øverst med spids til højre. Dessertkniv med spids mod venstre. Er der kun dessertske/gaffel ligger den med spids mod venstre.”  
 
”Man drikker ikke vin til salater med eddike, frugt eller asparges. Altså skal man ikke begynde at tømme sine glas ved desserten – lad stå, hvad der er tilbage i vinglassene.” Og så videre, og så videre. 
 
 
Mindesmærker rimer ikke på selfie 
 
Og nu også tak til Helle. Om man er for eller imod Helles foto-seance ved Nelson Mandelas mindehøjtidelighed, ændrer ikke på det faktum, at vi, unge eller gamle, ganske enkelt ikke aner, hvordan vi skal opføre os med den smartphone i hånden. Som små lalleglade børn tager vi billeder af os selv i alle tænkelige og utænkelige situationer, og mens det måske nok er ungdommen, der har taget patent på at stå med udstrakt arm og trutmund, har Helles billede i den grad vist os, at tiden er inde til, at vi får sat noget på plads: Hvornår må man, og hvornår må man ikke tage en selfie? Og må man overhovedet? For i bund og grund synes vi jo, at de andres er super kiksede, og alligevel gør vi det selv. Folk gør det overalt og har gjort det, lige så længe et kamera har eksisteret – men det var så også før, at et billede kunne nå at havne i det sociale medie-univers, hurtigere end kameralinsen havde lukket sig.
 
 
I´m on fire-selfie smile
 
Hvad er takt og tone for en selfie?
Trier plantede sin fod i den internationale spinat med sin udtalelse om nazisme, da filmen Melancholia havde verdenspræmiere på Cannes filmfestivalen i 2011, og han var knap ude af pressekonferencen, før sagen var i alle medier. Helle satte sin fod samme sted,  også selvom der er mange, der siger: ”herreste gud, hun viser jo bare, hun er pige” og ”Mandela ville selv have elsket det”. Men hendes faux pas på den internationale scene har åbnet for diskussionen om do’s og don’ts i selfie-verdenen, hvor det i disse dage vrimler med artikler som denne: Hello Helle: Danish PM Thorning-Schmidt and how she charmed Barack Obama and David Cameron
Så derfor: I en tid, hvor vi for øvrigt først nu lige så langsomt lærer at gebærde os i det sociale medie univers, er det vist på sin plads at tale lidt takt og tone og selfies.
 
Ja, dem kender vi efterhånden sådan helt godt. De tre hovedpersoner
 
Vi har muligvis ikke en nutidens sociale medier-Emma, der har samlet og skrevet en bestseller, som vi alle sammen kan sidde og trawle igennem, til gengæld har vi www. 
 
Selfie med asken fra en afdød
 
Takt og tone ved begravelser
CNN var ikke sen til at have Eliane Swann, som underviser i etikette, til at vurdere Helles og de øvrige statslederes opførsel ved Nelson Mandelas mindehøjtidelighed. Hun kalder det et socialt faux pas og udtaler, at: ”Hvis man er ved en begravelse, hvor alle står og klapper, danser og synger, er der i princippet ikke noget galt med at tage en selfie. Nøglen til misæren er dog, at der er en rigtig tid for alt, og det er derfor decorum kommer ind her”, pointerer hun og fortsætter: ”At tage et selfie under et højtideligt øjeblik som f.eks. under bønnen er højst upassende og udviser manglende respektfuldhed.” Det samme billede ved den efterfølgende begravelseskaffe eller øvrige samling havde været i orden, mener hun – hvorimod at tage billeder på kirkens eller synagogen eller begravelsens område generelt set kan blive opfattet som upassende. ”Det er vigtigt at være opmærksom på det og vedblive med at være respektfuld overfor familien, kulturen og de omgivelser, man er i. Begravelser og mindehøjtideligheder betyder noget forskelligt fra kultur til kultur: Nogle er meget alvorlige andre er meget muntre. Det er vores pligt at være følsomme overfor hele ritualet, og nogle gange er det jo svært at sige, hvad det egentlig betyder. Her er derfor en god tommefingerregel: For at undgå at støde eller opføre sig uansvarligt – bare lad være med at tage det selfie indtil begravelsen er forbi.”
 
Klik her og se resten af billedeserien
 
Telegraph: Selfie Etiquitte: A diplomacy lessons for politicians
”Hvornår nåede vi det punkt, hvor store politikere tager billeder af sig selv ved mindehøjtideligheder”, spørger Tim Stanley i denne lille video, hvor han giver en opsang til Obama, Cameron og den åbenlyst attraktive Thorning, som han kalder vores statsminister, og pointerer, at de ikke burde have gjort det. ”De er til en mindehøjtidelighed, og de er ikke tretten år”, understreger han og viser i øvrigt selfies af paven, af Michelle Obama med sin hund og af Tom Hanks i ungdommeligt antræk.  
 
Selfies at Funeral
Bloggen Selfies at Funeral har haft sin helt egen lille mediestorm for nogle måneder siden og nedlagde sig selv efter statsmands-selfie-gaten med ordene: ”Obama has taken a funeral selfie so our work here is done.” Bloggen huser en lang række billeder af mestendels teenagere, der tager glade, sjove, skæve billeder af sig selv til begravelser, som de lægger ud på Twitter, Instagram og Facebook. 
 
Inspireret af treenigheden: Thorning, Obama og Cameron var Huffington Post heller ikke sent ude med artiklen, da de den 11. december 2013 skrev: When not to take Af Selfie. Her bliver fem klare regler opstillet: 
 
1. Vær ikke en Zelig
Zelig er en karakter i Woody Allens film  af samme navn fra 1983, der handler om en mand, som stræber så meget efter at passe ind og ligne alle andre, at han kan påtage sig andres udtaler og egenskaber, og han bliver derfor et verdensfænomen. Oversat til selfie-verdenen: Hvis du gerne vil tage billeder af store begivenheder – gør det! Hvis du gerne vil tage billeder af dig selv, gå amok! Lad bare være med at gøre begge dele på en gang.
Det understreger denne historie, hvor en kvinde tager et billede af sig selv og Brooklyn Bridge, hvor en mand er ved at hoppe ud og redningsholdet på vej. 
 
Selfie med et selvmord i baggrunden. Det gør man simpelthen ikke
 
2. Tag ikke tragikomiske selfies
Ligegyldig hvor tilfældig eller mærkelig den ulykke er, som du måtte bevidne, så tag ikke en selfie, når du passerer. Det sårer menneskeheden. Den lektie lærte Mitt Romneys søn Josh Romney, da han for nylig havde reddet fire mennesker ud af en bilulykke og efterfølgende fik taget et billede
 
Josh Romney foran biluheld. Det var ham, der hjalp de fire ud, men det er stadig meget dårlig stil at tage et billede af sig selv foran en ulykke. Det er sårende, og det er dumt
 
3. Ingen imitationsbilleder.
Hvad er så det, spørger man? Det er den klamme, lidt uhyggelige følelse, vi får, når ikkelevende ting virker levende. Et eksempel, se her: Hot-dog-legs
 
Imitations-selfies, hotdog big. Don't go there
 
4. Der skal være engagement
Med andre ord, hvis du keder dig – så tag ikke billedet. Du vil kede dig selv, og du vil kede vores hjerner med så kedeligt et billede af en kedelig starut som dig, når du keder dig.
 
5. Ingen offentlige romancer.
Der er nok fri porno, til at vi ikke gider se på dig og din udkårne. Hold det privat, eller brug en af disse apps.
 
 
Det er dog ikke første gang, at Huffington Post har haft en mening om selfies. Allerede den 11. april 2013 skrev de artiklen: The 8 selfies you must absolutely never take, og gæt hvad nummer 1 er???? Ja, hvad tror I? Godt gættet: Selfies til begravelser
 
Undgå til hver en tid at lave selfies til begravelser
 
Ungdommen revser ungdommen
Nettet er fuld af råd fra de unge til de unge, om hvilke selfie man må tage, og hvilke der så absolut er forbudt. Indtil den famøse statsleder-selfie ramte forsiderne på de internationale aviser, har målgruppen for den slags regler vel i og for sig blot været for de unge og selfiebesatte.  
 
Online musik- og modemagasinet STUN oplister, hvilke selfies der dur og ikke dur. Her går man helt i detaljen med, hvor man skal kigge hen, at spejlet skal være rent uden tandpasta og fedtfingre, at værelset skal være ryddet op og den kiksede plakat taget ned. Åndssvage ansigtsudtryk er kun for børn under 17, og også her er det forbudt at tage en: Jeg-keder-mig-selfie
 
 
 
 
Surt for dem-selfie
 
Og så er der jo YouTube med en frisk, lille guide, der viser de selfies, vi ikke må tage og samtidig påpeger, hvor komisk tangerende til det decideret tåbelige det i bund og grund ser ud, nå vi i den aktuelle situation tager selfien.
 
Rappler er et socialt nyhedsnetværk, som tager pulsen på den digitale verden, og hvordan den forandrer os. Læs her indlægget fra den 9. januar 2013 af den 17-årige filippinske pige, som kalder sin generation for ”selfie-generationen”, og som peger på, hvordan vi alle hele tiden er eksponeret for og eksponerer ikke bare vores egen, men hele det internationale samfunds kultur, og at hvad der opleves som uskyldigt det ene sted, jo langt fra er det hos andre. ”… så længe vi har en samvittighed i en eller anden form, vil vi jo gøre, hvad mennesket til alle tider har gjort – lave reglerne i takt med, at tingene udvikler sig. Måske lærer vi en dag begrænsningerne ved social networking, men jeg kan sige med stor sikkerhed, at vi ikke skal forvente, at der kommer en manuel etikette på de sociale medier, sådan lige om lidt.”
 
Det var så i januar. Her knap et år efter begynder der så at være brug for den etikette, hvilket jo siger noget om, hvor stærkt det går, og hvor lidt sikre vi kan være på i, hvilke retninger det store sociale medie-univers trækker os.
 
Slå håret ud og ta’ en bajer
Selvom det ser ud til, at tendensen er at løfte pegefingeren over for selfies i alvorlige situationer og på alvorlige steder, er der nu også en tendens, der går den modsatte vej.
 
Således henviser følgende artikel i The Guardian til bloggen Selfies At Serious Places og konkluderer: ”Når alt kommer til alt, er der ikke i sig selv noget galt med at tage selfies på seriøse steder. Det er en måde at bearbejde en oplevelse. En måde at huske, sørge og komme videre på. Men hvis du bryder etiketten med upassende udtryk og dårligt valg i hastags, vil det hænge ved dig. Så vælg dine udtryk og Instagram-filtre med omhu, børn. Og undgå duckface for enhver pris.”
 
Hjemløse som baggrund for en selfie
 
Trine-Maria Kristensen, som er sociale medier-ekspert, giver følgende råd til selfien:
”Tag alle dem, du vil, men vær opmærksom på, at folk i periferien af dit netværk, som regel synes det er irriterende, når du poserer og viser dig frem i al din pragt på Facebook/Instagram. Hvis ikke du har en ny kjole, har fået nyt hår eller briller, så vil nogle af os overveje, hvorfor vi skal se dig? Overvej måske hellere nogle sjove billeder sammen med dine venner, og send dem så på de dage, hvor det regner. Og hvis det endelig skal være, så smil stort. Den der andemund gør det kun sværere at opnå stor opbakning til ideen om, at du er supervigtig!”
 
Så hvad du end gør, er der en ting, der står klart: DON’T DO THE DUCKFACE.
 
En selfie, der gør grin med duckface-selfien
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også